Karp na Wigilię. Nawet teściowa będzie zachwycona

Najczęściej karpia smażymy w panierce lub zalewamy galaretą. A co powiecie na rybę pieczoną w pierniczkach? Podczas zapiekania w piekarniku karp i korzenne pierniczki uwolnią wspaniały aromat. Warto się odważyć i przełamać wigilijną klasykę.

Karp na Wigilię. Nawet teściowa będzie zachwyconaKarp na Wigilię. Nawet teściowa będzie zachwycona
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 4-5 pierniczków (bez nadzienia i polewy)
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • po 2 łyżki rodzynek i prażonych płatków migdałowych
  • sok z cytryny do smaku
  • 6 łyżek białego wina
  • sól, biały pieprz, cukier

Przepis

  • Karpia oczyścić i ugotować w bulionie. Cukier zrumienić na patelni, wlać 3-4 łyżki wody, zagotować.
  • Przyrządzić zasmażkę z wywaru i mąki, zamieszać. Wlać wino.
  • Pierniki pokruszyć, zalać wywarem, rozgotować, przetrzeć albo zmiksować blenderem, dodać do sosu razem z karmelem. Dodać do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier.
  • Włożyć opłukane rodzynki i pokrojone w cieniutkie paski migdały.
  • Rybę polać sosem i podgrzać w piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę