Kalafior w niecodziennym wydaniu. Przekąska, na punkcie której oszalała nawet Nigella Lawson

Nowy trend kulinarny, który opanował media społecznościowe, polega na podaniu różyczek kalafiora, zanurzonych w pysznym serowym beszamelu, na chrupiącej grzance. Co przesądziło o popularności tej przystawki? Nigella Lawson udostępniła na Twitterze zdjęcie dania wykonanego przez jednego z użytkowników portalu. Nie musiała długo czekać na reakcję – fani byli zachwyceni, a sos z kalafiorem stał się gwiazdą mediów społecznościowych.

Grzanki z kalafiorem pod serowym beszamelemGrzanki z kalafiorem pod serowym beszamelem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 kromki chleba – tostowy lub pełnoziarnisty
  • ok. 100-150 g mrożonego lub świeżego kalafiora, podzielonego na nieduże różyczki
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 100 ml mleka 3,2 procent
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, płatki suszonego chili, sól i pieprz
  • 100 g tartego sera – najlepiej pół na pół cheddara i twardej mozzarelli

Przepis

  • Na wrzątek wrzucić różyczki kalafiora – świeży gotować około 10 minut, mrożony ok. 2-3.
  • Odlać kalafior i zahartować zimną wodą.
  • W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu, mieszając tak, by nie zrobiły się grudki.
  • Gdy mąka lekko się zezłoci, wlać mleko i trzepaczką wymieszać wszystko. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, a gdy sos beszamelowy zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Następnie do sosu dodać musztardę i oba rodzaje sera. Wymieszać, pozwalając serom stopić się, a następnie zdjąć rondel z palnika.
  • Dodać kalafior, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a na patelni zrumienić lekko z jednej strony kromki chleba.
  • Przełożyć je na blachę do pieczenia usmażoną stroną do dołu, a na wierzch wyłożyć kalafior w sosie.
  • Zapiekać, aż serowy beszamel zrumieni się, a po wyjęciu z pieca grzanki oprószyć płatkami chili.

Przepis

Podawać na gorąco.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca