Kawa, herbata, a może sok? Czym popijać pączki?

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a nasze myśli zaprzątają pączki. Nie ma to jak pączek i gorąca kawa lub herbata z cytryną. Dzieci za to pewnie z chęcią zjedzą tłustoczwartkowego pączka w towarzystwie szklanki mleka. A czy zastanawialiście się, czym najlepiej popić pączka?

Pączki na stoleCzym popijać pączka, żeby jak najszybciej go strawić?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pączek – wartości odżywcze

Mało kto myśli o pączkach w kontekście jego wartości odżywczych, choć każdy wie, że te łakocie są bardzo kaloryczne. Faktycznie, w jednym pączku o średniej wadze 80-85 g znajduje się aż 341 kCal – mowa o klasycznym pączku z marmoladą, podczas gdy pączek hiszpański, może mieć już 400 kCal. Poza tym klasyczny pączek zawiera około 6 g białka i ponad 50 g węglowodanów oraz aż 13 g tłuszczu.

Co poza tym? Biała mąka pszenna, bo tylko z takiej pączki wyjdą lekkie jak chmurka, sowita porcja nadzienia, obfita polewa, posypka lub lukier i oczywiście – obowiązkowo smażenie na głębokim tłuszczu. To sprawia, że pączek staje się nie tylko bombą kaloryczną, ale i wyzwaniem dla układu trawiennego.

Jak go wspomóc, by pączek nie stanął kością w gardle?

5 herbat, które działają lepiej niż kawa

Pączek – czym najlepiej popić?

Pączki są ciężkostrawne, tłuste i mogą obciążać żołądek. Dobrym pomysłem na ulżenie mu w tłustoczwartkowych szaleństwach jest przygotowanie do pączka... herbaty. Będzie najzdrowszym wyborem. Lepiej więc zrezygnujmy z kawy, soku czy mleka do pączka.

Jaką herbatę wybrać?

  • Herbata zielona. Jest jedną z najzdrowszych, a regularnie pita wspomaga układ nerwowy i chroni przed miażdżycą poprzez obniżanie cholesterolu. Przyspiesza przemianę materii, wspiera układ trawienny, a obecność polifenoli sprawia, że węglowodany i tłuszcze z posiłków nie wchłaniają się całkowicie – niestrawione cukry stają się za to pożywką dla mikrobioty jelitowej.
  • Herbata biała. Najdelikatniejsza, zawiera dużo cennych minerałów oraz przyspiesza przemianę materii. Podobnie jak zielona, herbata biała reguluje poziom cholesterolu, więc powinni ją pić fani ciężkostrawnych dań.
  • Herbaty czerwone. Mówi się, że polecane są osobom na diecie. Wspiera trawienie, przyspiesza spalanie tłuszczów i wspomaga detoksykację wątroby.
  • Herbaty ziołowe. Niektóre zioła, takie jak rumianek, mięta pieprzowa, melisa oraz ostropest plamisty działają od razu, przynosząc ulgę po posiłku. Napar z nich będzie świetnym rozwiązaniem zwłaszcza dla tych, którzy nie planują poprzestać na jednym pączku.
Donuty i filiżanka herbaty w tle
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw