Pstrąg zapiekany w cieście francuskim z kurkami

Tak przygotowana ryba wychodzi niezwykle delikatna i soczysta. W połączeniu z aromatycznymi kurkami i chrupiącym ciastem francuskim, staje się kulinarnym arcydziełem. To danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Pstrąg zapiekany w cieście francuskimPstrąg zapiekany w cieście francuskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg pstrągów
  • 0,5 kg kurek
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 śmietana kremówka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 5 dkg masła
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 jajko

Przepis

  • Pstrągi wyfiletować umyć i zamarynować w soku z cytryny, posolić i popieprzyć.
  • Ostawić do lodówki na 2 godziny. Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  • Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć i dodać kurki, dusić około 10 min., mieszając, dodać śmietanę i dalej dusić do odparowania płynu. Osolić i posypać pieprzem. Ostudzić.
  • Ciasto francuskie podzielić na 2 części i na każdej położyć połowę filetów - jeden ma zachodzić na drugi, posypać koperkiem posiekanym na drobno. Na to położyć warstwę kurek.
  • Ciasto złożyć na pół i dobrze skleić. Na wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 20-25 min.
  • Dobre na ciepło i na zimno z sosem chrzanowym.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna