Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą

To idealna propozycja na szybki obiad z kawałkiem mięsa. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", poleca plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami.

Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

To idealna propozycja na szybki obiad z kawałkiem mięsa. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", poleca plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec całość i podzielić przed podaniem. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej.

Składniki na 1 porcję:

2 średnie plastry karkówki
1 szklanka posiekanej białej kapusty
1 średnia cebula
1 większy ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
3 łyżki masła
1 średnie jabłko

Karkówkę opłukać, osuszyć i zbić lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Jabłko opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt grube cząstki. Dwie łyżki masła roztopić na średnim ogniu, podsmażyć mięso z obu stron. Dodać cebulę i czosnek - poddusić przez kilka minut wszystko razem. Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Ułożyć na dnie cząstki jabłek. Na jabłkach ułożyć mięso wraz z cebulą i czosnkiem. Na patelnię, na której smażyło się mięso, włożyć resztę masła oraz poszatkowaną kapustę. Przesmażyć krótko na większym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na mięsie i lekko docisnąć łyżką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni na około pół godziny. Przed wyjęciem sprawdzić czy mięso jest miękkie.

Do tak upieczonego mięsa idealnie pasuje lekka sałatka pomidorowa. Wystarczy pokroić w miarę drobno pomidora, dodać posiekany szczypiorek. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki, może dodać również posiekaną papryczkę chili. Odrobina soli i pieprzu, łyżka oliwy, na końcu sałata "podarta" w dłoniach. Sałatka gotowa.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.

Obraz
© (fot. www.daylicooking.pl)

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć