Kilka pomysłów na wiśnie

Wiśnie w tym roku obrodziły. I choć często mówi się, że od przybytku głowa nie boli to wiele osób nie ma pojęcia, co zrobić z nadmiarem owoców.

Kilka pomysłów na wiśnie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Wiśnie w tym roku obrodziły. I choć często mówi się, że od przybytku głowa nie boli to wiele osób nie ma pojęcia, co zrobić z nadmiarem owoców.

Są pełne szlachetnego smaku. Zawierają dużo beta karotenu, sporą porcję witaminy C, cukry, kwasy organiczne i pektyny. Są pyszne zarówno świeże, jak i mrożone. Mają wiele zalet i mogą być składnikiem wielu ciekawych potraw.

Pierogi z wiśniami

Do ich przygotowania potrzebować będziemy: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę masła, 1 jajko, 3/4 szklanki ciepłej wody, a także wiśnie bez pestek, śmietana i cukier puder. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy w niej wgłębienie. Dodajemy sól, masło i jajko. Teraz dodając ciepłą wodę wyrabiamy ciasto. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykrywamy je ściereczką do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe dzielimy je na dwie części i wałkujemy na dwa placki. Szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy wiśnie i zalepiamy brzegi. Pierożki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez 5 minut. Podawać ze śmietaną.

Wiśnie w cieście

Nasze składniki to: 450 dag wiśni, 175 ml mleka, 100 g cukru, 100 g mąki, 4 łyżki śmietanki kremówki, 2 duże jaja, 1 żółtko, 1 łyżeczka olejku waniliowy, tłuszcz do wysmarowania blaszki. Z wiśni usuwamy pestki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem, okrągłej formie. Teraz miksujemy na gładką masę jajka z cukrem stopniowo dolewając mleko, śmietanę i dosypując mąkę, a na koniec - olejek waniliowy. Masę możemy już wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 st. C.

Zupa z wiśni

Bardzo prosta. Wystarczy: 100 dag wiśni, 3 goździki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 duże jabłko, 1 cukier waniliowy, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cynamonu. Umyte wiśnie bez pestek zasypujemy cukrem i zostawiamy na jakieś 60 minut. Po tym czasie możemy zagotować jakieś 1,5 litra wody, wrzucić wiśnie (dobrze trochę zostawić do dekoracji) i pokrojone na małe kawałeczki jabłko. Zostaje jeszcze przyprawić do smaku i gotować, aż owoce będą miękkie. Na koniec musimy je przecedzić i przetrzeć przez sito. Mus ponownie dodajemy do wywaru i przez chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotowe! Można podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Doskonała na ciepło i zimno.

Wiśniówka

Na koniec szlachetny trunek, który zrobimy z 500 dag wiśni, 1 szklanki miodu, 0,5 litra spirytusu, 0,5 litra wódki, garści suszonych śliwek bez pestek i kilku goździków. Połowę wiśni drylujemy i razem z drugą połową wrzucamy do dużego słoja. Teraz zalewamy wszystko szklanką miodu i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wiśnie puszczą sok i będziemy mogli dodać pokrojone suszone śliwki, goździki, spirytus i wódkę. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14 dni. Po tym czasie całość musimy przefiltrować kilka razy, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na rok. Jeśli nie masz tyle cierpliwości, możesz spróbować jej wcześniej.

qk

Zobacz w innych serwisach:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne