Zupa mocy – rosół. Niepozorny składnik rewolucjonizuje rosół

Rosół to zupa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Podstawy przygotowania zna nawet przedszkolak: warzywa, dobre mięso i minimalna ilość wody. Nic więcej nie trzeba, by rosół był esencjonalny, pożywny i pyszny. Czy aby na pewno? Niepozorny składnik rewolucjonizuje rosół.

Klarowny bulion w słoikuZupa mocy - rosół. Co sprawia, że może być jeszcze smaczniejszy?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Rosół – jak go przygotować

Ponieważ rosół to potrawa bardzo prosta, o krótkim składzie, to jakość poszczególnych produktów stanowi o doskonałości tej zupy. Liczą się także proporcje i naprawdę niewielka ilość wody. Czyli jaka? Właśnie taka, która pozwala na przykrycie wszystkich ingrediencji zupy – nie więcej. W procesie gotowania można uzupełniać ilość płynu tak, by rosół nie gotował się za mocno, należy robić to jednak bardzo ostrożnie.

Jakie mięso jest podstawą rosołu? Warto postawić na różnorodność, bo to ona sprawi, że smak rosołu nie będzie płaski. Kawałek wiejskiej kury, 10-15 dag podrobów drobiowych, solidny kawałek mięsa wołowego, koniecznie z tłuszczem – to powoduje, jak mawiają szefowie kuchni, że smak rosołu jest trójwymiarowy.

Jakie warzywa są podstawą rosołu? Tradycyjna włoszczyzna, czyli kawałek pora (najlepiej biała część i kilka zielonych liści, które zazwyczaj spisujemy na straty), kawałek selera korzeniowego, korzeń pietruszki i marchew. Uwaga! Tradycyjnie popełnianym błędem jest nadmiar marchwi w rosole. Tym warzywem nie należy szafować, bo sprawi, że zupa będzie słodka i mdła. Poza włoszczyzną warto dodać kawałek kapusty – wystarczy jeden liść, nie więcej, bo rosół zamieni się w kapuśniak. Niektórzy dodają suszone grzyby lub jednego, świeżego pomidora. Czy są to jednak dodatki niezbędne, to już kwestia dyskusyjna.

Co jeszcze powinno znaleźć się w rosole? Sól, ziarna pieprzu, koniecznie opalona nad palnikiem (lub upieczona w piekarniku) żółta cebula wraz z łupiną. Liść laurowy i ziele angielskie zostawmy w spokoju – są zbyt aromatyczne i niepotrzebnie przytłumią smak wybornego mięsa i jarzyn. Czy coś jeszcze potrzeba, by smak i aromat domowego rosołu zwalały z nóg? Tak, jest jeden niepozorny składnik.

Jak zrobić gęstszy rosół. Wystarczy jeden składnik, masz go w domu

Rosół – ocet w zupie

Chodzi o ocet spirytusowy. Dodatek bulwersujący i wydawałoby się – zupełnie zbędny. A jednak – wystarczy 1 łyżka octu na 5-8 litrów rosołu, by dokonał się mały cud.

Kwas octowy pomaga rozpuścić tkankę chrzęstną i tkanki łączne stanowiące składową mięsa, tym samym poprawiając smak oraz wpływając pozytywnie na walory odżywcze rosołu. Dodatek octu sprawi, że rosół będzie bardziej esencjonalny, gęsty i przebijać się w nim będzie wyraźna nuta mięsa. Ocet wydobywa z niego wartości odżywcze, w tym kolagen.

Jaki ocet wybrać? Dowolny – może być to ocet spirytusowy lub bardziej szlachetny, z białego wina czy jabłkowy. Rodzaj octu nie ma większego znaczenia, bo de facto chodzi nam o kwas octowy. Ostatecznie więc możemy użyć nawet soku z cytryny, choć jest to wybór stosunkowo ryzykowny z uwagi na mocny, cytrusowy aromat.

Kiedy i ile octu dodać do rosołu? Nie bez znaczenia jest ilość octu i moment jego dodawania do zupy. Istotne, by z octem nie przesadzić. Nie przysłuży się to ani smakowi zupy, ani naszemu zdrowiu. Wystarczy 1 łyżka na standardowy kilkulitrowy garnek. Ocet wlewamy w trakcie gotowania zupy, najlepiej gdy rosół "mruga" na palniku co najmniej od godziny.

I gotowe, pyszny, esencjonalny i wyjątkowo odżywczy rosół zachwyci smakiem, jakiego dotąd nie mogliście osiągnąć mimo wielu prób.

Miseczki z bulionem i mięsem z kurczaka
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów