Trwa ładowanie...

Jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Ma więcej przeciwutleniaczy niż miód

Melasa, niegdyś uznawana za odpad, dziś zyskuje na popularności jako zdrowa alternatywa dla cukru. Czy rzeczywiście zasługuje na miano "czarnego złota"? Warto wiedzieć, jakie ma właściwości i jak ją można stosować na co dzień.

Melasa ma sporo zaletMelasa ma sporo zaletŹródło: Adobe Stock
d1ety01
d1ety01

Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop powstający podczas produkcji cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Znana jest również melasa karobowa, pozyskiwana z owoców szarańczynu strąkowego. Melasa jest uznawana za zdrowszą alternatywę dla białego cukru, dostarcza sporo wartościowych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Bogaty skład melasy

Melasa zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, w tym witaminę B6, która wspiera układ nerwowy i serce. Jest bogata w minerały, takie jak żelazo, mangan, miedź i wapń. Są one niezbędne dla dobrej kondycji, mają wpływ na wzmocnienie kości i układu odpornościowego. Z kolei przeciwutleniacze zawarte w melasie neutralizują wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób serca.

d1ety01

Ważne!

Badania wykazują, że ciemna melasa zawiera więcej przeciwutleniaczy niż miód, syrop klonowy czy agawa, czyli inne zamienniki cukru.

Jak stosować melasę?

Melasę można w kuchni stosować na wiele sposobów. Tak jak cukier nadaje się do słodzenia napojów, a także do wypieków lub jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Przydaje się także do marynat i sosów. Melasa trzcinowa charakteryzuje się przyjemnym aromatem i smakiem.

Zawsze z umiarem

Mimo licznych zalet melasa ma też swoje wady. Jest kaloryczna, jedna łyżka zawiera około 58 kalorii, a wszystkie pochodzą z węglowodanów, głównie z cukru. Jednak uważana jest za zdrowszą alternatywę, bo ma sporo wartości odżywczych. Melasa ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że podnosi poziom glukozy we krwi podobnie jak biały cukier. Warto więc stosować ją z umiarem. Jej duże ilości w diecie będą miały wpływ na nadwagę, sprzyjają też cukrzycy typu 2 oraz chorobom serca.

d1ety01

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

d1ety01
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ety01
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj