Jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Ma więcej przeciwutleniaczy niż miód
Melasa, niegdyś uznawana za odpad, dziś zyskuje na popularności jako zdrowa alternatywa dla cukru. Czy rzeczywiście zasługuje na miano "czarnego złota"? Warto wiedzieć, jakie ma właściwości i jak ją można stosować na co dzień.
Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop powstający podczas produkcji cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Znana jest również melasa karobowa, pozyskiwana z owoców szarańczynu strąkowego. Melasa jest uznawana za zdrowszą alternatywę dla białego cukru, dostarcza sporo wartościowych składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa
Bogaty skład melasy
Melasa zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, w tym witaminę B6, która wspiera układ nerwowy i serce. Jest bogata w minerały, takie jak żelazo, mangan, miedź i wapń. Są one niezbędne dla dobrej kondycji, mają wpływ na wzmocnienie kości i układu odpornościowego. Z kolei przeciwutleniacze zawarte w melasie neutralizują wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Ważne!
Badania wykazują, że ciemna melasa zawiera więcej przeciwutleniaczy niż miód, syrop klonowy czy agawa, czyli inne zamienniki cukru.
Jak stosować melasę?
Melasę można w kuchni stosować na wiele sposobów. Tak jak cukier nadaje się do słodzenia napojów, a także do wypieków lub jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Przydaje się także do marynat i sosów. Melasa trzcinowa charakteryzuje się przyjemnym aromatem i smakiem.
Zawsze z umiarem
Mimo licznych zalet melasa ma też swoje wady. Jest kaloryczna, jedna łyżka zawiera około 58 kalorii, a wszystkie pochodzą z węglowodanów, głównie z cukru. Jednak uważana jest za zdrowszą alternatywę, bo ma sporo wartości odżywczych. Melasa ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że podnosi poziom glukozy we krwi podobnie jak biały cukier. Warto więc stosować ją z umiarem. Jej duże ilości w diecie będą miały wpływ na nadwagę, sprzyjają też cukrzycy typu 2 oraz chorobom serca.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.