Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta

Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca bajeczne ciacho na świąteczny stół. Mrowisko nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Jest mocno orzechowe i dość słodkie.

Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na ŚwiętaKajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta
Paulina Kryjom

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g śmietany 18 proc.

Krem:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120 g miękkiego masła

Dodatkowo:

Przepis

Masło na ciasto i krem wyjąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść. Podzielić na 4 mniejsze części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. W tym czasie orzechy wyłożyć na papier do pieczenia i podprażyć w piekarniku około 15min w 100 stopniach. Pół tabliczki czekolady drobno posiekać.

Przepis

Uprażone orzechy wysypać na ściereczkę i rolować, aby pozbyć się ciemnej gorzkiej skórki.

Przepis

Zimne ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 min w 180 stopniach do zrumienienia. Upieczone ciasto wystudzić i połamać na małe kawałki.

Przepis

Masę kajmakową zmiksować z miękkim masłem, następnie do masy dodać pokruszone ciasto, posiekana czekoladę i orzechy wszystko delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem i przełożyć ciasto, lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć i ozdobić. Roztopić pozostałe pół tabliczki czekolady i za pomocą worka cukierniczego wycisnąć na brzegi, udekorować orzechami włoskimi

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja