ycipk-2v9azr

Jogurt naturalny – wartości odżywcze, właściwości, z czym jeść, przepisy

Jogurt naturalny powinien mieć maksymalnie krótki skład. Dodaje się go do zup, sosów, sałatek, muesli, wypieków, używa jako marynaty oraz dressingu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jogurt naturalny ma dużo dobrze przyswajalnego wapnia
Jogurt naturalny ma dużo dobrze przyswajalnego wapnia (Shutterstock.com)
ycipk-2v9azr

Jogurt naturalny – wartości odżywcze, właściwości i kalorie

Określenie jogurt naturalny oznacza, że produkt nie zawiera dodatków smakowych. 100 gramów 2% jogurtu naturalnego ma 61 kalorii. Odpowiada to objętości około 4 dużych łyżek jogurtu naturalnego, porcji idealnej do zrobienia sosu do sałatki lub wymieszania z porannym muesli. Jogurt naturalny zawiera dużą ilość wapnia, wzmacniającego kości i działającego ochronnie na florę bakteryjną jelit.

Jogurt naturalny zmniejsza gazy i wzdęcia, zapobiega zaparciom, pobudza do pracy system odpornościowy. Jogurt naturalny jest bogatym źródłem białka, witamin A i B, fosforu, potasu, cynku, jodu.

ycipk-2v9azr

Dobry jogurt nie powinien mieć jednolitej, kremowej i aksamitnej konsystencji. Dopiero po otwarciu i wymieszaniu „skrzepu” z wodą uzyskuje się przypominającą śmietanę teksturę. Jeśli jest inaczej, skład jogurtu naturalnego został mocno wzbogacony.

Jogurt naturalny – z czym jeść?

Jogurt naturalny jest zdecydowanie lżej strawny niż mleko. W potrawach, takich jak zupy czy sosy, doskonale zastępuje śmietanę. Z jogurtu naturalnego można robić sosy do sałatek i warzyw, marynaty do drobiu i bakłażana na grilla, placki jarzynowe, np. z tartą marchewką czy cukinią.

ycipk-2v9azr

Ciasto z jogurtem naturalnym oraz dietetyczne ciasteczka to często przygotowywane słodkie wypieki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Warto jeść go codziennie z płatkami śniadaniowymi, muesli, owsianką lub pokrojonymi świeżymi owocami. Można łączyć jogurt naturalny z kolorowymi galaretkami, pokrojonymi w kostkę – taka propozycja podania z pewnością spodoba się dzieciom.

Jogurt naturalny a odchudzanie

Przez zakupem jogurtu naturalnego najlepiej szczegółowo sprawdzić jego skład i unikać dodatku żelatyny, śmietany, substancji pianotwórczych czy emulgatorów. Najbardziej polecane produkty nie zawierają sztucznych barwników i nie są dodatkowo dosładzane, np. aspartamem. Powstają one w wyniku fermentacji mleka, na które bezpośrednio oddziaływują wyselekcjonowane szczepy bakterii.

Jeśli osoba na diecie regularnie je jogurty naturalne, powinna sięgać po te z jak najkrótszym składem. Warto wybierać produkty zawierające 1,5-2% tłuszczu. W przeciwieństwie do* jogurtów naturalnych light* lub bez tłuszczu są one bogate w witaminy D, A i K. Dodatkowo wapń w jogurcie naturalnym 1,5 lub 2% jest lepiej wchłaniany przez organizm.

ycipk-2v9azr

Jogurt naturalny własnej roboty

Smakowe jogurty sklepowe o pojemności 330 gramów zawierają nawet do 9 łyżeczek cukru w kubeczku. Domowe jogurty naturalne można dosładzać miodem, łączyć je z posiekanymi bakaliami czy suszonymi owocami.

A jak zrobić jogurt naturalny w domu? Wystarczy jogurtownica za kilkadziesiąt złotych, mleko i saszetka z bakteriami jogurtowymi. Składniki podgrzewa i miesza się, a po kilku godzinach można już delektować się jogurtem naturalnym bez sztucznych barwników, zagęszczaczy czy aromatów.

ycipk-2v9azr

Jogurt naturalny - przepisy

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2v9azr

ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr