Kilka pomysłów na wiśnie

Wiśnie w tym roku obrodziły. I choć często mówi się, że od przybytku głowa nie boli to wiele osób nie ma pojęcia, co zrobić z nadmiarem owoców.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wiśnie w tym roku obrodziły. I choć często mówi się, że od przybytku głowa nie boli to wiele osób nie ma pojęcia, co zrobić z nadmiarem owoców.

Są pełne szlachetnego smaku. Zawierają dużo beta karotenu, sporą porcję witaminy C, cukry, kwasy organiczne i pektyny. Są pyszne zarówno świeże, jak i mrożone. Mają wiele zalet i mogą być składnikiem wielu ciekawych potraw.

Pierogi z wiśniami

Do ich przygotowania potrzebować będziemy: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę masła, 1 jajko, 3/4 szklanki ciepłej wody, a także wiśnie bez pestek, śmietana i cukier puder. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy w niej wgłębienie. Dodajemy sól, masło i jajko. Teraz dodając ciepłą wodę wyrabiamy ciasto. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykrywamy je ściereczką do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe dzielimy je na dwie części i wałkujemy na dwa placki. Szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy wiśnie i zalepiamy brzegi. Pierożki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez 5 minut. Podawać ze śmietaną.

Wiśnie w cieście

Nasze składniki to: 450 dag wiśni, 175 ml mleka, 100 g cukru, 100 g mąki, 4 łyżki śmietanki kremówki, 2 duże jaja, 1 żółtko, 1 łyżeczka olejku waniliowy, tłuszcz do wysmarowania blaszki. Z wiśni usuwamy pestki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem, okrągłej formie. Teraz miksujemy na gładką masę jajka z cukrem stopniowo dolewając mleko, śmietanę i dosypując mąkę, a na koniec - olejek waniliowy. Masę możemy już wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 st. C.

Zupa z wiśni

Bardzo prosta. Wystarczy: 100 dag wiśni, 3 goździki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 duże jabłko, 1 cukier waniliowy, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cynamonu. Umyte wiśnie bez pestek zasypujemy cukrem i zostawiamy na jakieś 60 minut. Po tym czasie możemy zagotować jakieś 1,5 litra wody, wrzucić wiśnie (dobrze trochę zostawić do dekoracji) i pokrojone na małe kawałeczki jabłko. Zostaje jeszcze przyprawić do smaku i gotować, aż owoce będą miękkie. Na koniec musimy je przecedzić i przetrzeć przez sito. Mus ponownie dodajemy do wywaru i przez chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotowe! Można podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Doskonała na ciepło i zimno.

Wiśniówka

Na koniec szlachetny trunek, który zrobimy z 500 dag wiśni, 1 szklanki miodu, 0,5 litra spirytusu, 0,5 litra wódki, garści suszonych śliwek bez pestek i kilku goździków. Połowę wiśni drylujemy i razem z drugą połową wrzucamy do dużego słoja. Teraz zalewamy wszystko szklanką miodu i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wiśnie puszczą sok i będziemy mogli dodać pokrojone suszone śliwki, goździki, spirytus i wódkę. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14 dni. Po tym czasie całość musimy przefiltrować kilka razy, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na rok. Jeśli nie masz tyle cierpliwości, możesz spróbować jej wcześniej.

qk

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm