Jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Ma więcej przeciwutleniaczy niż miód

Melasa, niegdyś uznawana za odpad, dziś zyskuje na popularności jako zdrowa alternatywa dla cukru. Czy rzeczywiście zasługuje na miano "czarnego złota"? Warto wiedzieć, jakie ma właściwości i jak ją można stosować na co dzień.

Melasa ma sporo zaletMelasa ma sporo zalet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop powstający podczas produkcji cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Znana jest również melasa karobowa, pozyskiwana z owoców szarańczynu strąkowego. Melasa jest uznawana za zdrowszą alternatywę dla białego cukru, dostarcza sporo wartościowych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Bogaty skład melasy

Melasa zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, w tym witaminę B6, która wspiera układ nerwowy i serce. Jest bogata w minerały, takie jak żelazo, mangan, miedź i wapń. Są one niezbędne dla dobrej kondycji, mają wpływ na wzmocnienie kości i układu odpornościowego. Z kolei przeciwutleniacze zawarte w melasie neutralizują wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Ważne!

Badania wykazują, że ciemna melasa zawiera więcej przeciwutleniaczy niż miód, syrop klonowy czy agawa, czyli inne zamienniki cukru.

Jak stosować melasę?

Melasę można w kuchni stosować na wiele sposobów. Tak jak cukier nadaje się do słodzenia napojów, a także do wypieków lub jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Przydaje się także do marynat i sosów. Melasa trzcinowa charakteryzuje się przyjemnym aromatem i smakiem.

Zawsze z umiarem

Mimo licznych zalet melasa ma też swoje wady. Jest kaloryczna, jedna łyżka zawiera około 58 kalorii, a wszystkie pochodzą z węglowodanów, głównie z cukru. Jednak uważana jest za zdrowszą alternatywę, bo ma sporo wartości odżywczych. Melasa ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że podnosi poziom glukozy we krwi podobnie jak biały cukier. Warto więc stosować ją z umiarem. Jej duże ilości w diecie będą miały wpływ na nadwagę, sprzyjają też cukrzycy typu 2 oraz chorobom serca.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał