Pstrąg zapiekany w cieście francuskim z kurkami

Tak przygotowana ryba wychodzi niezwykle delikatna i soczysta. W połączeniu z aromatycznymi kurkami i chrupiącym ciastem francuskim, staje się kulinarnym arcydziełem. To danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Pstrąg zapiekany w cieście francuskimPstrąg zapiekany w cieście francuskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg pstrągów
  • 0,5 kg kurek
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 śmietana kremówka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 5 dkg masła
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 jajko

Przepis

  • Pstrągi wyfiletować umyć i zamarynować w soku z cytryny, posolić i popieprzyć.
  • Ostawić do lodówki na 2 godziny. Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  • Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć i dodać kurki, dusić około 10 min., mieszając, dodać śmietanę i dalej dusić do odparowania płynu. Osolić i posypać pieprzem. Ostudzić.
  • Ciasto francuskie podzielić na 2 części i na każdej położyć połowę filetów - jeden ma zachodzić na drugi, posypać koperkiem posiekanym na drobno. Na to położyć warstwę kurek.
  • Ciasto złożyć na pół i dobrze skleić. Na wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 20-25 min.
  • Dobre na ciepło i na zimno z sosem chrzanowym.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce