Smażona cukinia w słoiku

Sezon na cukinię w pełni, warto więc zrobić zapasy na zimę. Cukinia doskonale nadaje się do marynowania, kiszenia, możemy z niej także przygotować leczo w słoikach. świetnym pomysłem jest również smażona cukinia. Zimą wykorzystamy ją jako jarzynkę do obiadu czy składnik sosów do makaronu. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Smażona cukinia w słoikuSmażona cukinia w słoiku
Monika Lemko

Składniki

  • 1500 g młodej cukinii (5 szt. niewielkich),
  • 2 białe cebule ok. 300 g,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 70 ml oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny mielony,
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu cytrynowego,
  • na czubek łyżeczki świeżo mielonego pieprzu zielonego,
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku.

Przepis

  • Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić po długości na plastry, następnie cienkie słupki i drobną kostkę. Przełożyć do dużej miski, dodać 1 płaską łyżkę soli, kurkumę i wymieszać. Pozostawić na ok. 20 min, żeby puściła sok. Przełożyć na sito, żeby oddzielić sok od miąższu (soku z cukinii nie wylewamy).
  • Cebule pokroić w drobną kostkę, szczypiorek, koperek posiekać. W dużym garnku o szerokim dnie zeszklić na złoty kolor cebulę, pod koniec dodać cukier i sól do smaku.
  • Dodać miąższ cukinii, smażyć ok. 15 min, od czasu do czasu mieszać. Wlać sok z cukinii, dodać pieprz cytrynowy, zielony i pieprz czarny do smaku. Dusić ok. 5 min, wymieszać z ziołami, ewentualnie doprawić solą.
  • Gorącą cukinię przełożyć (wcześniej wyparzonych) słoików. Po przestygnięciu przechowywać w lodówce do 3-4 dni, jeśli chcemy na dłużej, należy wykonać pasteryzację w wodzie przez ok. 30 min.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce