Już niedługo mogą się skończyć. Smaczne sposoby na sezonowe owoce

Choć chcielibyśmy mieć możliwość korzystania ze świeżych owoców przez cały rok, nie jest to możliwe w naszym klimacie. Dlatego warto przyrządzać je jak najczęściej, kiedy są w sezonie. Zobacz, jak je wykorzystywać, by wycisnąć z nich najwięcej smaku.

Sezonowe owoce to gwarancja smaku i witamin
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

Ciasta i muffiny
Świetnym sposobem na zagospodarowanie świeżych i szybko marniejących owoców jest upieczenie ich w towarzystwie miękkiego biszkoptu czy chrupiącej kruszonki, na widok których zawsze cieknie nam ślinka. Proste składniki, które zazwyczaj mamy w lodówce i szafce kuchennej, czyli jajka, mąka i masło to przepustka do deseru, który będzie idealnie pasował do porannej kawy lub na letnie przyjęcie. W ten sposób wykorzystasz maliny, czereśnie, truskawki czy jeżyny, które niekiedy błyskawicznie nikną w oczach i zaczynają wyglądać niezbyt apetycznie. Jeśli nie przepadasz za ciastami, równie dobrze możesz przygotować pożywne babeczki z dodatkiem ziaren, wieloziarnistej mąki i owoców. To świetna alternatywa dla śniadaniowych kanapek, która zaspokoi twój poranny głód i dadzą energię na długie godziny.

Soki i smoothie
Witaminy, naturalnie słodki smak i błyskawiczne przygotowanie - własnoręczne wyciskane soki lub smoothie, które przygotowujemy w domu, nie mają sobie równych. Szczegółowo znając skład i zastępując cukier zdrowszymi alternatywami, takimi jak miód czy syrop z agawy, swobodnie możemy nasze wyroby podawać całej rodzinie, nawet dzieciom. Smoothie i soki to kondensacja tak ważnych dla organizmu składników w małej szklance lub butelce. Mając w domu sokowirówkę lub blender możesz przygotować napoje, a następnie wziąć je ze sobą do pracy czy szkoły.

Placki i naleśniki
Nie ma to jak szybki podwieczorek w postaci placków lub naleśników Robią się błyskawicznie, nie wymagają wielu składników i zawsze wychodzą. No, może oprócz pierwszego naleśnika. Do ciasta zawsze możesz dołożyć garść owoców, które będą słodkie lub kwaśne i urozmaicą smak. Drugą opcją jest przygotowanie błyskawicznego sosu owocowego. Wystarczy, że dokładnie umyjesz owoce, pokroisz większe na kawałki i wrzucisz na patelnie. Dodaj miodu i przypraw, na przykład cynamonu lub imbiru. Podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty, a miód skarmelizuje się. Na koniec dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i polej całością gotowe placki. Będzie smaczniej, niż zwykle!

Obraz
© Shutterstock.com

Domowe lody
Żar leje się z nieba, a tak wysokie temperatury potrafią wymęczyć nasz organizm. Warto więc szukać możliwości schłodzenia się. Choć co krok lodziarnie kuszą nas swoimi wyrobami, nie zawsze wiemy, co w ich smakołykach się znajduje. Nawet jeśli uda nam odnaleźć się lodziarnię, w której lody są wyrabiane naturalnie i ze świeżych składników, ich cena potrafi skutecznie zniechęcić. Zamiast tracić pieniądze lub zdrowie, postaw na domową i banalnie prostą metodę. Wystarczą świeże owoce, bez lub z dodatkiem mleka, by uzyskać deser idealny na upały. Potrzebujesz do tego foremek lub niewielkich maszynek do lodów, które wykonają za ciebie całą pracę.

Przetwory
Dżem, konfitura, sok, chutney, sos owocowy - możliwości przetwarzania owoców nie kończą się. Przetwory skryte w niepozornych słoiczkach w piwnicy lub szafce mogą doskonale poprawić nam humor i smak niektórych dań podczas jesiennej słoty, zimowych mrozów i gorszego dnia. Nie ma to jak odgłos otwieranego słoika własnych wyrobów i owocowy zapach, który przypomina o lecie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś przygotowywać własnych konfitur, soków czy dżemów, odważ zrobić się je w tym roku. Wysiłek jest minimalny, a efekty będą doskonałe.

Obraz
© iStock.com

Suszenie
Choć w sklepach bez problemu znajdziemy suszone owoce, nadal lubimy sami przygotowywać je w domowych warunkach. Niewielka suszarka, która jest świetnym gadżetem dla miłośnika gotowania, otwiera wiele możliwości. Możesz ususzyć w niej nie tylko owoce i grzyby zebrane na początku jesieni, ale także warzywa, które wzbogacą smak każdej zupy czy zapiekanki. Używając specjalnej suszarki będziesz miał pewność, że produkty wysuszą się równomiernie i nie będą zawierać zupełnie niepotrzebnych konserwantów i ulepszaczy. Samo zdrowie!

Mrożenie
Jeśli skusiłeś się na apetyczne owoce i nie chcesz ich w tej chwili przygotowywać, możesz przechować je na później. W sezonie niektóre produkty kosztują dużo taniej, niż w innych porach roku, więc warto kupić ich nawet o wiele więcej niż zdołamy od razu zjeść. To, czego nie zdołasz od razu przerobić, włóż do zamrażalnika. Zapomnij jednak o zwykłych foliówkach do mrożenia. Postaw na pojemniki z wygodnym zapięciem, w których owoce nie uszkodzą się. Dobrym pomysłem jest także zblendowanie owoców i wlanie ich do pojemnika na duże kostki lodu. Taką zamrożoną kostkę możesz później wrzucić na patelnię lub do smoothie, żeby błyskawicznie obudzić drzemiący w niej aromat.

Obraz
© 123RF
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów