Kokosowe ciasto bez pieczenia i bez cukru. Idealne dla osób na diecie

Słodkości bez cukru przez ostatnie miesiące zyskują coraz więcej fanów. Można zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia, a w dodatku do większości nie potrzebujemy piekarnika. Przykładem jest słodkie ciasto kokosowe prosto z bloga "Szczęśliwi bez cukru".

Kokosowe ciasto bez pieczenia i bez cukru. Idealne dla osób na diecieKokosowe ciasto bez pieczenia i bez cukru. Idealne dla osób na diecie
oprac. Magda Pomorska

Spód:

  • 200 g mąki migdałowej (zmielone migdały),
  • 60 g masła klarowanego (zamiennie oleju kokosowego),
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżki erytrytolu.

Masa:

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • stała część z 1 puszki mleka kokosowego,
  • 50 g erytrytolu,
  • łyżka oleju kokosowego.

Czekolada:

  • pół stałej części z 1 puszki mleka kokosowego,
  • łyżeczka kakao,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego.

Przepis

Migdały zmielić na mąkę i połączyć z kakao oraz roztopionym masłem klarowanym. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki, żeby stwardniała. Podgrzać śmietankę kokosową z erytrytolem i do lekko ciepłej dodać wiórki kokosowe. Odstawić do wchłonięcia śmietanki przez wiórki. Do połowy śmietanki kokosowej dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao i erytrytol. Wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji i odstawić do wystygnięcia, aż czekolada zrobi się bardziej zwięzła. Na wcześniej przygotowany spód nałożyć masę z wiórków kokosowych, następnie polać całość czekoladą i udekorować wiórkami. Wstawić do lodówki do połączenia się warstw, aż czekolada na wierzchu będzie dość twarda.
Zobacz także: czekoladowe lody z... kalafiora. Pyszne i zdrowe!

Wybrane dla Ciebie

Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy