Niby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsa

Niby kaszanka – zapiekanka z kaszy i mięsa wywodzi się z PRL-u, z czasów gdy w sklepach nie było nawet kaszanki i wszyscy kombinowali, aby zrobić coś z czegoś, co akurat zdobyli w sklepie lub uchowało się w zakamarkach spiżarni. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Niby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsaNiby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsa
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy perłowej
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 400–500 g mielonego mięsa wieprzowego z wołowym, może być samo wieprzowe
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy myśliwskiej
  • 3 utłuczone jagody jałowca
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta

Przepis

  • Kaszę opłukać, odsączyć, przełożyć do garnka. Wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut.
  • Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Cebulę poddusić na tłuszczu do miękkości, nie rumienić. Dodać mięso i razem przesmażyć.Dodać majeranek oraz jałowiec. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością przyprawy myśliwskiej. Masa mięsna powinna być pikantna.
  • Dodać kaszę i razem przesmażyć.
  • Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy. Wyrównać lekko dociskając. Oprószyć bułką tartą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni na około 30 minut.
  • Podawać na gorąco lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast