Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi
Faszerowany kaszą i grzybami farsz to wspaniała alternatywa dla klasycznego karpia smażonego w panierce. Tak przygotowana ryba zachwyci wszystkich gości, nawet tych, którzy omijają tę rybę szerokim łukiem, twierdząc że jest mulista. Dobrze doprawiony farsz i delikatne mięso ryby doskonale ze sobą współgrają, tworząc przepyszną kompozycję smaków.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
1,5 kg karpia
15 dag kaszy gryczanej
10 dag suszonych prawdziwków
2 cebule
4 łyżki masła
2 żółtka
150 ml śmietany
sól, pieprz
kilka łyżek bulionu
Przepis
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a następnie pokroić w paski. Karpia sprawić, nie odcinając głowy, natrzeć solą. Kaszę zalać szklanką wrzątku, dodać sól i łyżkę masła, ugotować. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać grzyby i całość podsmażyć. Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, połączyć go z żółtkami. Doprawionym nadzieniem nafaszerować rybę, zszyć i ułożyć w brytfannie. Podlać resztą stopionego masła i 2 łyżkami wody. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C, często podlewając powstałym tłuszczem. Upieczonego karpia przełożyć na półmisek i podlać przygotowanym sosem. Sos z połączyć z bulionem, zaprawić 150 ml śmietany i szybko zagotować.