Tyrolski krupnik na wędzonce. Aromatyczny i sycący
Czym się różni tyrolski krupnik od tradycyjnej polskiej zupy? Wywar gotujemy na wędzonym mięsie. Obowiązkowym składnikiem jest speck, czyli wędzona na zimno szynka. Aromatyczna i delikatna.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g wędzonego specku
- 60 g ziemniaków
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 40 g selera
- 200 g wędzonego mięsa
- sól, pieprz
- 60 g marchwi
- szczypiorek
- 40 g pora
Przepis
- W garnku przysmaż pokrojony w kostkę speck, dodaj kaszę i zalej wszystko 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj wędzone mięso i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.
- 20 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę warzywa i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyjmij wędzone mięso, pokrój na małe kawałeczki i wrzuć z powrotem do zupy.
- Zupę serwuj posypaną drobno siekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl