Ten łatwo dostępny składnik doda waszemu krupnikowi niesamowitego smaku

Krupnik to jedna z najbardziej znanych polskich zup. Wiele osób uznaje ją za swoją ulubioną. Krupnik z proponowanym przez nas dodatkiem smakuje jednak znacznie lepiej niż inne. Ten składnik dodaje mu głębi smaku i niesamowitego aromatu.

Talerz krupnikuTalerz krupniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krupnik to świetna obiadowa propozycja, zwłaszcza na zbliżające się chłodniejsze miesiące. Jak każda zupa, świetnie rozgrzewa, a przy tym dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków, jest też niesamowicie sycąca i pożywna.

Krupnik przygotowywany jest na wiele sposobów. Niektórzy na przykład oprócz kaszy i ziemniaków, dodają do niego też ryż. Jeszcze inni dodają do niego dodatek, który wielu z was ma pewnie w domu. Tym składnikiem są suszone grzyby. Po dodaniu do wywaru grzybów krupnik nabiera pięknej, ciemnej barwy i głębokiego, grzybowego smaku i zapachu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować krupnik?

Przepis na krupnik z grzybami

Składniki:

  • porcja rosołowa z kury lub kawałek kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 1 cebula
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby zalać letnią wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklić cebulę. Włożyć do garnka porcję rosołową, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele.
  3. Gotować ok. 1,5 godziny, w międzyczasie zbierając z wierzchu szumowinę. Następnie wyjmujemy porcję rosołową i dodajemy starte warzywa, ziemniaki, suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kasze i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Gotujemy, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇