Czy jesz zdrowy chleb?
Jemy go na śniadanie, w ramach przekąski w ciągu dnia, a nierzadko również na kolację. Chleb to podstawa kanapek, dodatek do zup czy bigosu. Może być również podstawą zapiekanek czy pełnić formę jadalnej miseczki. I chociaż nadal najpopularniejszy jest ten z mąki pszennej, to pod wpływem mody na racjonalne odżywianie coraz chętniej sięgamy po wyroby z mąki żytniej czy produkty z pełnego ziarna. Ale który chleb jest najzdrowszy? Sprawdź, czy twój ulubiony to dobry wybór.
Smaczny, ale czy zdrowy?
Jemy go na śniadanie, w ramach przekąski w ciągu dnia, a nierzadko również na kolację. Chleb to podstawa kanapek, dodatek do zup czy bigosu. Może być również bazą zapiekanek czy pełnić formę jadalnej miseczki. I chociaż nadal najpopularniejszy jest ten z mąki pszennej, to pod wpływem mody na racjonalne odżywianie coraz chętniej sięgamy po wyroby z mąki żytniej czy produkty z pełnego ziarna. Ale który chleb jest najzdrowszy? Sprawdź, czy twój ulubiony to dobry wybór.
Jak rozpoznać dobry chleb?
Chleb pszenny
Mimo że dietetycy umieszczają go na "czarnej liście" produktów naszpikowanych zbędnymi węglowodanami, ten rodzaj chleba nadal wiedzie prym w polskich sklepach i piekarniach. W jego składzie jest bardzo mało błonnika, dlatego nie zasyca na dłużej i po zjedzeniu nawet kilku kromek z dodatkami, szybko robimy się głodni. Jego zaletą jest również neutralny smak - doskonale komponuje się więc z wędlinami, warzywami, pikantnymi pastami, a także dżemami, czekoladowymi kremami czy hummusem.
Specjaliści ds. żywienia podkreślają, że z jego konsumpcji przede wszystkim powinny zrezygnować osoby dbające o linię. Powinien znaleźć się natomiast w jadłospisie osób zmagających się z problemami żołądkowymi i wrzodami, ponieważ jest lekkostrawny.
Chleb mieszany
Powstaje z połączenia mąki pszennej i żytniej, a jego wartość odżywcza zależy od proporcji tych dwóch składników. Lepszym wyborem będzie oczywiście produkt z większą zawartością mąki żytniej. Niektóre receptury zawierają w swoim składzie również dodatek mąki owsianej, jęczmiennej, kukurydzianej lub gryczanej. Chleb mieszany łatwo kupić w piekarni czy sklepie spożywczym, a jednym z najpopularniejszych wyrobów pszenno-żytnich jest chleb baltonowski.
Dla amatorów domowych wypieków to dobra propozycja na pierwszy, własnoręcznie wykonany chleb. Doskonale wyrośnie w formie, jak i specjalnym koszyczku do przygotowania bochenka.
Chleb pszenno-razowy
Do jego wypieku używa się dobrej jakości mąki pszennej, która nie jest pozbawiona najcenniejszych dla zdrowia mikroelementów. W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, miedź i cynk. Regularnie spożywany dostarcza optymalnych dawek błonnika, który nie tylko syci na dłużej, ale reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i ułatwia trawienie. Pomaga również utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Niestety, w sklepach nie brakuje podróbek prawdziwego chleba razowego. Dlatego wybierając pieczywo należy czytać jego skład (dotyczy to również sprzedawanych bochenków bez opakowania, w sklepie powinna znaleźć się informacja o użytych w procesie wypieku półproduktach). Pierwsze miejsce na etykiecie powinna zawierać mąka razowa (pełnoziarnista) - im mniej jej jest tym większe prawdopodobieństwo, że zakupimy białe pieczywo jedynie "zabarwione" przez producentów za pomocą karmelu, słodu lub cykorii. Prawdziwy chleb razowy nie powinien być miękki czy puszysty, a raczej o zwartej, lekko wilgotnej strukturze.
Chleb żytni
To jeden z najlepszych wyborów w trakcie zakupów w piekarni. Chleb żytni ma do 20 proc. mniej kalorii niż wyrób z mąki pszennej i blisko cztery razy więcej błonnika pokarmowego. Ma również niski indeks glikemiczny i spora ilość witamin w składzie (szczególnie tych z grupy B.
Cechuje go charakterystyczny smak, zapach i konsystencja, a wszystko dzięki użytemu zakwasowi i procesowi fermentacji. Jedząc regularnie ten rodzaj pieczywa dostarczamy organizmowi sporych dawek kwasu foliowego (cennego składnika zwłaszcza dla przyszłym mam) i zapewniamy prawidłowe funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej w układzie pokarmowym.
Najpopularniejszymi rodzajami chleba żytniego jest pumpernikiel i chleb litewski. Poleca się je szczególnie osobom, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Bez obaw mogą go jeść również chorzy na cukrzycę czy osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu. Niewskazany jest jedynie cierpiącym na wrzody żołądka.
Chleb wieloziarnisty
Pieczywo z dużą ilością rozmaitych ziaren w składzie jest najczęściej polecanym przed dietetyków wyrobem piekarskim. Do jego przygotowania używa się m.in. orzechów, płatków owsianych, maku, sezamu, pestek dyni oraz słonecznika, a także modnych ostatnio dodatków, takich jak siemię lniane, czarnuszka czy amarantus. W takcie zakupów warto zwrócić uwagę na rodzaj mąki z którego został upieczony, a także czy nie dodano do niego barwników, które nadają złotobrązowy kolor.
Chleb czystoziarnisty
Chleb z samych ziaren to prawdziwa piekarnicza rewolucja i hit kuracji odchudzających. Chętnie spożywają go również osoby chore na celiakię lub diecie bezglutenowej, ale aby mieć pewność, że nie zawiera glutenu warto dokładnie czytać etykiety.
Chleb ten nazywany jest często "zmieniający życie" i jego zwolennicy zgodnie przyznają, że zastąpienie nim pieczywa pszennego to jedna z lepszym dietetycznych decyzji. Niestety, cena za bochenek sięga nawet 15 złotych, dlatego warto spróbować upiec go samodzielnie.
mp/WP Kuchnia