Ten łatwo dostępny składnik doda waszemu krupnikowi niesamowitego smaku

Krupnik to jedna z najbardziej znanych polskich zup. Wiele osób uznaje ją za swoją ulubioną. Krupnik z proponowanym przez nas dodatkiem smakuje jednak znacznie lepiej niż inne. Ten składnik dodaje mu głębi smaku i niesamowitego aromatu.

Talerz krupnikuTalerz krupniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krupnik to świetna obiadowa propozycja, zwłaszcza na zbliżające się chłodniejsze miesiące. Jak każda zupa, świetnie rozgrzewa, a przy tym dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków, jest też niesamowicie sycąca i pożywna.

Krupnik przygotowywany jest na wiele sposobów. Niektórzy na przykład oprócz kaszy i ziemniaków, dodają do niego też ryż. Jeszcze inni dodają do niego dodatek, który wielu z was ma pewnie w domu. Tym składnikiem są suszone grzyby. Po dodaniu do wywaru grzybów krupnik nabiera pięknej, ciemnej barwy i głębokiego, grzybowego smaku i zapachu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować krupnik?

Przepis na krupnik z grzybami

Składniki:

  • porcja rosołowa z kury lub kawałek kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 1 cebula
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby zalać letnią wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklić cebulę. Włożyć do garnka porcję rosołową, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele.
  3. Gotować ok. 1,5 godziny, w międzyczasie zbierając z wierzchu szumowinę. Następnie wyjmujemy porcję rosołową i dodajemy starte warzywa, ziemniaki, suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kasze i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Gotujemy, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇