Pstrąg pieczony w cieście francuskim z kurkami

Soczysty pstrąg i aromatyczne kurki otulone ciastem francuskim to fantastyczna propozycja na przystawkę lub kolację. Tak przygotowaną rybę możemy podać z sałatką solidnie skropioną oliwą z oliwek. Pycha!

Pstrąg w cieście francuskimPstrąg w cieście francuskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 filety z pstrąga
  • 50 dkg kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Przepis

  • Filety z pstrąga osolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Kurki udusić na maśle, dodać śmietanę, dusić, aż płyn odparuje. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • Ciasto francuskie podzielić na 2 części, na każdy położyć po 2 płaty pstrąga, jeden na drugim, na to położyć kurki i posypać koperkiem.
  • Zawinąć ciasto, skleić brzegi widelcem. Posmarować rozbitym jajkiem.
  • Piec w temp 180 st. C przez około 20-25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji