Jogurt naturalny – wartości odżywcze, właściwości, z czym jeść, przepisy
Jogurt naturalny powinien mieć maksymalnie krótki skład. Dodaje się go do zup, sosów, sałatek, muesli, wypieków, używa jako marynaty oraz dressingu.
Jogurt naturalny – wartości odżywcze, właściwości i kalorie
Określenie jogurt naturalny oznacza, że produkt nie zawiera dodatków smakowych. 100 gramów 2% jogurtu naturalnego ma 61 kalorii. Odpowiada to objętości około 4 dużych łyżek jogurtu naturalnego, porcji idealnej do zrobienia sosu do sałatki lub wymieszania z porannym muesli. Jogurt naturalny zawiera dużą ilość wapnia, wzmacniającego kości i działającego ochronnie na florę bakteryjną jelit.
Jogurt naturalny zmniejsza gazy i wzdęcia, zapobiega zaparciom, pobudza do pracy system odpornościowy. Jogurt naturalny jest bogatym źródłem białka, witamin A i B, fosforu, potasu, cynku, jodu.
Dobry jogurt nie powinien mieć jednolitej, kremowej i aksamitnej konsystencji. Dopiero po otwarciu i wymieszaniu „skrzepu” z wodą uzyskuje się przypominającą śmietanę teksturę. Jeśli jest inaczej, skład jogurtu naturalnego został mocno wzbogacony.
Jogurt naturalny – z czym jeść?
Jogurt naturalny jest zdecydowanie lżej strawny niż mleko. W potrawach, takich jak zupy czy sosy, doskonale zastępuje śmietanę. Z jogurtu naturalnego można robić sosy do sałatek i warzyw, marynaty do drobiu i bakłażana na grilla, placki jarzynowe, np. z tartą marchewką czy cukinią.
Ciasto z jogurtem naturalnym oraz dietetyczne ciasteczka to często przygotowywane słodkie wypieki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Warto jeść go codziennie z płatkami śniadaniowymi, muesli, owsianką lub pokrojonymi świeżymi owocami. Można łączyć jogurt naturalny z kolorowymi galaretkami, pokrojonymi w kostkę – taka propozycja podania z pewnością spodoba się dzieciom.
Jogurt naturalny a odchudzanie
Przez zakupem jogurtu naturalnego najlepiej szczegółowo sprawdzić jego skład i unikać dodatku żelatyny, śmietany, substancji pianotwórczych czy emulgatorów. Najbardziej polecane produkty nie zawierają sztucznych barwników i nie są dodatkowo dosładzane, np. aspartamem. Powstają one w wyniku fermentacji mleka, na które bezpośrednio oddziaływują wyselekcjonowane szczepy bakterii.
Jeśli osoba na diecie regularnie je jogurty naturalne, powinna sięgać po te z jak najkrótszym składem. Warto wybierać produkty zawierające 1,5-2% tłuszczu. W przeciwieństwie do* jogurtów naturalnych light* lub bez tłuszczu są one bogate w witaminy D, A i K. Dodatkowo wapń w jogurcie naturalnym 1,5 lub 2% jest lepiej wchłaniany przez organizm.
Jogurt naturalny własnej roboty
Smakowe jogurty sklepowe o pojemności 330 gramów zawierają nawet do 9 łyżeczek cukru w kubeczku. Domowe jogurty naturalne można dosładzać miodem, łączyć je z posiekanymi bakaliami czy suszonymi owocami.
A jak zrobić jogurt naturalny w domu? Wystarczy jogurtownica za kilkadziesiąt złotych, mleko i saszetka z bakteriami jogurtowymi. Składniki podgrzewa i miesza się, a po kilku godzinach można już delektować się jogurtem naturalnym bez sztucznych barwników, zagęszczaczy czy aromatów.