Jedzenie i napoje... jak pasta do zębów

W ostatnich latach pojemniki na jedzenie przechodzą prawdziwą metamorfozę. Projektanci i producenci idą w kierunku łatwości przechowywania oraz wygody konsumpcji, transportu i sprzedaży. Puszkują, foliują, ostatnio zdecydowanie zakochali się w tubkach.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Do niedawna ten rodzaj opakowania kojarzył się głównie z pastą do zębów, ewentualnie do butów. Bez większego zdziwienia przyjęliśmy "tubkowane" skondensowane słodkie mleko, a nawet lody. Potem tuby na całego zaczęły podbijać świat słodkości - pojawiły się czekolady, lukier i inne masy do dekorowania ciast i deserów. Pewne zdumienie wywołała zamknięta w tym opakowaniu guma do żucia.

To jednak nic, w porównaniu z tym, co dziś dostaniemy w tubkach. Zacznijmy więc od najmłodszych konsumentów. Tubka jest łatwa i wygodna w obsłudze. Można ją wszędzie zabrać, w każdej chwili odkręcić i ponownie zamknąć. Żeby wyssać zawarte w niej jedzenie wystarczy włożyć ją do ust i lekko nacisnąć. Nie potrzebujemy dodatkowych talerzy czy sztućców. Nic więc dziwnego, że producenci jedzenia dla najmłodszych postanowili po nią sięgnąć. Co znajdziemy w tubkach dla najmłodszych? Przede wszystkim musy owocowe. Zawartość nie różni się od tego, co kupimy w słoiczkach czy plastikowych pojemnikach. Jeśli więc nie możemy dać dziecku świeżego owocu i musimy ratować się słoiczkami, bez specjalnych obaw możemy też sięgnąć po tubkę.

Kolejne tubkowe propozycje budzą zdecydowanie większe kontrowersje. Choć może nie powinny - w końcu pasty krewetkowe czy łososiowe od dawna są dostępne właśnie w takich opakowaniach. Nic więc dziwnego, że przyszedł też czas na bekon. Szwed Vilhelm Lilleflask, pracyjący w niewielkiej restauracji wpadł na pomysł by poddać go obróbce termicznej i zmiksować go na łatwo przyswajalną mięsną masę. W takiej postaci trafił do tuby. Okazuje się jednak, że papka to zupełnie co innego niż smażony, chrupiący plasterek bekonu. Wynalazek miał bowiem miejsce przeszło pół wieku temu, a nadal nie podbił serc konsumentów.

Ten przykład może budzić wątpliwości czy lepszy los spotka tubkowane sushi. Wprawdzie producent tego wynalazku, firma Popper Foods, nie zmieniła ruloników z ryżu, owoców morza i warzyw w pastę, jednak wepchnęła je do tuby wraz z wasabi i sosem sojowym. Miłośnicy sushi mają do wyboru trzy wersje smakowe: z krewetką, krabem lub ogórkiem. Zwinięty rulonik włożony jest do owalnej tuby, z której wypycha się jedzenie za pomocą tłoczka, wprost do ust. Sześć tubek przysmaku kosztuje ok. 35 dolarów. Zobaczymy czy niska cena i łatwość konsumowania wystarczą, by smakosze pokochali sushi w tubce.

Dość chwytliwy okazał się pomysł z umieszczeniem w tubie... alkoholu. Kilka lat temu w niektórych polskich sklepach i knajpach pojawiły się zamknięte w tym nietypowym opakowaniu wódka z sokiem i ajerkoniak. Wygodny drink zawiera ok. 10 proc. alkoholu i z pewnością nie zbije się podczas transportu. Kiepsko jednak prezentuje się na imprezach i trudno wypić nim bruderszaft. Może z tej przyczyny butelki nadal królują w przemyśle alkoholowym.

Skoro nie alkohol, to może kawa? Może nie do końca w tubie, co raczej "tubokształtnym" inhalatorze. Ten niezwykły produkt to wynalazek profesora Harvardu, Davida Edwardsa. Sproszkowana kofeina, której cząsteczki zostały odpowiednio zmniejszone, by mogły unosić się w powietrzu,nie dostając jednocześnie do płuc, została zamknięta w specjalnych sztyftach. Zamiast porannej filiżanki wystarczy jedno naciśnięcie tłoku i... zastrzyk energii gotowy. Nie potrzeba filiżanki, czajnika, wody ani czasu. Co jednak z przyjemnością, którą - jak twierdzą amatorzy kawy - daje picie tego napoju? Kawowy inhalator Le Whif na razie nie wpłynął na spadek sprzedaży normalnej kawy. Choć jest dostępny aż w trzech smakach - czekoladowym, miętowym i malinowym. Może gdyby była też wdychana kawa o smaku kawy sukces byłby większy?

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb