Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
Jak grill to wiadomo, że karkówka! Aby mięso było kruche i aromatyczne należy je przez wiele godzin marynować w ziołach i oliwie.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
W moździerzu rozkrusz czarny pieprz i goździki. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, paprykę oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
Przepis
Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
Przepis
W tym czasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl