Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Wyjątkowo soczyste kotlety z dodatkiem koziego sera i cukinii polecają się na obiad. Są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. W mojej kuchni zagościły już na dobre.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mielone mięso wieprzowo-wołowe przełóż do miski. Pomieszaj je z wymoczoną wcześniej bułką, posiekanym ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Przypraw do smaku i wyrób składniki tak, aby stały się jednolitą masą.
Przepis
Zetrzyj grubo cukinię (bez gniazda nasiennego) na tarce, a następnie wrzuć ją do mięsa i dokładnie wymieszaj. Ser kozi potnij na cztery części, a następnie nadaj im kształt podłużnych wałeczków.
Przepis
Podziel mięsną masę na tyle samo części co ser. Na każdy placek z mięsa nałóż porcję sera. Później zalep je podobnie jak pierogi i uformuj kotlety.
Przepis
Rozgrzej olej na patelni. Obtocz mięso w bułce tartej i smaż na złocisty kolor przez około 7 minut z każdej strony.
Przepis
Podawaj z warzywami i np. kaszą gryczaną.