Klasyka polskiej kuchni. Te zupy nasycą, są zdrowe i tanie
Jakie danie najłatwiej przygotować na obiad? Oczywiście zupę! Przepisów jest mnóstwo, Polska słynie przecież ze znakomitych zup. Danie to zawiera mnóstwo witamin, nawadnia organizm, a przede wszystkim rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Oto kilka naszych propozycji.
Rosół
Najbardziej tradycyjną zupą jest, oczywiście, rosół, bez którego nie wyobrażamy sobie rodzinnego, niedzielnego obiadu. Gotowany na wołowinie i drobiu rosół wymaga czasu, a jeśli będziemy cierpliwi, efekt przejdzie nasze oczekiwania. Potrzebujemy: pół kury lub kurczaka, kawałek tłustej wołowiny z kością (najlepszy będzie szponder), kilka marchewek, kilka pietruszek, pora, selera, pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie i sól.
W dużym garnku gotujemy oba rodzaje mięsa, często odszumowując płyn. Po kilku minutach dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Zmniejszamy gaz i gotujemy około dwie godziny na bardzo małym ogniu. Rosół nie może wrzeć, garnka nie wolno szczelnie przykrywać. Gotowy rosół podajemy z makaronem.
Krupnik
Zupa z kaszy, czyli krupnik to kolejne tradycyjne polskie danie. Jedni krupnik uwielbiają, inni go nie znoszą. Ale dobrze przyrządzony będzie smakował wszystkim Składniki: kawałek świeżych żeberek, włoszczyzna, szklanka kaszy perłowej lub pęczaku, koperek, ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
Tradycyjna polska zupa. Przepis na szybką i pyszną jaglankę
Żeberka gotujemy w dużym garnku. Dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Gotujemy, aż kasza i mięso będą miękkie. Mięso wyjmujemy, usuwamy kości, kroimy na kawałki i wrzucamy do zupy.
Zupa grzybowa
Tak naprawdę grzybowa to nie tylko zupa, może być całym, pełnowartościowym obiadem. Warto ją przygotować w większej ilości, bo idealnie nadaje się do zamrożenia. Składniki: wędzony boczek, suszone grzyby, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, makaron, majeranek, tymianek, sól i pieprz.
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. W tym samym czasie gotujemy wywar: do garnka wkładamy boczek, gdy woda zawrze odszumowujemy wywar i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz namoczone grzyby i makaron. Gotujemy około pół godziny. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Grochówka
Tę znakomitą polską zupę znają wszyscy. Zjeść ją można praktycznie w każdej restauracji z polską kuchnią, a odpowiednio zrobiona nie ma sobie równych. Składniki: kiełbasa, wędzone żeberka, groch, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, ziemniaki, majeranek, pieprz, sól.
Żeberka gotujemy, aż będą miękkie. Wyjmujemy je i do tego samego wywaru wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz przepłukany groch. Dodajemy majeranek i posiekany czosnek. Gotujemy wszystko, aż groch będzie miękki. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy do zupy, razem z pokrojonym mięsem z żeberek. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.
Zupa mięsna
Mięsożercy mogą się natomiast zajadać pyszną zupą na bazie różnych rodzajów mięsa. Dodatek pikantnych przypraw dodatkowo wzmocni smak takiej zupy. Składniki: kawałek wołowiny, kawałek szynki wieprzowej, cebula, marchewka, czerwona papryka, czosnek, przecier pomidorowy, bulion, smalec, mąka, ostra papryka w proszku, tymianek, czarny pieprz, sól.
Oba gatunki mięsa kroimy w dużą kostkę i oprószamy mąką. Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso, warzywa i krótko smażymy. Gdy mięso się zrumieni dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Podsmażamy chwilę, zalewamy bulionem i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Do zupy możemy dodać pokrojone w kostkę i ugotowane wcześniej ziemniaki.