Pstrąg pieczony w cieście francuskim z kurkami
Soczysty pstrąg i aromatyczne kurki otulone ciastem francuskim to fantastyczna propozycja na przystawkę lub kolację. Tak przygotowaną rybę możemy podać z sałatką solidnie skropioną oliwą z oliwek. Pycha!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Filety z pstrąga osolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Kurki udusić na maśle, dodać śmietanę, dusić, aż płyn odparuje. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Ciasto francuskie podzielić na 2 części, na każdy położyć po 2 płaty pstrąga, jeden na drugim, na to położyć kurki i posypać koperkiem.
- Zawinąć ciasto, skleić brzegi widelcem. Posmarować rozbitym jajkiem.
- Piec w temp 180 st. C przez około 20-25 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl