Pstrąg pieczony w cieście francuskim z kurkami

Soczysty pstrąg i aromatyczne kurki otulone ciastem francuskim to fantastyczna propozycja na przystawkę lub kolację. Tak przygotowaną rybę możemy podać z sałatką solidnie skropioną oliwą z oliwek. Pycha!

Pstrąg w cieście francuskimPstrąg w cieście francuskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 filety z pstrąga
  • 50 dkg kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Przepis

  • Filety z pstrąga osolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Kurki udusić na maśle, dodać śmietanę, dusić, aż płyn odparuje. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • Ciasto francuskie podzielić na 2 części, na każdy położyć po 2 płaty pstrąga, jeden na drugim, na to położyć kurki i posypać koperkiem.
  • Zawinąć ciasto, skleić brzegi widelcem. Posmarować rozbitym jajkiem.
  • Piec w temp 180 st. C przez około 20-25 minut.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru