Kotlety mielone na trudne czasy – przepis na tanie kotlety z kaszą gryczaną
Dodatek kaszy sprawia, że kotlety są znacznie zdrowsze i tańsze od tych tradycyjnych. To dobry sposób na uzyskanie tej samej liczby kotletów za dużo niższą cenę. W czasach kryzysu cenny jest przecież każdy zaoszczędzony grosz.
Kotlety mielone to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Jednak w czasach, kiedy ceny mięsa i innych produktów spożywczych nieubłaganie szybują w górę, przygotowanie takiego posiłku dla wieloosobowej rodziny może nieco nadwyrężyć nasz budżet. Dobrym rozwiązaniem jest więc dodanie do kotletów kaszy gryczanej. Zmniejszamy wówczas ilość mięsa w przepisie o połowę, zastępując go kaszą. Takie kotlety z kaszą smakują wyśmienicie, a na dodatek są dużo tańsze i zdrowsze. Kasza jest bowiem doskonałym źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów.
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Kasza gryczana gości na polskich stołach od wieków. W naszym regionie tę kaszę jadano już w epoce neolitu. Na zachodzie kontynentu zaczęto uprawiać ją w XIII wieku.
Kasza gryczana może zawierać aż do 16 proc. dobrze przyswajalnego białka. Jest doskonałym źródłem lizyny, której potrzebujemy do produkowania białek w mięśniach i kościach. Porcja kaszy gryczanej dostarcza nam wiele witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i układ nerwowy. Zawiera też witaminy E i K oraz wiele minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i jod.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską. Alternatywa dla klasycznych mielonych
Kasza gryczana jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dlatego polecana jest diabetykom i osobom cierpiącym na insulinooporność. Nie zawiera też glutenu, więc bez obaw mogą spożywać ją chorzy na celiakię.
Przepis na kotlety mielone z kaszą gryczaną
Składniki:
- 500 g ugotowanej kaszy
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 cebule
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
- W dużej misce mieszamy mięso mielone, ugotowaną i ostudzoną kaszę, cebulę i jajko. Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
- Następnie formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
- Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.