Trwa ładowanie...
ddb569o
ddb569o

Kotlety mielone z cukinią i kozim serem

Przepis

Wyjątkowo soczyste kotlety z dodatkiem koziego sera i cukinii polecają się na obiad. Są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. W mojej kuchni zagościły już na dobre.

4.2
(5 głosów)
Oceń:
ddb569o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
123
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Składniki
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1/4 cukinii
  • 100 g sera koziego
  • 2 łyżki przyprawy do mięs lub mieszanka majeranku, soli, świeżo mielonego pieprzu i suszonego oregano
  • 100 ml oleju
Przepis

Mielone mięso wieprzowo-wołowe przełóż do miski. Pomieszaj je z wymoczoną wcześniej bułką, posiekanym ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Przypraw do smaku i wyrób składniki tak, aby stały się jednolitą masą.

Zetrzyj grubo cukinię (bez gniazda nasiennego) na tarce, a następnie wrzuć ją do mięsa i dokładnie wymieszaj. Ser kozi potnij na cztery części, a następnie nadaj im kształt podłużnych wałeczków.

Podziel mięsną masę na tyle samo części co ser. Na każdy placek z mięsa nałóż porcję sera. Później zalep je podobnie jak pierogi i uformuj kotlety.

Rozgrzej olej na patelni. Obtocz mięso w bułce tartej i smaż na złocisty kolor przez około 7 minut z każdej strony.

Podawaj z warzywami i np. kaszą gryczaną.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

ddb569o
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
ddb569o
ddb569o

ddb569o
ddb569o
ddb569o