Już niedługo mogą się skończyć. Smaczne sposoby na sezonowe owoce
Choć chcielibyśmy mieć możliwość korzystania ze świeżych owoców przez cały rok, nie jest to możliwe w naszym klimacie. Dlatego warto przyrządzać je jak najczęściej, kiedy są w sezonie. Zobacz, jak je wykorzystywać, by wycisnąć z nich najwięcej smaku.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Ciasta i muffiny
Świetnym sposobem na zagospodarowanie świeżych i szybko marniejących owoców jest upieczenie ich w towarzystwie miękkiego biszkoptu czy chrupiącej kruszonki, na widok których zawsze cieknie nam ślinka. Proste składniki, które zazwyczaj mamy w lodówce i szafce kuchennej, czyli jajka, mąka i masło to przepustka do deseru, który będzie idealnie pasował do porannej kawy lub na letnie przyjęcie. W ten sposób wykorzystasz maliny, czereśnie, truskawki czy jeżyny, które niekiedy błyskawicznie nikną w oczach i zaczynają wyglądać niezbyt apetycznie. Jeśli nie przepadasz za ciastami, równie dobrze możesz przygotować pożywne babeczki z dodatkiem ziaren, wieloziarnistej mąki i owoców. To świetna alternatywa dla śniadaniowych kanapek, która zaspokoi twój poranny głód i dadzą energię na długie godziny.
Soki i smoothie
Witaminy, naturalnie słodki smak i błyskawiczne przygotowanie - własnoręczne wyciskane soki lub smoothie, które przygotowujemy w domu, nie mają sobie równych. Szczegółowo znając skład i zastępując cukier zdrowszymi alternatywami, takimi jak miód czy syrop z agawy, swobodnie możemy nasze wyroby podawać całej rodzinie, nawet dzieciom. Smoothie i soki to kondensacja tak ważnych dla organizmu składników w małej szklance lub butelce. Mając w domu sokowirówkę lub blender możesz przygotować napoje, a następnie wziąć je ze sobą do pracy czy szkoły.
Placki i naleśniki
Nie ma to jak szybki podwieczorek w postaci placków lub naleśników Robią się błyskawicznie, nie wymagają wielu składników i zawsze wychodzą. No, może oprócz pierwszego naleśnika. Do ciasta zawsze możesz dołożyć garść owoców, które będą słodkie lub kwaśne i urozmaicą smak. Drugą opcją jest przygotowanie błyskawicznego sosu owocowego. Wystarczy, że dokładnie umyjesz owoce, pokroisz większe na kawałki i wrzucisz na patelnie. Dodaj miodu i przypraw, na przykład cynamonu lub imbiru. Podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty, a miód skarmelizuje się. Na koniec dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i polej całością gotowe placki. Będzie smaczniej, niż zwykle!
Domowe lody
Żar leje się z nieba, a tak wysokie temperatury potrafią wymęczyć nasz organizm. Warto więc szukać możliwości schłodzenia się. Choć co krok lodziarnie kuszą nas swoimi wyrobami, nie zawsze wiemy, co w ich smakołykach się znajduje. Nawet jeśli uda nam odnaleźć się lodziarnię, w której lody są wyrabiane naturalnie i ze świeżych składników, ich cena potrafi skutecznie zniechęcić. Zamiast tracić pieniądze lub zdrowie, postaw na domową i banalnie prostą metodę. Wystarczą świeże owoce, bez lub z dodatkiem mleka, by uzyskać deser idealny na upały. Potrzebujesz do tego foremek lub niewielkich maszynek do lodów, które wykonają za ciebie całą pracę.
Przetwory
Dżem, konfitura, sok, chutney, sos owocowy - możliwości przetwarzania owoców nie kończą się. Przetwory skryte w niepozornych słoiczkach w piwnicy lub szafce mogą doskonale poprawić nam humor i smak niektórych dań podczas jesiennej słoty, zimowych mrozów i gorszego dnia. Nie ma to jak odgłos otwieranego słoika własnych wyrobów i owocowy zapach, który przypomina o lecie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś przygotowywać własnych konfitur, soków czy dżemów, odważ zrobić się je w tym roku. Wysiłek jest minimalny, a efekty będą doskonałe.
Suszenie
Choć w sklepach bez problemu znajdziemy suszone owoce, nadal lubimy sami przygotowywać je w domowych warunkach. Niewielka suszarka, która jest świetnym gadżetem dla miłośnika gotowania, otwiera wiele możliwości. Możesz ususzyć w niej nie tylko owoce i grzyby zebrane na początku jesieni, ale także warzywa, które wzbogacą smak każdej zupy czy zapiekanki. Używając specjalnej suszarki będziesz miał pewność, że produkty wysuszą się równomiernie i nie będą zawierać zupełnie niepotrzebnych konserwantów i ulepszaczy. Samo zdrowie!
Mrożenie
Jeśli skusiłeś się na apetyczne owoce i nie chcesz ich w tej chwili przygotowywać, możesz przechować je na później. W sezonie niektóre produkty kosztują dużo taniej, niż w innych porach roku, więc warto kupić ich nawet o wiele więcej niż zdołamy od razu zjeść. To, czego nie zdołasz od razu przerobić, włóż do zamrażalnika. Zapomnij jednak o zwykłych foliówkach do mrożenia. Postaw na pojemniki z wygodnym zapięciem, w których owoce nie uszkodzą się. Dobrym pomysłem jest także zblendowanie owoców i wlanie ich do pojemnika na duże kostki lodu. Taką zamrożoną kostkę możesz później wrzucić na patelnię lub do smoothie, żeby błyskawicznie obudzić drzemiący w niej aromat.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.