Karp na Wigilię. Nawet teściowa będzie zachwycona
Najczęściej karpia smażymy w panierce lub zalewamy galaretą. A co powiecie na rybę pieczoną w pierniczkach? Podczas zapiekania w piekarniku karp i korzenne pierniczki uwolnią wspaniały aromat. Warto się odważyć i przełamać wigilijną klasykę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg karpia
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 4-5 pierniczków (bez nadzienia i polewy)
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- po 2 łyżki rodzynek i prażonych płatków migdałowych
- sok z cytryny do smaku
- 6 łyżek białego wina
- sól, biały pieprz, cukier
Przepis
- Karpia oczyścić i ugotować w bulionie. Cukier zrumienić na patelni, wlać 3-4 łyżki wody, zagotować.
- Przyrządzić zasmażkę z wywaru i mąki, zamieszać. Wlać wino.
- Pierniki pokruszyć, zalać wywarem, rozgotować, przetrzeć albo zmiksować blenderem, dodać do sosu razem z karmelem. Dodać do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier.
- Włożyć opłukane rodzynki i pokrojone w cieniutkie paski migdały.
- Rybę polać sosem i podgrzać w piekarniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl