Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem. Szybko i smacznie
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", na szybki obiad poleca kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. To świetny sposób by wykorzystać kaszę, która została z poprzedniego dnia. Kotlety można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym i surówką.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej palonej
- 1 łyżka masła
- 200 g sera białego półtłustego
- 150 ml gęstej śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka cukru
- sól, świeżo mielony pieprz
- 150 g boczku wędzonego surowego (opcjonalnie)
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia (masło, olej)
Przepis
- Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli.
- Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
- Kasza po tym czasie powinna wchłonąć cały płyn.
- Kaszę odstaw do ostudzenia. Ser rozgnieć widelcem.
- Do ostudzonej kaszy dodaj ser, śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj.
- Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl