Kalafior w niecodziennym wydaniu. Przekąska, na punkcie której oszalała nawet Nigella Lawson
Nowy trend kulinarny, który opanował media społecznościowe, polega na podaniu różyczek kalafiora, zanurzonych w pysznym serowym beszamelu, na chrupiącej grzance. Co przesądziło o popularności tej przystawki? Nigella Lawson udostępniła na Twitterze zdjęcie dania wykonanego przez jednego z użytkowników portalu. Nie musiała długo czekać na reakcję – fani byli zachwyceni, a sos z kalafiorem stał się gwiazdą mediów społecznościowych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj diety: |
- 2 kromki chleba – tostowy lub pełnoziarnisty
- ok. 100-150 g mrożonego lub świeżego kalafiora, podzielonego na nieduże różyczki
- 20 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 100 ml mleka 3,2 procent
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, płatki suszonego chili, sól i pieprz
- 100 g tartego sera – najlepiej pół na pół cheddara i twardej mozzarelli
- Na wrzątek wrzucić różyczki kalafiora – świeży gotować około 10 minut, mrożony ok. 2-3.
- Odlać kalafior i zahartować zimną wodą.
- W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu, mieszając tak, by nie zrobiły się grudki.
- Gdy mąka lekko się zezłoci, wlać mleko i trzepaczką wymieszać wszystko. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, a gdy sos beszamelowy zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Następnie do sosu dodać musztardę i oba rodzaje sera. Wymieszać, pozwalając serom stopić się, a następnie zdjąć rondel z palnika.
- Dodać kalafior, wymieszać i odstawić na kilka minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a na patelni zrumienić lekko z jednej strony kromki chleba.
- Przełożyć je na blachę do pieczenia usmażoną stroną do dołu, a na wierzch wyłożyć kalafior w sosie.
- Zapiekać, aż serowy beszamel zrumieni się, a po wyjęciu z pieca grzanki oprószyć płatkami chili.
Podawać na gorąco.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze