Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu

- Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności - zachęca się Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołuKotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)
  • 1 jajko XL lub dwa mniejsze
  • sól

Na farsz:

  • mięso obrane z wołowego szpondra
  • 1 udko gotowane z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 mała pietruszka z rosołu
  • 1/2 pora z rosołu
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej rzepakowy do smażenia

Na sos pieczarkowy:

  • 350 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 300 g śmietany 12 proc.
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przepis

Mięso wołowe i drobiowe oddzielić od kości i wraz z warzywami. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w malakserze lub rozdrabniarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Przepis

Zimne ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego przepuścić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać mąkę sól i jajko.Zagnieść szybko ciasto i od razu przystąpić do robienia kotletów. (jeżeli odstawimy gotowe ciasto na dłużej zawilgotnieje).

Przepis

Ciasto podzielić w misce na 16 równych części. Ręce posypać mąką i z każdej części formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku.

Przepis

Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku "doszły" i nie były surowe. Za duży płomień palnika może spowodować, że będą w środku nie dosmażone.

Przepis

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W garnuszku rozgrzać masło i wrzucić na nie pieczarki, pieczarki posolić ,a by puściły sok. Smażyć cały czas mieszając. Kiedy cała woda odparuje obrać i pokroić w piórka cebulę, którą dodać do pieczarek, nadal smażyć mieszając, aż cebula nabierze koloru.

Przepis

Zalać wszystko 1/2 l wody i dusić jeszcze 10 minut. Następnie rozmieszać śmietanę z mąką i zahartować ją gorącym płynem z duszenia pieczarek. (dodawać do zimnej śmietany po łyżce gorącego płynu, aż śmietana będzie ciepła cały czas ją mieszając, inaczej śmietana się zwarzy).

Przepis

Śmietanę dodać do sosu i pogotować sos jeszcze kilka minut od zagotowania. Po ściągnięciu sosu z palnika dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gorące kotleciki serwować polane sosem.

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami