Trwa ładowanie...
d2bw2j3
d2bw2j3

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem. Szybko i smacznie

Przepis

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", na szybki obiad poleca kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. To świetny sposób by wykorzystać kaszę, która została z poprzedniego dnia. Kotlety można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym i surówką.

2.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem
Królestwo garów
Składniki
  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 150 ml gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 150 g boczku wędzonego surowego (opcjonalnie)
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (masło, olej)
Przepis
  • Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli.
  • Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
  • Kasza po tym czasie powinna wchłonąć cały płyn.
  • Kaszę odstaw do ostudzenia. Ser rozgnieć widelcem.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj ser, śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj.
  • Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Z masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem. Szybko i smacznie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2bw2j3

Podziel się opinią

1
2
Share
d2bw2j3
d2bw2j3
d2bw2j3
d2bw2j3
Więcej tematów
d2bw2j3