Kotlety mielone z serem w sosie pieczarkowym

Pieczarki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się m.in. jako baza pysznego i prostego sosu, którym wzbogacimy smak licznych potraw. Sos pieczarkowy doskonale komponuje się np. z kotletami mielonymi.

Sos pieczarkowySos pieczarkowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • ok. 100 g łagodnego sera żółtego
  • pieprz i sól
  • tymianek, bazylia, oregano po 1 małej łyżeczce
  • 1 szklanka bułki tartej + do obtoczenia
  • 30 dag pieczarek
  • śmietana 12 proc.
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 2 kromki czerstwego chleba lub 1 czerstwa bułkę
  • ew. szklanka mleka
  • pietruszka lub/i koperek drobno posiekane (mogą być suszone)

Przepis

  • Mięso włożyć do miski. Wsypać przyprawy (sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano). Wbić jajka. Dokładnie pomieszać.
  • Do osobnej miseczki wlać chłodne mleko/wodę i włożyć do niego chleb/bułkę. Miękkie już pieczywo wycisnąć i dodać do mięsa.
  • Starty na tarce o małych oczkach ser dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać składniki.
  • Dodać około szklanki bułki tartej, tak by mięso się nie "rozpadało". Dokładnie wymieszać.
  • Z mięsa formować niewielkie płaskie kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  • Włożyć kotlety na rozgrzaną patelnię. Czekać, aż mięso nie będzie surowe, ale nie smażyć do całkowitego przyrumienienia.
  • Pieczarki umyć, pokroić w plastry lub kostkę. Włożyć do rondelka z niewielką ilością masła. Poczekać, aż zmniejszą swoją objętość. Dodać wody, pietruszkę lub/i koperek (ew. inne przyprawy wg. uznania). Po zagrzaniu odrobinę sosu wlać do miseczki lub głębokiego talerza i dodać do niego śmietany. Wlać zahartowaną śmietanę do sosu.
  • Do gorącego sosu włożyć kotlety i jeszcze kilka, kilkanaście minut podgrzewać, by przesiąkły smakiem sosu.
  • Podawać z ziemniakami lub makaronem.
  • Rada: Obiad można podzielić na dwa, jeśli jednego dnia zjemy usmażone kotlety, a dopiero na drugi dzień te z sosem.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie