Kalafior w niecodziennym wydaniu. Przekąska, na punkcie której oszalała nawet Nigella Lawson

Nowy trend kulinarny, który opanował media społecznościowe, polega na podaniu różyczek kalafiora, zanurzonych w pysznym serowym beszamelu, na chrupiącej grzance. Co przesądziło o popularności tej przystawki? Nigella Lawson udostępniła na Twitterze zdjęcie dania wykonanego przez jednego z użytkowników portalu. Nie musiała długo czekać na reakcję – fani byli zachwyceni, a sos z kalafiorem stał się gwiazdą mediów społecznościowych.

Grzanki z kalafiorem pod serowym beszamelemGrzanki z kalafiorem pod serowym beszamelem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 kromki chleba – tostowy lub pełnoziarnisty
  • ok. 100-150 g mrożonego lub świeżego kalafiora, podzielonego na nieduże różyczki
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 100 ml mleka 3,2 procent
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, płatki suszonego chili, sól i pieprz
  • 100 g tartego sera – najlepiej pół na pół cheddara i twardej mozzarelli

Przepis

  • Na wrzątek wrzucić różyczki kalafiora – świeży gotować około 10 minut, mrożony ok. 2-3.
  • Odlać kalafior i zahartować zimną wodą.
  • W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu, mieszając tak, by nie zrobiły się grudki.
  • Gdy mąka lekko się zezłoci, wlać mleko i trzepaczką wymieszać wszystko. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, a gdy sos beszamelowy zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Następnie do sosu dodać musztardę i oba rodzaje sera. Wymieszać, pozwalając serom stopić się, a następnie zdjąć rondel z palnika.
  • Dodać kalafior, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a na patelni zrumienić lekko z jednej strony kromki chleba.
  • Przełożyć je na blachę do pieczenia usmażoną stroną do dołu, a na wierzch wyłożyć kalafior w sosie.
  • Zapiekać, aż serowy beszamel zrumieni się, a po wyjęciu z pieca grzanki oprószyć płatkami chili.

Przepis

Podawać na gorąco.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru