Karp na Wigilię. Nawet teściowa będzie zachwycona

Najczęściej karpia smażymy w panierce lub zalewamy galaretą. A co powiecie na rybę pieczoną w pierniczkach? Podczas zapiekania w piekarniku karp i korzenne pierniczki uwolnią wspaniały aromat. Warto się odważyć i przełamać wigilijną klasykę.

Karp na Wigilię. Nawet teściowa będzie zachwyconaKarp na Wigilię. Nawet teściowa będzie zachwycona
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 4-5 pierniczków (bez nadzienia i polewy)
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • po 2 łyżki rodzynek i prażonych płatków migdałowych
  • sok z cytryny do smaku
  • 6 łyżek białego wina
  • sól, biały pieprz, cukier

Przepis

  • Karpia oczyścić i ugotować w bulionie. Cukier zrumienić na patelni, wlać 3-4 łyżki wody, zagotować.
  • Przyrządzić zasmażkę z wywaru i mąki, zamieszać. Wlać wino.
  • Pierniki pokruszyć, zalać wywarem, rozgotować, przetrzeć albo zmiksować blenderem, dodać do sosu razem z karmelem. Dodać do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier.
  • Włożyć opłukane rodzynki i pokrojone w cieniutkie paski migdały.
  • Rybę polać sosem i podgrzać w piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości