Kotlety z warzyw i kaszy gryczanej

Kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Przepyszne kotleciki przygotujemy z kaszy gryczane j i warzyw. Świetnie smakują z surówką lub sosem pieczarkowym. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.

Kotlety z warzyw i kaszy gryczanejKotlety z warzyw i kaszy gryczanej
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g twarogu
  • 2–2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 por (jasna część)
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 wiejskie jajka od kury karmionej tradycyjnie
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy ziołowej, garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz
  • ponadto: panierka z ciecierzycy (gotowy produkt)
  • olej rzepakowy/kokosowy

Przepis

Kaszę ugotować w dużej ilości bulionu warzywnego. Odstawić. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Por, cebulę oczyścić i pokroić w krążki, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Chwilę dusić, aż warzywa zmiękną. Twaróg wymieszać z kaszą i startym serem pleśniowym. Dodać usmażony por, cebulę, paprykę. Wymieszać z jajkami i posiekaną natką. Przyprawić. Następnie formować owalne kotleciki. Każdy obtaczać w panierce z ciecierzycy i smażyć na rumiano z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym i dowolną sałatką.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości