Kotlety mielone na trudne czasy – przepis na tanie kotlety z kaszą gryczaną

Dodatek kaszy sprawia, że kotlety są znacznie zdrowsze i tańsze od tych tradycyjnych. To dobry sposób na uzyskanie tej samej liczby kotletów za dużo niższą cenę. W czasach kryzysu cenny jest przecież każdy zaoszczędzony grosz.

Kotlety mieloneKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Kotlety mielone to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Jednak w czasach, kiedy ceny mięsa i innych produktów spożywczych nieubłaganie szybują w górę, przygotowanie takiego posiłku dla wieloosobowej rodziny może nieco nadwyrężyć nasz budżet. Dobrym rozwiązaniem jest więc dodanie do kotletów kaszy gryczanej. Zmniejszamy wówczas ilość mięsa w przepisie o połowę, zastępując go kaszą. Takie kotlety z kaszą smakują wyśmienicie, a na dodatek są dużo tańsze i zdrowsze. Kasza jest bowiem doskonałym źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana gości na polskich stołach od wieków. W naszym regionie tę kaszę jadano już w epoce neolitu. Na zachodzie kontynentu zaczęto uprawiać ją w XIII wieku.

Kasza gryczana może zawierać aż do 16 proc. dobrze przyswajalnego białka. Jest doskonałym źródłem lizyny, której potrzebujemy do produkowania białek w mięśniach i kościach. Porcja kaszy gryczanej dostarcza nam wiele witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i układ nerwowy. Zawiera też witaminy E i K oraz wiele minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i jod.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską. Alternatywa dla klasycznych mielonych

Kasza gryczana jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dlatego polecana jest diabetykom i osobom cierpiącym na insulinooporność. Nie zawiera też glutenu, więc bez obaw mogą spożywać ją chorzy na celiakię.

Przepis na kotlety mielone z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 500 g ugotowanej kaszy
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
  2. W dużej misce mieszamy mięso mielone, ugotowaną i ostudzoną kaszę, cebulę i jajko. Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  3. Następnie formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
  4. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów