Kanapki bez chleba? To możliwe!

Odpowiedź nie jest trudna - dania przypominające kanapki, a w dodatku bardzo zdrowe można przygotować bez pieczywa. Oto nasze pomysły.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Alternatywa dla kromki chleba

Obraz
© Fotolia

Wszyscy uwielbiamy kanapki, składające się z pieczywa i przeróżnych dodatków. Na świecie, w tym w Polsce, powstało wiele sieci kanapkowych i cieszą się one ogromnym powodzeniem. Jednak osoby, które nie tolerują glutenu lub takie, które po prostu nie chcą jeść pieczywa mają dylemat - rezygnować z kanapek czy nie? Odpowiedź nie jest trudna - dania przypominające kanapki, a w dodatku bardzo zdrowe można przygotować bez pieczywa. Oto nasze pomysły.

/ 8Kanapki z sałaty po wietnamsku

Obraz
© Fotolia

Sałata zawiera mnóstwo witamin i w wielu krajach je się ją codziennie. Znakomite kanapki z sałaty przygotowują Wietnamczycy. Warto ich spróbować. Liście sałaty myjemy dokładnie i osuszamy. Wkładamy do nich ugotowane krewetki, plasterki jajka, pokrojoną w plasterki gotowaną szynkę lub kurczaka. Na koniec przygotowujemy sos z soku z limonki, łyżki sosu rybnego, papryczki chili, posiekanego czosnku i listków kolendry. Sosem polewamy kanapkę, liść zawijamy i zjadamy ze smakiem.

/ 8Kanapka z papryki

Obraz
© Fotolia

Papryka słodka także jest znakomitym zamiennikiem chleba czy bułek. Kroimy ją wzdłuż, oczyszczamy z pestek i gniazd nasiennych, a następnie napełniamy pastą przygotowaną z twarożku, pokrojonego drobno szczypiorku, soli i pieprzu. Oczywiście zawartość paprykowej kanapki może być dowolna - z pasta jajeczną, pokrojoną w kostkę wędliną, z majonezem czy np. z sałatką ziemniaczaną. Wszystkie są równie smaczne.

/ 8Zwykłe kanapki z sałaty rzymskiej

Obraz
© Fotolia

Jeśli ktoś nie lubi orientalnych smaków, może spróbować kanapki z dobrze nam znanej sałaty rzymskiej. Ten rodzaj sałaty idealnie nadaje się do takich dań. W liście sałaty zawijamy wszystko, co lubimy: wędlinę, ser żółty, pomidory, ogórki. Do tego keczup, majonez lub chrzan. Kanapka jest bardzo smaczna i o wiele mniej kaloryczna niż zwyczajna.

/ 8Kanapka z pieczarek

Obraz
© Fotolia

Bardzo smacznym pomysłem jest kanapka z pieczarek. Wybieramy duże kapelusze tych grzybów, obieramy z wierzchniej skórki (nie myjemy!) i smażymy na małym ogniu na łyżce masła lub oliwy. Odsączamy na papierowym ręczniku. Między kapelusze wkładamy plasterek sera żółtego, plasterek pomidora, solimy, dodajemy szczyptę pieprzu i gotowe.

/ 8Tortilla z papieru ryżowego

Obraz
© Fotolia

W wielu miejscach świata ulubioną przekąską "kanapkopodobną" są zawinięte tortille z ciasta kukurydzianego lub pszennego. Można jednak je zastąpić. Jednym z pomysłów, wywodzących się z kuchni azjatyckiej są zrolowane kanapki z papieru ryżowego. Najpierw papier należy namoczyć w głębokim talerzu z letnią, przegotowaną wodą. Gdy namokną (po minucie) osączamy papier na ręczniku. Na tak przygotowanym cieście ryżowym układamy pokrojoną w słupki marchewkę, listki sałaty, kiełki sojowe, krewetki lub wędzoną szynkę. Przyprawiamy sosem winegret z oliwy, soku z limonki i papryczki chili.

/ 8Kanapka z omletu

Obraz
© Fotolia

W Japonii bardzo popularne są rollsy z omletów. Znakomicie smakują, można je jeść na zimno, więc warto przygotować takie danie w domu. Najpierw omlet: dokładnie rozkłócamy z małą ilością bardzo zimnej wody trzy - cztery jajka. Wylewamy je na posmarowanej tłuszczem i nagrzanej patelni bardzo cienką warstwą. Taki omlet nie wymaga przewracania na drugą stronę. Na omlet nakładamy pokrojone w słupki warzywa: ogórki, pomidory, garść kiełków, ziaren słonecznika. Doprawiamy ulubionym sosem i gotowe.

/ 8Kanapka z jabłka

Obraz

I na koniec dowód, że kanapki można przygotowywać nawet z owoców. Jabłka są idealne. Kroimy je na dość grube plastry, smarujemy dżemem lub (co będzie lepsze) masłem orzechowym. Posypujemy posiekanymi orzechami i gotowe. Smacznego!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja