Kalafior w niecodziennym wydaniu. Przekąska, na punkcie której oszalała nawet Nigella Lawson

Nowy trend kulinarny, który opanował media społecznościowe, polega na podaniu różyczek kalafiora, zanurzonych w pysznym serowym beszamelu, na chrupiącej grzance. Co przesądziło o popularności tej przystawki? Nigella Lawson udostępniła na Twitterze zdjęcie dania wykonanego przez jednego z użytkowników portalu. Nie musiała długo czekać na reakcję – fani byli zachwyceni, a sos z kalafiorem stał się gwiazdą mediów społecznościowych.

Grzanki z kalafiorem pod serowym beszamelemGrzanki z kalafiorem pod serowym beszamelem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 kromki chleba – tostowy lub pełnoziarnisty
  • ok. 100-150 g mrożonego lub świeżego kalafiora, podzielonego na nieduże różyczki
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 100 ml mleka 3,2 procent
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, płatki suszonego chili, sól i pieprz
  • 100 g tartego sera – najlepiej pół na pół cheddara i twardej mozzarelli

Przepis

  • Na wrzątek wrzucić różyczki kalafiora – świeży gotować około 10 minut, mrożony ok. 2-3.
  • Odlać kalafior i zahartować zimną wodą.
  • W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu, mieszając tak, by nie zrobiły się grudki.
  • Gdy mąka lekko się zezłoci, wlać mleko i trzepaczką wymieszać wszystko. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, a gdy sos beszamelowy zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Następnie do sosu dodać musztardę i oba rodzaje sera. Wymieszać, pozwalając serom stopić się, a następnie zdjąć rondel z palnika.
  • Dodać kalafior, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a na patelni zrumienić lekko z jednej strony kromki chleba.
  • Przełożyć je na blachę do pieczenia usmażoną stroną do dołu, a na wierzch wyłożyć kalafior w sosie.
  • Zapiekać, aż serowy beszamel zrumieni się, a po wyjęciu z pieca grzanki oprószyć płatkami chili.

Przepis

Podawać na gorąco.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟