Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Wyjątkowo soczyste kotlety z dodatkiem koziego sera i cukinii polecają się na obiad. Są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. W mojej kuchni zagościły już na dobre.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Mielone mięso wieprzowo-wołowe przełóż do miski. Pomieszaj je z wymoczoną wcześniej bułką, posiekanym ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Przypraw do smaku i wyrób składniki tak, aby stały się jednolitą masą.
Zetrzyj grubo cukinię (bez gniazda nasiennego) na tarce, a następnie wrzuć ją do mięsa i dokładnie wymieszaj. Ser kozi potnij na cztery części, a następnie nadaj im kształt podłużnych wałeczków.
Podziel mięsną masę na tyle samo części co ser. Na każdy placek z mięsa nałóż porcję sera. Później zalep je podobnie jak pierogi i uformuj kotlety.
Rozgrzej olej na patelni. Obtocz mięso w bułce tartej i smaż na złocisty kolor przez około 7 minut z każdej strony.
Podawaj z warzywami i np. kaszą gryczaną.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze