Klasyka polskiej kuchni. Te zupy nasycą, są zdrowe i tanie

Jakie danie najłatwiej przygotować na obiad? Oczywiście zupę! Przepisów jest mnóstwo, Polska słynie przecież ze znakomitych zup. Danie to zawiera mnóstwo witamin, nawadnia organizm, a przede wszystkim rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Oto kilka naszych propozycji.

ZupaKuchnia polska słynie z zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Magda Bukowska

Rosół

Najbardziej tradycyjną zupą jest, oczywiście, rosół, bez którego nie wyobrażamy sobie rodzinnego, niedzielnego obiadu. Gotowany na wołowinie i drobiu rosół wymaga czasu, a jeśli będziemy cierpliwi, efekt przejdzie nasze oczekiwania. Potrzebujemy: pół kury lub kurczaka, kawałek tłustej wołowiny z kością (najlepszy będzie szponder), kilka marchewek, kilka pietruszek, pora, selera, pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie i sól.

W dużym garnku gotujemy oba rodzaje mięsa, często odszumowując płyn. Po kilku minutach dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Zmniejszamy gaz i gotujemy około dwie godziny na bardzo małym ogniu. Rosół nie może wrzeć, garnka nie wolno szczelnie przykrywać. Gotowy rosół podajemy z makaronem.

Krupnik

Zupa z kaszy, czyli krupnik to kolejne tradycyjne polskie danie. Jedni krupnik uwielbiają, inni go nie znoszą. Ale dobrze przyrządzony będzie smakował wszystkim Składniki: kawałek świeżych żeberek, włoszczyzna, szklanka kaszy perłowej lub pęczaku, koperek, ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

Tradycyjna polska zupa. Przepis na szybką i pyszną jaglankę

Żeberka gotujemy w dużym garnku. Dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Gotujemy, aż kasza i mięso będą miękkie. Mięso wyjmujemy, usuwamy kości, kroimy na kawałki i wrzucamy do zupy.

Zupa grzybowa

Tak naprawdę grzybowa to nie tylko zupa, może być całym, pełnowartościowym obiadem. Warto ją przygotować w większej ilości, bo idealnie nadaje się do zamrożenia. Składniki: wędzony boczek, suszone grzyby, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, makaron, majeranek, tymianek, sól i pieprz.

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. W tym samym czasie gotujemy wywar: do garnka wkładamy boczek, gdy woda zawrze odszumowujemy wywar i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz namoczone grzyby i makaron. Gotujemy około pół godziny. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

Grochówka

Tę znakomitą polską zupę znają wszyscy. Zjeść ją można praktycznie w każdej restauracji z polską kuchnią, a odpowiednio zrobiona nie ma sobie równych. Składniki: kiełbasa, wędzone żeberka, groch, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, ziemniaki, majeranek, pieprz, sól.

Żeberka gotujemy, aż będą miękkie. Wyjmujemy je i do tego samego wywaru wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz przepłukany groch. Dodajemy majeranek i posiekany czosnek. Gotujemy wszystko, aż groch będzie miękki. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy do zupy, razem z pokrojonym mięsem z żeberek. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.

Zupa mięsna

Mięsożercy mogą się natomiast zajadać pyszną zupą na bazie różnych rodzajów mięsa. Dodatek pikantnych przypraw dodatkowo wzmocni smak takiej zupy. Składniki: kawałek wołowiny, kawałek szynki wieprzowej, cebula, marchewka, czerwona papryka, czosnek, przecier pomidorowy, bulion, smalec, mąka, ostra papryka w proszku, tymianek, czarny pieprz, sól.

Oba gatunki mięsa kroimy w dużą kostkę i oprószamy mąką. Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso, warzywa i krótko smażymy. Gdy mięso się zrumieni dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Podsmażamy chwilę, zalewamy bulionem i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Do zupy możemy dodać pokrojone w kostkę i ugotowane wcześniej ziemniaki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane