Karnawał na diecie, czyli niskokaloryczne przekąski imprezowe
Karnawał to czas zabawy. Organizujemy imprezy i przyjęcia, na których trzeba coś jeść, a jednocześnie zależy nam na tym, by w tym okresie nie utyć. Największym sprzymierzeńcem będzie taniec, ale warto również krytycznym okiem spojrzeć na to, co stawiamy na stole. Wiele tradycyjnych przekąsek na karnawałową imprezę jest wysokokaloryczna, tłusta i niezdrowa. Czas więc na kilka propozycji dietetycznych dań, łatwych do zrobienia, a jednocześnie takich, które będą smakowały wszystkim.
Krewetki grillowane
To jedna z najprostszych przekąsek. Mrożone lub świeże krewetki zanurzamy na kilkanaście minut w marynacie z sosu sojowego, posiekanego czosnku, chili i startego na tarce korzenia imbiru. Nabijamy zamarynowane krewetki na patyczki bambusowe i pieczemy w piekarniku około 5-7 minut. Polewamy marynatą i możemy podawać, układając najlepiej na talerzu z listkami sałaty.
Tuńczyk w cykorii
Tuńczyk w sosie własnym może stanowić składnik popularnej sałatki, ale czasem warto spróbować czegoś innego. Cykorie kroimy wzdłuż na pół, usuwamy resztki łodygi, a listki zanurzamy w lodowatej wodzie.
Zobacz też: Imprezowe przekąski z ziemniaków
Rybę wyjmujemy z puszki i rozgniatamy w misce z posiekanym jajkiem na twardo, jogurtem naturalnym, szczyptą słodkiej papryki, soli i pieprzu. Nakładamy po łyżce masy na osuszone listki cykorii i posypujemy zieloną pietruszką.
Łosoś wędzony z twarożkiem
Plasterki łososia wędzonego kroimy w długie paski szerokości około dwóch centymetrów. Drobno mielony twarożek mieszamy z posiekanymi listkami świeżej kolendry lub koperku, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać łyżkę niskotłuszczowego majonezu. Serek nakładamy na paski łososia, zwijamy je, przebijamy wykałaczką i układamy na półmisku. Schładzamy w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Szynka z jajkiem
Tradycyjne jajka w majonezie są smaczne, ale również tłuste. Nasza propozycja jest o wiele zdrowsza. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy na dość grube plastry (z jednego jajka powinniśmy uzyskać cztery takie kawałki). Plasterki gotowanej szynki drobiowej smarujemy jogurtem doprawionym solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem, na to kładziemy plasterek jajka, zawijamy brzegi szynki i spinamy je delikatnie wykałaczką. Schładzamy.
Melon z serkiem wiejskim
W 100 gramach tej potrawy jest niewiele ponad 80 kcal. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań, by jadły ją nawet osoby na diecie odchudzającej. Melona kroimy na pół, wyrzucamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy każdą połowę wzdłuż na osiem wąskich cząstek. Każdą z nich smarujemy odsączonym serkiem wiejskim, posypujemy ostrą papryką i posiekaną kolendrą, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i podajemy.
Tartinki z awokado
Awokado obieramy, wrzucamy do malaksera, dodajemy zieloną pietruszkę, kilka łyżek soku cytrynowego, sól, pieprz i ostrą paprykę i miksujemy na gładką masę. Kromki chleba razowego kroimy na małe kwadraty. Każdy z nich smarujemy masą z awokado, na wierzchu układamy połówkę pomidora koktajlowego.
Kanapki z masą orzechową
W tym prostym przepisie najlepiej sprawdzi się pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem nasion - np. słonecznika czy dyni. Kromki chleba kroimy na mniejsze kawałki - na jeden kęs. Łuskane orzechy włoskie prażymy przez minutę na suchej patelni, wrzucamy do malaksera, dokładamy posiekaną pietruszkę, dolewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Jeśli masa się nam rozpada, dodajemy więcej oliwy. Masą smarujemy pieczywo i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut. Podajemy gorące.
Pieczony ziemniak ze śledziem
Małe ziemniaki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut. Studzimy, kroimy na pół i wydrążamy delikatnie środek, pozostawiając przy skórce warstwę grubości kilku milimetrów. Śledzie solone moczymy w mleku, odsączamy, kroimy drobno i mieszamy z masą ziemniaczaną oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy pieprzem, faszerujemy ziemniaki i podajemy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl