Jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Ma więcej przeciwutleniaczy niż miód

Melasa, niegdyś uznawana za odpad, dziś zyskuje na popularności jako zdrowa alternatywa dla cukru. Czy rzeczywiście zasługuje na miano "czarnego złota"? Warto wiedzieć, jakie ma właściwości i jak ją można stosować na co dzień.

Melasa ma sporo zaletMelasa ma sporo zalet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop powstający podczas produkcji cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Znana jest również melasa karobowa, pozyskiwana z owoców szarańczynu strąkowego. Melasa jest uznawana za zdrowszą alternatywę dla białego cukru, dostarcza sporo wartościowych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Bogaty skład melasy

Melasa zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, w tym witaminę B6, która wspiera układ nerwowy i serce. Jest bogata w minerały, takie jak żelazo, mangan, miedź i wapń. Są one niezbędne dla dobrej kondycji, mają wpływ na wzmocnienie kości i układu odpornościowego. Z kolei przeciwutleniacze zawarte w melasie neutralizują wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Ważne!

Badania wykazują, że ciemna melasa zawiera więcej przeciwutleniaczy niż miód, syrop klonowy czy agawa, czyli inne zamienniki cukru.

Jak stosować melasę?

Melasę można w kuchni stosować na wiele sposobów. Tak jak cukier nadaje się do słodzenia napojów, a także do wypieków lub jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Przydaje się także do marynat i sosów. Melasa trzcinowa charakteryzuje się przyjemnym aromatem i smakiem.

Zawsze z umiarem

Mimo licznych zalet melasa ma też swoje wady. Jest kaloryczna, jedna łyżka zawiera około 58 kalorii, a wszystkie pochodzą z węglowodanów, głównie z cukru. Jednak uważana jest za zdrowszą alternatywę, bo ma sporo wartości odżywczych. Melasa ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że podnosi poziom glukozy we krwi podobnie jak biały cukier. Warto więc stosować ją z umiarem. Jej duże ilości w diecie będą miały wpływ na nadwagę, sprzyjają też cukrzycy typu 2 oraz chorobom serca.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce