Zupa gospodarska. Sycąca i pożywna zupa z kaszą
Zupa gospodarska jest bardzo smaczna, pożywna i sycąca. Przypomina nieco krupnik. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Włoszczyznę obrać. Pora pokroić w cienkie plasterki.
- Selera, pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w zapałkę.
- Kapustę poszatkować. Ziemniaki pokroić w kostkę.
- Kurczaka podzielić na ćwiartki, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
- Gdy się zagotuje dodać przyprawy. Dodać marchewkę, pietruszkę, selera, kapustę i pora.
- Gotować 15 minut od zagotowania. Dodać ziemniaki.
- Gotować 15 minut.
- W trakcie gotowania zupy z ziemniakami dodać makaron – makaron, który dodałam, według przepisu powinien gotować się 5 minut, dlatego dodałam go po 10 minutach od zagotowania zupy z ziemniakami.
- Do ugotowanej zupy dodać ugotowaną kaszę lub ryż.
- Mięso z kurczaka wyjąć i pokroić.
- Podawać. Można posypać natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl