Klasyka polskiej kuchni. Te zupy nasycą, są zdrowe i tanie

Jakie danie najłatwiej przygotować na obiad? Oczywiście zupę! Przepisów jest mnóstwo, Polska słynie przecież ze znakomitych zup. Danie to zawiera mnóstwo witamin, nawadnia organizm, a przede wszystkim rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Oto kilka naszych propozycji.

ZupaKuchnia polska słynie z zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Magda Bukowska

Rosół

Najbardziej tradycyjną zupą jest, oczywiście, rosół, bez którego nie wyobrażamy sobie rodzinnego, niedzielnego obiadu. Gotowany na wołowinie i drobiu rosół wymaga czasu, a jeśli będziemy cierpliwi, efekt przejdzie nasze oczekiwania. Potrzebujemy: pół kury lub kurczaka, kawałek tłustej wołowiny z kością (najlepszy będzie szponder), kilka marchewek, kilka pietruszek, pora, selera, pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie i sól.

W dużym garnku gotujemy oba rodzaje mięsa, często odszumowując płyn. Po kilku minutach dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Zmniejszamy gaz i gotujemy około dwie godziny na bardzo małym ogniu. Rosół nie może wrzeć, garnka nie wolno szczelnie przykrywać. Gotowy rosół podajemy z makaronem.

Krupnik

Zupa z kaszy, czyli krupnik to kolejne tradycyjne polskie danie. Jedni krupnik uwielbiają, inni go nie znoszą. Ale dobrze przyrządzony będzie smakował wszystkim Składniki: kawałek świeżych żeberek, włoszczyzna, szklanka kaszy perłowej lub pęczaku, koperek, ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

Tradycyjna polska zupa. Przepis na szybką i pyszną jaglankę

Żeberka gotujemy w dużym garnku. Dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Gotujemy, aż kasza i mięso będą miękkie. Mięso wyjmujemy, usuwamy kości, kroimy na kawałki i wrzucamy do zupy.

Zupa grzybowa

Tak naprawdę grzybowa to nie tylko zupa, może być całym, pełnowartościowym obiadem. Warto ją przygotować w większej ilości, bo idealnie nadaje się do zamrożenia. Składniki: wędzony boczek, suszone grzyby, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, makaron, majeranek, tymianek, sól i pieprz.

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. W tym samym czasie gotujemy wywar: do garnka wkładamy boczek, gdy woda zawrze odszumowujemy wywar i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz namoczone grzyby i makaron. Gotujemy około pół godziny. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

Grochówka

Tę znakomitą polską zupę znają wszyscy. Zjeść ją można praktycznie w każdej restauracji z polską kuchnią, a odpowiednio zrobiona nie ma sobie równych. Składniki: kiełbasa, wędzone żeberka, groch, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, ziemniaki, majeranek, pieprz, sól.

Żeberka gotujemy, aż będą miękkie. Wyjmujemy je i do tego samego wywaru wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz przepłukany groch. Dodajemy majeranek i posiekany czosnek. Gotujemy wszystko, aż groch będzie miękki. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy do zupy, razem z pokrojonym mięsem z żeberek. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.

Zupa mięsna

Mięsożercy mogą się natomiast zajadać pyszną zupą na bazie różnych rodzajów mięsa. Dodatek pikantnych przypraw dodatkowo wzmocni smak takiej zupy. Składniki: kawałek wołowiny, kawałek szynki wieprzowej, cebula, marchewka, czerwona papryka, czosnek, przecier pomidorowy, bulion, smalec, mąka, ostra papryka w proszku, tymianek, czarny pieprz, sól.

Oba gatunki mięsa kroimy w dużą kostkę i oprószamy mąką. Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso, warzywa i krótko smażymy. Gdy mięso się zrumieni dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Podsmażamy chwilę, zalewamy bulionem i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Do zupy możemy dodać pokrojone w kostkę i ugotowane wcześniej ziemniaki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm