Jedzenie i napoje, które chłodzą

Dzięki tym sposobom upał już nigdy nie będzie ci straszny. Rewelacyjnie smakują, a przygotowanie jest banalnie proste.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Gazpacho

Obraz
© 123RF.COM

Ta zupa nie tylko skutecznie chłodzi, ale też podkręca metabolizm i jest solidną dawką witamin. Wywodzi się z Andaluzji i nie bez powodu przez cały rok zajadają się nią mieszkańcy całej Hiszpanii. Na dodatek jej wykonanie jest banalnie proste.

Składniki: 2 papryki, pół kilo pomidorów, 2 ogórki gruntowe, pół cebuli, sok z 1 limonki, szczypta papryczki chili lub pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki kroimy i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba. Podajemy samą lub z ulubionymi grzankami.

/ 10Sałatka z arbuzem i fetą

Obraz
© 123RF.COM

W trakcie upałów bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, dlatego też powinniśmy wpleść do naszego codziennego jadłospisu owoce. Nie tylko działają orzeźwiająco i są niskokaloryczne, ale też stanowią doskonałe źródło płynów. Absolutnym mistrzem pod tym względem jest arbuz, który ma 95 proc. wody. Doskonale smakuje z dodatkiem fety i świeżych warzyw. Taka sałatka ma nie tylko rewelacyjny smak, ale też cieszy oczy.

Składniki: mix sałat, ogórek gruntowy, pół czerwonej cebuli, ser feta, pół arbuza, czarne oliwki, pomidor, łyżeczka bazylii i oregano, szczypta soli, sos balsamiczny.

Warzywa myjemy. Pomidory, arbuza i ser feta kroimy w kostkę, a ogórki i cebulę w grubsze plasterki. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy przyprawami i polewamy balsamico.

/ 10Zupa melonowo-cytrusowa z szynką parmeńska

Obraz
© 123RF.COM

Podobne działanie ma melon, który doskonale smakuje w formie zupy. Takie połączenie smaków jest nie tylko intrygujące, ale też pięknie się prezentuje.

Składniki: 3 różowe melony, 2 grejpfruty, 400 ml jogurtu greckiego, szczypta chili, imbiru i kuminu, sok z połowy limonki, szynka parmeńska.

Melony przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i wydrążyć miąższ. Grejpfruty obrać. Wszystkie składniki z wyjątkiem szynki parmeńskiej zmiksować blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy w miseczkach z dwoma plastrami szynki parmeńskiej.

/ 10Hummus z bobu

Obraz
© 123RF.COM

Doskonałe działanie przy wysokich temperaturach wykazują także wszelkie warzywa strączkowe. Jako że sezon na bób w pełni, warto z nim poeksperymentować. Nam najlepiej smakuje w formie orzeźwiającej pasty, która jest idealną alternatywą dla klasycznego hummusu z cieciorki. Ma rewelacyjny orzeźwiający smak, jest źródłem witamin i minerałów, a przepis jest banalnie prosty.

Składniki: 3 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu, 2 łyżki tahini, sok z połowy cytryny, 2 łyżki zimnej wody, ząbek czosnku, świeża mięta, łyżeczka kolendry, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku.

Bób gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i obieramy. Następnie łączymy go ze wszystkimi składnikami w misce i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Posypujemy go posiekaną miętą i polewamy ulubioną oliwą do smaku. Tak przygotowaną pastę możemy jest samą, z warzywami czy pieczywem.

/ 10Spaghetti z cukinii

Obraz
© 123RF.COM

Wspaniałe właściwości mają także zielone warzywa. Jednym z nich jest cukinia, która nawadnia i chłodzi. Można z niej przygotować pyszne spaghetti. Gwarantujemy, ze takiego makaronu jeszcze nie jedliście!

Składniki: 4 cukinie z miękką skórką, 2 papryki wcześniej upieczone, pół kilo pomidorów, 2 ząbki czosnku, świeża bazylia, pół cebuli, pieprz, sól, chili, cytryna.

Cukinie kroimy w makaron za pomocą maszynki typu julienne i skrapiamy sokiem z cytryny. W blenderze miksujemy pozostałe składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy nasz makaron z cukinii.

/ 10Energy bowl

Obraz
© 123RF.COM

Miska pełna witamin będzie doskonałą alternatywą dla jajecznicy na śniadanie. Jej przygotowanie jest równie proste.

Składniki: mrożone banany, ulubione owoce - np. maliny, borówki czy porzeczki, migdały, orzechy, świeża mięta, nasiona chia i inne dodatki.

Wcześniej zamrożone banany miksujemy z owocami i miętą. Gęstą masę przelewamy do miseczki i posypujemy ulubionymi dodatkami i ozdabiamy owocami.

/ 10Herbata po arabsku

Obraz
© 123RF.COM

Gorąca słodka herbata z dodatkiem mięty to sprawdzony sposób na upał w krajach arabskich. W czym tkwi sekret? Pijąc taki napój oszukujemy nasze receptory na języku i wysyłamy sygnał do mózgu, by pozbyć się ciepła. Dzięki temu zaczynamy się pocić, czyli schładzać organizm.

Składniki: 4 łyżeczki zielonej herbaty, łyżka brązowego cukru, garść świeżych liści mięty.

Do imbryka wsypujemy zieloną herbatę i zalewamy odrobiną wrzątku. Zostawiamy na minutę, by wydobyć smak. Dodajemy cukier i liście mięty. Dopełniamy do końca gorącą wodą i parzymy przez 5 minut. Pijemy jeszcze ciepłą.

/ 10Makaron po tajsku

Obraz
© 123RF.COM

Chili czy inne ostre przyprawy silnie rozgrzewają i skutecznie podkręcają metabolizm, ale też - podobnie jak gorąca herbata - pomagają nam oszukać organizm. Nie bez powodu są one kluczowym elementem kuchni azjatyckiej czy meksykańskiej. Pobudzają do wydzielania potu, co ochładza ciało i pozwala lepiej znosić dokuczliwe temperatury.

Składniki: makaron sojowy, mango, pierś z kurczaka, chili, imbir, sok z 1 limonki i sos sojowy.

Kurczaka podsmażamy z mango na patelni. Dodajemy szczyptę chili, sok z limonki i łyżkę imbiru. W tym samym czasie przygotowujemy makaron sojowy. Gdy kurczak jest już gotowy przekładamy makaron na patelnię i polewamy sosem sojowym. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy. Gotowe.

/ 10Chia Fresca

Obraz
© 123RF.COM

Chia, czyli szałwia hiszpańska doskonale nawilża organizm od środka i przedłuża okres uwadniania. To dzięki jej właściwościom hydrofilowym. W ten sposób te niepozorne nasionka są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). W połączeniu z wodą kokosową, która działa jak naturalny izotonik, tworzą idealny napój na upały.

Składniki: 4 łyżki nasion chia, 500 ml wody kokosowej, do smaku cytryna, mięta lub miód.

Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy cytrynę, miętę i naturalny słód. Przechowujemy w lodówce.

10 / 10Lemoniada z pietruszką

Obraz
© 123RF.COM

Warto skusić się nie tylko na miętę, ale też inne świeże zioła. Urozmaicają one smak posiłków, a co najważniejsze pomagają w obniżeniu temperatury ciała. My szczególnie polecamy lemoniadę pietruszkową. Smakuje lepiej niż ta klasyczna.

Składniki: pęczek świeżej natki pietruszki, pół litra wody, 3 cytryny, miód.

Wszystkie składniki miksujemy do momentu, aż pietruszka będzie rozdrobniona. Taką lemoniadę podajemy od razu, najlepiej z kilkoma kostkami lodu.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji