Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem. Szybko i smacznie

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", na szybki obiad poleca kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. To świetny sposób by wykorzystać kaszę, która została z poprzedniego dnia. Kotlety można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym i surówką.

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiemKotlety z kaszy gryczanej z twarogiem
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 150 ml gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 150 g boczku wędzonego surowego (opcjonalnie)
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (masło, olej)

Przepis

  • Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli.
  • Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
  • Kasza po tym czasie powinna wchłonąć cały płyn.
  • Kaszę odstaw do ostudzenia. Ser rozgnieć widelcem.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj ser, śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj.
  • Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Z masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja