Klasyka w nowym wydaniu. Przepis na gołąbki z kaszą i kurkami

Gołąbki wcale nie muszą być z mięsnym farszem. Wersja z kaszą gryczana i kurkami będzie równie pyszna. Skusicie się? Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Klasyka w nowym wydaniu. Przepis na gołąbki z kaszą i kurkamiKlasyka w nowym wydaniu. Przepis na gołąbki z kaszą i kurkami
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 250 g świeżych kurek
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • sól do smaku
  • młoda kapusta

Przepis

  • Usuń z kapusty zewnętrzne liście i usuń głąb za pomocą ostrego noża. Dzięki temu łatwiej będzie oddzielać liście.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niej kapustę i obgotuj na niewielkim ogniu. Odpowiednio obgotowany liść powinien być lekko szklisty.
  • Obgotowane liście wyjmij z wody, a kiedy lekko ostygną, ostrym nożem zetnij grubsze nerwy.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmaż na złocisty kolor.
  • Dodaj oczyszczone i ewentualnie lekko pokrojone kurki. Smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
  • Do cebuli z kurkami dodaj kaszę, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty.
  • Na patelnię z kurkami i kaszą wlewaj partiami gorącą wodę. Mieszaj całość i powoli duś, aby kasza wchłonęła wodę i ugotowała się. Po około 15 minutach kasza będzie gotowa. W połowie gotowania dodaj czosnek, marchew, zioła, sól i przyprawy.
  • Gotową kaszę z kurkami zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
  • Obgotowane liście kapusty rozkładaj na płasko na blacie. Na każdy liść nakładaj porcję farszu. Zwiń gołąbki (najpierw boki do środka, a następnie całość wzdłuż zroluj).
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Ułóż zwinięte gołąbki. Wierzch lekko posyp solą i podlej niewielką ilością wody. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.
  • Gołąbki zapiekaj przez około 40 minut lub do całkowitej miękkości kapusty.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇