Pstrąg zapiekany w cieście francuskim z kurkami
Tak przygotowana ryba wychodzi niezwykle delikatna i soczysta. W połączeniu z aromatycznymi kurkami i chrupiącym ciastem francuskim, staje się kulinarnym arcydziełem. To danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Dania rybne
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Pstrągi wyfiletować umyć i zamarynować w soku z cytryny, posolić i popieprzyć.
 - Ostawić do lodówki na 2 godziny. Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki.
 - Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć i dodać kurki, dusić około 10 min., mieszając, dodać śmietanę i dalej dusić do odparowania płynu. Osolić i posypać pieprzem. Ostudzić.
 - Ciasto francuskie podzielić na 2 części i na każdej położyć połowę filetów - jeden ma zachodzić na drugi, posypać koperkiem posiekanym na drobno. Na to położyć warstwę kurek.
 - Ciasto złożyć na pół i dobrze skleić. Na wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 20-25 min.
 - Dobre na ciepło i na zimno z sosem chrzanowym.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl