Kotlety mielone na trudne czasy – przepis na tanie kotlety z kaszą gryczaną

Dodatek kaszy sprawia, że kotlety są znacznie zdrowsze i tańsze od tych tradycyjnych. To dobry sposób na uzyskanie tej samej liczby kotletów za dużo niższą cenę. W czasach kryzysu cenny jest przecież każdy zaoszczędzony grosz.

Kotlety mieloneKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Kotlety mielone to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Jednak w czasach, kiedy ceny mięsa i innych produktów spożywczych nieubłaganie szybują w górę, przygotowanie takiego posiłku dla wieloosobowej rodziny może nieco nadwyrężyć nasz budżet. Dobrym rozwiązaniem jest więc dodanie do kotletów kaszy gryczanej. Zmniejszamy wówczas ilość mięsa w przepisie o połowę, zastępując go kaszą. Takie kotlety z kaszą smakują wyśmienicie, a na dodatek są dużo tańsze i zdrowsze. Kasza jest bowiem doskonałym źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana gości na polskich stołach od wieków. W naszym regionie tę kaszę jadano już w epoce neolitu. Na zachodzie kontynentu zaczęto uprawiać ją w XIII wieku.

Kasza gryczana może zawierać aż do 16 proc. dobrze przyswajalnego białka. Jest doskonałym źródłem lizyny, której potrzebujemy do produkowania białek w mięśniach i kościach. Porcja kaszy gryczanej dostarcza nam wiele witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i układ nerwowy. Zawiera też witaminy E i K oraz wiele minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i jod.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską. Alternatywa dla klasycznych mielonych

Kasza gryczana jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dlatego polecana jest diabetykom i osobom cierpiącym na insulinooporność. Nie zawiera też glutenu, więc bez obaw mogą spożywać ją chorzy na celiakię.

Przepis na kotlety mielone z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 500 g ugotowanej kaszy
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
  2. W dużej misce mieszamy mięso mielone, ugotowaną i ostudzoną kaszę, cebulę i jajko. Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  3. Następnie formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
  4. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów