Obłędny sposób na makaron. Hit Tik Toka, który bije rekordy popularności

Ten przepis jest banalny w wykonaniu, ale zaskakuje smakiem – słodkim i słonym jednocześnie. Wypróbowało go już tysiące użytkowników Tik Toka, którzy nie mogą się nadziwić pomysłowi na upieczenie fety.

Makaron z fetąPrzepis na makaron z pieczoną fetą
Źródło zdjęć: © TikTok
Karolina Rozmus

Hit Tik Toka – banalnie prosty przepis na makaron

Tik Tok to jedna z platform społecznościowych, której idea opiera się na nagrywaniu kilkunastosekundowych nagrań w zamyśle przypominających teledysk. Szczególnie popularne okazało się tworzenie w tej konwencji przepisów kulinarnych. Aż trudno uwierzyć, że 15 sekund wystarczy, by poznać przepis na niesamowitą pastę, która bije rekordy oglądalności!

Co jest wyjątkowego w tym przepisie? Feta, kulinarny symbol Grecji, ser produkowany z mleka owczego i koziego. Bardzo słony, kremowy, w strukturze przypominający nieco nasz twaróg. A gdyby go tak upiec? Stanie się bazą do pysznego dania z makaronem.

Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów

Makaron z fetą i pomidorami – przepis

Jak przygotować pyszny, szybki i zaskakujący makaron z fetą? Oto przepis

Składniki:

  • 2 garście pomidorków cherry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka sera feta
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • świeże liście bazylii
  • 200 g makaronu

Przygotowanie:

  1. Do naczynia żaroodpornego wrzuć pomidorki cherry i dodaj ząbki czosnku.
  2. Na środku ułóż fetę w kawałku, a następnie polej całość obficie oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
  3. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron – muszelki lub inny dość drobny.
  5. Wyjmij naczynie z piekarnika, a gdy składniki nieco ostygną, wyciśnij czosnek z łupinek (powinien mieć kremową konsystencję) i za pomocą widelca rozgnieć delikatnie fetę i pomidory.
  6. Wymieszaj całość i wrzuć ugotowany makaron.
  7. Dodaj liście bazylii i ponownie wszystko wymieszaj. Gotowe!

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce