Karp wigilijny z warzywami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć smażonego karpia. Jak przygotować tę rybę, by była smaczna i soczysta? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Karp wigilijny z warzywamiKarp wigilijny z warzywami

Składniki

  • karp - 2 kg
  • jajko - 1 sztuka
  • bulion warzywny - 300 ml
  • czosnek granulowany
  • cytryna - 0,5 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • marchewka - 2 sztuki
  • vegeta
  • pietruszka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • seler - 0,25 sztuki
  • bułka paryska - 1 sztuka
  • piwo - 1 szklanka
  • olej

Przepis

Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp vegetą, następnie pokrój w plastry. zagotuj bulion. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, następnie przetrzyj. Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką. Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut. Rozetrzyj masło z czosnkiem. Posmaruj bułkę, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości