Kawa, herbata, a może sok? Czym popijać pączki?
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a nasze myśli zaprzątają pączki. Nie ma to jak pączek i gorąca kawa lub herbata z cytryną. Dzieci za to pewnie z chęcią zjedzą tłustoczwartkowego pączka w towarzystwie szklanki mleka. A czy zastanawialiście się, czym najlepiej popić pączka?
Pączek – wartości odżywcze
Mało kto myśli o pączkach w kontekście jego wartości odżywczych, choć każdy wie, że te łakocie są bardzo kaloryczne. Faktycznie, w jednym pączku o średniej wadze 80-85 g znajduje się aż 341 kCal – mowa o klasycznym pączku z marmoladą, podczas gdy pączek hiszpański, może mieć już 400 kCal. Poza tym klasyczny pączek zawiera około 6 g białka i ponad 50 g węglowodanów oraz aż 13 g tłuszczu.
Co poza tym? Biała mąka pszenna, bo tylko z takiej pączki wyjdą lekkie jak chmurka, sowita porcja nadzienia, obfita polewa, posypka lub lukier i oczywiście – obowiązkowo smażenie na głębokim tłuszczu. To sprawia, że pączek staje się nie tylko bombą kaloryczną, ale i wyzwaniem dla układu trawiennego.
Jak go wspomóc, by pączek nie stanął kością w gardle?
5 herbat, które działają lepiej niż kawa
Pączek – czym najlepiej popić?
Pączki są ciężkostrawne, tłuste i mogą obciążać żołądek. Dobrym pomysłem na ulżenie mu w tłustoczwartkowych szaleństwach jest przygotowanie do pączka... herbaty. Będzie najzdrowszym wyborem. Lepiej więc zrezygnujmy z kawy, soku czy mleka do pączka.
Jaką herbatę wybrać?
- Herbata zielona. Jest jedną z najzdrowszych, a regularnie pita wspomaga układ nerwowy i chroni przed miażdżycą poprzez obniżanie cholesterolu. Przyspiesza przemianę materii, wspiera układ trawienny, a obecność polifenoli sprawia, że węglowodany i tłuszcze z posiłków nie wchłaniają się całkowicie – niestrawione cukry stają się za to pożywką dla mikrobioty jelitowej.
- Herbata biała. Najdelikatniejsza, zawiera dużo cennych minerałów oraz przyspiesza przemianę materii. Podobnie jak zielona, herbata biała reguluje poziom cholesterolu, więc powinni ją pić fani ciężkostrawnych dań.
- Herbaty czerwone. Mówi się, że polecane są osobom na diecie. Wspiera trawienie, przyspiesza spalanie tłuszczów i wspomaga detoksykację wątroby.
- Herbaty ziołowe. Niektóre zioła, takie jak rumianek, mięta pieprzowa, melisa oraz ostropest plamisty działają od razu, przynosząc ulgę po posiłku. Napar z nich będzie świetnym rozwiązaniem zwłaszcza dla tych, którzy nie planują poprzestać na jednym pączku.
Zobacz także: