Ten łatwo dostępny składnik doda waszemu krupnikowi niesamowitego smaku
Krupnik to jedna z najbardziej znanych polskich zup. Wiele osób uznaje ją za swoją ulubioną. Krupnik z proponowanym przez nas dodatkiem smakuje jednak znacznie lepiej niż inne. Ten składnik dodaje mu głębi smaku i niesamowitego aromatu.
Krupnik to świetna obiadowa propozycja, zwłaszcza na zbliżające się chłodniejsze miesiące. Jak każda zupa, świetnie rozgrzewa, a przy tym dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków, jest też niesamowicie sycąca i pożywna.
Krupnik przygotowywany jest na wiele sposobów. Niektórzy na przykład oprócz kaszy i ziemniaków, dodają do niego też ryż. Jeszcze inni dodają do niego dodatek, który wielu z was ma pewnie w domu. Tym składnikiem są suszone grzyby. Po dodaniu do wywaru grzybów krupnik nabiera pięknej, ciemnej barwy i głębokiego, grzybowego smaku i zapachu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak ugotować krupnik?
Przepis na krupnik z grzybami
Składniki:
- porcja rosołowa z kury lub kawałek kurczaka
- 2 marchewki
- ½ korzenia pietruszki
- niewielki kawałek selera
- 1 cebula
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 2 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby zalać letnią wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklić cebulę. Włożyć do garnka porcję rosołową, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele.
- Gotować ok. 1,5 godziny, w międzyczasie zbierając z wierzchu szumowinę. Następnie wyjmujemy porcję rosołową i dodajemy starte warzywa, ziemniaki, suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kasze i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Gotujemy, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.