Klasyka w nowym wydaniu. Przepis na gołąbki z kaszą i kurkami

Gołąbki wcale nie muszą być z mięsnym farszem. Wersja z kaszą gryczana i kurkami będzie równie pyszna. Skusicie się? Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Klasyka w nowym wydaniu. Przepis na gołąbki z kaszą i kurkamiKlasyka w nowym wydaniu. Przepis na gołąbki z kaszą i kurkami
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 250 g świeżych kurek
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • sól do smaku
  • młoda kapusta

Przepis

  • Usuń z kapusty zewnętrzne liście i usuń głąb za pomocą ostrego noża. Dzięki temu łatwiej będzie oddzielać liście.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niej kapustę i obgotuj na niewielkim ogniu. Odpowiednio obgotowany liść powinien być lekko szklisty.
  • Obgotowane liście wyjmij z wody, a kiedy lekko ostygną, ostrym nożem zetnij grubsze nerwy.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmaż na złocisty kolor.
  • Dodaj oczyszczone i ewentualnie lekko pokrojone kurki. Smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
  • Do cebuli z kurkami dodaj kaszę, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty.
  • Na patelnię z kurkami i kaszą wlewaj partiami gorącą wodę. Mieszaj całość i powoli duś, aby kasza wchłonęła wodę i ugotowała się. Po około 15 minutach kasza będzie gotowa. W połowie gotowania dodaj czosnek, marchew, zioła, sól i przyprawy.
  • Gotową kaszę z kurkami zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
  • Obgotowane liście kapusty rozkładaj na płasko na blacie. Na każdy liść nakładaj porcję farszu. Zwiń gołąbki (najpierw boki do środka, a następnie całość wzdłuż zroluj).
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Ułóż zwinięte gołąbki. Wierzch lekko posyp solą i podlej niewielką ilością wody. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.
  • Gołąbki zapiekaj przez około 40 minut lub do całkowitej miękkości kapusty.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę