Karp na ostro rodem z Czech
Wbrew pozorom karp stwarza wiele możliwości kulinarnych. Warto wygonić nudę z kuchni i tym razem podać w Święta coś innego. nasza propozycja to ukłon w stronę wielbicieli ostrych smaków. Tak przyrządzony karp jest wyrazisty i pikantny. Macie odwagę wypróbować przepis?
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Filety wypłukać, starannie oczyścić z ości i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy płat pokroić na 4 kawałki. Posolić je i obtoczyć w mące, po czym zrumienić z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie skropić wodą, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Przełożyć kawałki karpia na ogrzany półmisek, przykryć i trzymać w cieple. Do pozostałego na patelni sosu wlać, mieszając, pozostałą mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody i gotować jeszcze chwilkę. Dodać osączone z zalewy i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki, zmiażdżony czosnek i chrzan. Gotować razem 15 minut, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącego karpia polać przygotowanym sosem, posypać szczypiorkiem i udekorować papryczkami.