Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie charakterystyczne dla wschodniej Polski. Taki farsz warto doprawić dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Stanie się dzięki temu wyrazisty i aromatyczny. Pierogi najlepiej smakują z podsmażoną na złoto cebulką.

Pierogi z kaszą gryczaną i seremPierogi z kaszą gryczaną i serem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej (nie w torebkach)
  • 20 dag tłustego twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek garnulowany

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody(ja daję ciepłą)
  • 2 łyżki oliwy

Przepis

  • Z mąki, wody i oliwy zagnieść ciasto. Odłożyć na ok. 15 min.
  • Kaszę ugotować na sypko. Cebulkę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Ser połączyć z kaszą i przemielić przez maszynkę. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać.
  • Z ciasta zrobić wałek i podzielić na ok. 30 krążków.
  • Farszem nadziewać pierogi. Ugotować, osączyć i podsmażyć na maśle ze zrumienioną na złoto cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja