Ten łatwo dostępny składnik doda waszemu krupnikowi niesamowitego smaku

Krupnik to jedna z najbardziej znanych polskich zup. Wiele osób uznaje ją za swoją ulubioną. Krupnik z proponowanym przez nas dodatkiem smakuje jednak znacznie lepiej niż inne. Ten składnik dodaje mu głębi smaku i niesamowitego aromatu.

Talerz krupnikuTalerz krupniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krupnik to świetna obiadowa propozycja, zwłaszcza na zbliżające się chłodniejsze miesiące. Jak każda zupa, świetnie rozgrzewa, a przy tym dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków, jest też niesamowicie sycąca i pożywna.

Krupnik przygotowywany jest na wiele sposobów. Niektórzy na przykład oprócz kaszy i ziemniaków, dodają do niego też ryż. Jeszcze inni dodają do niego dodatek, który wielu z was ma pewnie w domu. Tym składnikiem są suszone grzyby. Po dodaniu do wywaru grzybów krupnik nabiera pięknej, ciemnej barwy i głębokiego, grzybowego smaku i zapachu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować krupnik?

Przepis na krupnik z grzybami

Składniki:

  • porcja rosołowa z kury lub kawałek kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 1 cebula
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby zalać letnią wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklić cebulę. Włożyć do garnka porcję rosołową, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele.
  3. Gotować ok. 1,5 godziny, w międzyczasie zbierając z wierzchu szumowinę. Następnie wyjmujemy porcję rosołową i dodajemy starte warzywa, ziemniaki, suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kasze i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Gotujemy, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem