Już niedługo mogą się skończyć. Smaczne sposoby na sezonowe owoce

Choć chcielibyśmy mieć możliwość korzystania ze świeżych owoców przez cały rok, nie jest to możliwe w naszym klimacie. Dlatego warto przyrządzać je jak najczęściej, kiedy są w sezonie. Zobacz, jak je wykorzystywać, by wycisnąć z nich najwięcej smaku.

Sezonowe owoce to gwarancja smaku i witamin
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

Ciasta i muffiny
Świetnym sposobem na zagospodarowanie świeżych i szybko marniejących owoców jest upieczenie ich w towarzystwie miękkiego biszkoptu czy chrupiącej kruszonki, na widok których zawsze cieknie nam ślinka. Proste składniki, które zazwyczaj mamy w lodówce i szafce kuchennej, czyli jajka, mąka i masło to przepustka do deseru, który będzie idealnie pasował do porannej kawy lub na letnie przyjęcie. W ten sposób wykorzystasz maliny, czereśnie, truskawki czy jeżyny, które niekiedy błyskawicznie nikną w oczach i zaczynają wyglądać niezbyt apetycznie. Jeśli nie przepadasz za ciastami, równie dobrze możesz przygotować pożywne babeczki z dodatkiem ziaren, wieloziarnistej mąki i owoców. To świetna alternatywa dla śniadaniowych kanapek, która zaspokoi twój poranny głód i dadzą energię na długie godziny.

Soki i smoothie
Witaminy, naturalnie słodki smak i błyskawiczne przygotowanie - własnoręczne wyciskane soki lub smoothie, które przygotowujemy w domu, nie mają sobie równych. Szczegółowo znając skład i zastępując cukier zdrowszymi alternatywami, takimi jak miód czy syrop z agawy, swobodnie możemy nasze wyroby podawać całej rodzinie, nawet dzieciom. Smoothie i soki to kondensacja tak ważnych dla organizmu składników w małej szklance lub butelce. Mając w domu sokowirówkę lub blender możesz przygotować napoje, a następnie wziąć je ze sobą do pracy czy szkoły.

Placki i naleśniki
Nie ma to jak szybki podwieczorek w postaci placków lub naleśników Robią się błyskawicznie, nie wymagają wielu składników i zawsze wychodzą. No, może oprócz pierwszego naleśnika. Do ciasta zawsze możesz dołożyć garść owoców, które będą słodkie lub kwaśne i urozmaicą smak. Drugą opcją jest przygotowanie błyskawicznego sosu owocowego. Wystarczy, że dokładnie umyjesz owoce, pokroisz większe na kawałki i wrzucisz na patelnie. Dodaj miodu i przypraw, na przykład cynamonu lub imbiru. Podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty, a miód skarmelizuje się. Na koniec dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i polej całością gotowe placki. Będzie smaczniej, niż zwykle!

Obraz
© Shutterstock.com

Domowe lody
Żar leje się z nieba, a tak wysokie temperatury potrafią wymęczyć nasz organizm. Warto więc szukać możliwości schłodzenia się. Choć co krok lodziarnie kuszą nas swoimi wyrobami, nie zawsze wiemy, co w ich smakołykach się znajduje. Nawet jeśli uda nam odnaleźć się lodziarnię, w której lody są wyrabiane naturalnie i ze świeżych składników, ich cena potrafi skutecznie zniechęcić. Zamiast tracić pieniądze lub zdrowie, postaw na domową i banalnie prostą metodę. Wystarczą świeże owoce, bez lub z dodatkiem mleka, by uzyskać deser idealny na upały. Potrzebujesz do tego foremek lub niewielkich maszynek do lodów, które wykonają za ciebie całą pracę.

Przetwory
Dżem, konfitura, sok, chutney, sos owocowy - możliwości przetwarzania owoców nie kończą się. Przetwory skryte w niepozornych słoiczkach w piwnicy lub szafce mogą doskonale poprawić nam humor i smak niektórych dań podczas jesiennej słoty, zimowych mrozów i gorszego dnia. Nie ma to jak odgłos otwieranego słoika własnych wyrobów i owocowy zapach, który przypomina o lecie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś przygotowywać własnych konfitur, soków czy dżemów, odważ zrobić się je w tym roku. Wysiłek jest minimalny, a efekty będą doskonałe.

Obraz
© iStock.com

Suszenie
Choć w sklepach bez problemu znajdziemy suszone owoce, nadal lubimy sami przygotowywać je w domowych warunkach. Niewielka suszarka, która jest świetnym gadżetem dla miłośnika gotowania, otwiera wiele możliwości. Możesz ususzyć w niej nie tylko owoce i grzyby zebrane na początku jesieni, ale także warzywa, które wzbogacą smak każdej zupy czy zapiekanki. Używając specjalnej suszarki będziesz miał pewność, że produkty wysuszą się równomiernie i nie będą zawierać zupełnie niepotrzebnych konserwantów i ulepszaczy. Samo zdrowie!

Mrożenie
Jeśli skusiłeś się na apetyczne owoce i nie chcesz ich w tej chwili przygotowywać, możesz przechować je na później. W sezonie niektóre produkty kosztują dużo taniej, niż w innych porach roku, więc warto kupić ich nawet o wiele więcej niż zdołamy od razu zjeść. To, czego nie zdołasz od razu przerobić, włóż do zamrażalnika. Zapomnij jednak o zwykłych foliówkach do mrożenia. Postaw na pojemniki z wygodnym zapięciem, w których owoce nie uszkodzą się. Dobrym pomysłem jest także zblendowanie owoców i wlanie ich do pojemnika na duże kostki lodu. Taką zamrożoną kostkę możesz później wrzucić na patelnię lub do smoothie, żeby błyskawicznie obudzić drzemiący w niej aromat.

Obraz
© 123RF
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia