WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Kasza jęczmienna w kuchni. Dlaczego warto ją jeść?

Kasza jęczmienna powinna na stałe zagościć w menu osób zmagających się z podwyższonym poziomem cukru oraz cholesterolu we krwi. Polecana jest kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera sporą dawkę błonnika.Kasza jęczmienna może być dodatkiem do dań mięsnych oraz wegetariańskich.

Kasza jęczmiennaKasza jęczmienna jest cennym źródłem glutenu i błonnika
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Kasza jęczmienna jest pozyskiwana z ziaren jęczmienia zwyczajnego. Jęczmień to również popularna pasza dla zwierząt oraz podstawowy składnik słodu jęczmiennego, wykorzystywany m.in. do warzenia piwa.

W produkcji kaszy jęczmiennej wykorzystuje się szkliste ziarna, które nie kruszą się w czasie przetworzenia. Poza tym, ziarna powinny mieć dużą ilość białka, aby mieć wytrzymałość mechaniczną. Ziarna kaszy jęczmiennej dopuszczonej do sprzedaży mają jasnoszary kolor z zielonym albo żółtym odcieniem. Kaszę jęczmienną można przechowywać po otwarciu do dziesięciu miesięcy.

Kasza jęczmienna - rodzaje

Rodzaje kaszy jęczmiennej dostępnej w Polsce to:

  • pęczak
  • pęczak obtaczany
  • kasza perłowa
  • kasza perłowa prażona
  • kasza jęczmienna łamana
  • płatki jęczmienne

Najzdrowsze rodzaje kaszy

Pęczak jest całym ziarnem pozbawionym łuski, natomiast ziaren pęczaka obtaczanego (nazywanego również kujawskim) są usuwane resztki okrywy. Kasza jęczmienna jest polerowana, a kaszę jęczmienną łamana uzyskuje się w wyniku łamania oczyszczonych i niepolerowanych ziaren.

Kasza jęczmienna – wartości odżywcze

Kasza jęczmienna jest cennym źródłem glutenu i błonnika. Zawiera ok. 350 kalorii na 100 g. Kasza jęczmienna ma niski indeks glikemiczny (70). Dzięki temu, po zjedzeniu jej, nie dochodzi do gwałtownego skoku wzrostu stężenia glukozy we krwi. Spośród innych kasz, kasza jęczmienna wyróżnia się dużą ilością wapnia oraz witaminy K pomagającej w prawidłowym krzepnięciu krwi. Jest również źródłem minerałów: manganu, miedzi, potasu, magnezu, żelaza i cynku, które wpływają na kondycję fizyczną. Kasza jęczmienna zawiera również witaminy z grupy (B1, B2, B3, B6), E oraz kwas foliowy, które pomagają w walce z niedokrwistością.

Kasza jęczmienna – właściwości

Kasza jęczmienna pomaga osobom, które mają problem z jelitami oraz nerkami, ponieważ ma działanie moczopędne. Usuwa z organizmu metabolity, które nie są potrzebne i oczyszcza drogi moczowe. β-glukan wraz z arabinoksylanami, zawartymi w kaszy jęczmiennej, korzystnie działają na metabolizm glukozy. Z kolei obecność błonnika i witaminy PP (niacyny) w kaszy jęczmiennej pomaga obniżyć cholesterol we krwi. Osoby cierpiące na anemię również powinny jeść kaszę jęczmienną, ponieważ wpływa na produkcję płytek krwi.

Gulasz z kaszą
© 123RF

Kasza jęczmienna wzmacnia także układ odpornościowy oraz nerwowy. Ma również działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Kasza jęczmienna jest zalecana ludziom, którzy mają nieswoiste zapalenie jelit oraz chorującym na miażdżycę.

Kasza jęczmienna – zastosowanie w kuchni

Kaszę jęczmienną można podawać do mięsa zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu. Warto również przyrządzić gulasz lub sos z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Jest także składnikiem tradycyjnego krupniku, a także lekkich i sycących sałatek. Wybornie smakują również gołąbki z farszem z kaszy jęczmiennej zamiast kaszy gryczanej.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru