Jedzenie i napoje, które chłodzą
Dzięki tym sposobom upał już nigdy nie będzie ci straszny. Rewelacyjnie smakują, a przygotowanie jest banalnie proste.
Gazpacho
Ta zupa nie tylko skutecznie chłodzi, ale też podkręca metabolizm i jest solidną dawką witamin. Wywodzi się z Andaluzji i nie bez powodu przez cały rok zajadają się nią mieszkańcy całej Hiszpanii. Na dodatek jej wykonanie jest banalnie proste.
Składniki: 2 papryki, pół kilo pomidorów, 2 ogórki gruntowe, pół cebuli, sok z 1 limonki, szczypta papryczki chili lub pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki kroimy i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba. Podajemy samą lub z ulubionymi grzankami.
Sałatka z arbuzem i fetą
W trakcie upałów bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, dlatego też powinniśmy wpleść do naszego codziennego jadłospisu owoce. Nie tylko działają orzeźwiająco i są niskokaloryczne, ale też stanowią doskonałe źródło płynów. Absolutnym mistrzem pod tym względem jest arbuz, który ma 95 proc. wody. Doskonale smakuje z dodatkiem fety i świeżych warzyw. Taka sałatka ma nie tylko rewelacyjny smak, ale też cieszy oczy.
Składniki: mix sałat, ogórek gruntowy, pół czerwonej cebuli, ser feta, pół arbuza, czarne oliwki, pomidor, łyżeczka bazylii i oregano, szczypta soli, sos balsamiczny.
Warzywa myjemy. Pomidory, arbuza i ser feta kroimy w kostkę, a ogórki i cebulę w grubsze plasterki. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy przyprawami i polewamy balsamico.
Zupa melonowo-cytrusowa z szynką parmeńska
Podobne działanie ma melon, który doskonale smakuje w formie zupy. Takie połączenie smaków jest nie tylko intrygujące, ale też pięknie się prezentuje.
Składniki: 3 różowe melony, 2 grejpfruty, 400 ml jogurtu greckiego, szczypta chili, imbiru i kuminu, sok z połowy limonki, szynka parmeńska.
Melony przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i wydrążyć miąższ. Grejpfruty obrać. Wszystkie składniki z wyjątkiem szynki parmeńskiej zmiksować blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy w miseczkach z dwoma plastrami szynki parmeńskiej.
Hummus z bobu
Doskonałe działanie przy wysokich temperaturach wykazują także wszelkie warzywa strączkowe. Jako że sezon na bób w pełni, warto z nim poeksperymentować. Nam najlepiej smakuje w formie orzeźwiającej pasty, która jest idealną alternatywą dla klasycznego hummusu z cieciorki. Ma rewelacyjny orzeźwiający smak, jest źródłem witamin i minerałów, a przepis jest banalnie prosty.
Składniki: 3 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu, 2 łyżki tahini, sok z połowy cytryny, 2 łyżki zimnej wody, ząbek czosnku, świeża mięta, łyżeczka kolendry, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku.
Bób gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i obieramy. Następnie łączymy go ze wszystkimi składnikami w misce i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Posypujemy go posiekaną miętą i polewamy ulubioną oliwą do smaku. Tak przygotowaną pastę możemy jest samą, z warzywami czy pieczywem.
Spaghetti z cukinii
Wspaniałe właściwości mają także zielone warzywa. Jednym z nich jest cukinia, która nawadnia i chłodzi. Można z niej przygotować pyszne spaghetti. Gwarantujemy, ze takiego makaronu jeszcze nie jedliście!
Składniki: 4 cukinie z miękką skórką, 2 papryki wcześniej upieczone, pół kilo pomidorów, 2 ząbki czosnku, świeża bazylia, pół cebuli, pieprz, sól, chili, cytryna.
Cukinie kroimy w makaron za pomocą maszynki typu julienne i skrapiamy sokiem z cytryny. W blenderze miksujemy pozostałe składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy nasz makaron z cukinii.
Energy bowl
Miska pełna witamin będzie doskonałą alternatywą dla jajecznicy na śniadanie. Jej przygotowanie jest równie proste.
Składniki: mrożone banany, ulubione owoce - np. maliny, borówki czy porzeczki, migdały, orzechy, świeża mięta, nasiona chia i inne dodatki.
Wcześniej zamrożone banany miksujemy z owocami i miętą. Gęstą masę przelewamy do miseczki i posypujemy ulubionymi dodatkami i ozdabiamy owocami.
Herbata po arabsku
Gorąca słodka herbata z dodatkiem mięty to sprawdzony sposób na upał w krajach arabskich. W czym tkwi sekret? Pijąc taki napój oszukujemy nasze receptory na języku i wysyłamy sygnał do mózgu, by pozbyć się ciepła. Dzięki temu zaczynamy się pocić, czyli schładzać organizm.
Składniki: 4 łyżeczki zielonej herbaty, łyżka brązowego cukru, garść świeżych liści mięty.
Do imbryka wsypujemy zieloną herbatę i zalewamy odrobiną wrzątku. Zostawiamy na minutę, by wydobyć smak. Dodajemy cukier i liście mięty. Dopełniamy do końca gorącą wodą i parzymy przez 5 minut. Pijemy jeszcze ciepłą.
Makaron po tajsku
Chili czy inne ostre przyprawy silnie rozgrzewają i skutecznie podkręcają metabolizm, ale też - podobnie jak gorąca herbata - pomagają nam oszukać organizm. Nie bez powodu są one kluczowym elementem kuchni azjatyckiej czy meksykańskiej. Pobudzają do wydzielania potu, co ochładza ciało i pozwala lepiej znosić dokuczliwe temperatury.
Kurczaka podsmażamy z mango na patelni. Dodajemy szczyptę chili, sok z limonki i łyżkę imbiru. W tym samym czasie przygotowujemy makaron sojowy. Gdy kurczak jest już gotowy przekładamy makaron na patelnię i polewamy sosem sojowym. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy. Gotowe.
Chia Fresca
Chia, czyli szałwia hiszpańska doskonale nawilża organizm od środka i przedłuża okres uwadniania. To dzięki jej właściwościom hydrofilowym. W ten sposób te niepozorne nasionka są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). W połączeniu z wodą kokosową, która działa jak naturalny izotonik, tworzą idealny napój na upały.
Składniki: 4 łyżki nasion chia, 500 ml wody kokosowej, do smaku cytryna, mięta lub miód.
Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy cytrynę, miętę i naturalny słód. Przechowujemy w lodówce.
Lemoniada z pietruszką
Warto skusić się nie tylko na miętę, ale też inne świeże zioła. Urozmaicają one smak posiłków, a co najważniejsze pomagają w obniżeniu temperatury ciała. My szczególnie polecamy lemoniadę pietruszkową. Smakuje lepiej niż ta klasyczna.
Składniki: pęczek świeżej natki pietruszki, pół litra wody, 3 cytryny, miód.
Wszystkie składniki miksujemy do momentu, aż pietruszka będzie rozdrobniona. Taką lemoniadę podajemy od razu, najlepiej z kilkoma kostkami lodu.