Jak zrobić dżem z nasion chia? Przepis Anny Lewandowskiej

Szukasz skutecznego i zdrowego zagęstnika do dżemu czy konfitur? Wypróbuj produkt, który już przed wieloma wiekami ceniono w kuchni Azteków. Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, świetnie komponują się z rozmaitymi owocami: truskawkami, malinami, brzoskwiniami czy jagodami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Nasiona rośliny z rodziny jasnotowatych (należą do niej także m.in. lawenda, bazylia czy rozmaryn) to jeden z najstarszych produktów spożywczych, na obszarze południowego Meksyku i Gwatemali były spożywane już 3,5 tys. lat przed naszą erą. Cenili je zwłaszcza Aztekowie, o czym świadczą zapiski w tzw. Kodeksie Mendozy – średniowiecznym dokumencie opisującym historię pierwszych władców i życie codzienne tego niezwykłego narodu indiańskiego z czasów prekolumbijskich.

Ziarna chia składano w ofierze bogom, a także używano ich do celów leczniczych, najczęściej jako remedium na choroby oczu i dróg oddechowych oraz rozmaite infekcje. Do celów spożywczych nasiona prażono, a później mielono, jedzono je również po namoczeniu w wodzie. Nieprzypadkowo były uznawane za świetne źródło energii, regularnie gościły w menu wojowników czy rycerzy.

Chia to produkt o dużych walorach odżywczych, ale i kulinarnych. Możemy go wykorzystać na wiele sposobów, w tym jako składnik domowego dżemu.

Odżywcze walory nasion chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej na pewno warto wprowadzić do jadłospisu, gdyż są polecane przez dietetyków ze względu na wysoką zawartość cennych składników, w tym pełnowartościowych białek, minerałów (wapnia, fosforu, potasu, magnezu)
oraz witamin. Kryje się w nich również solidna dawka antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.

Jednak największym skarbem kryjącym się w tych ziarenkach jest wyjątkowo wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, przy jednoczesnym niskim stężeniu kwasów omega-6, których w naszej diecie jest często za dużo, co zwiększa ryzyko schorzeń układu krążenia i chorób nowotworowych. Dobroczynnych kwasów omega-3, działających przeciwzapalnie i przyczyniających się do obniżenia szkodliwych trójglicerydów czy poziomu "złego" cholesterolu, jest w nasionach chia więcej niż w rybach morskich, np. łososiu.

Nasiona chia mogą bez obaw spożywać osoby dbające o linię, ponieważ ich składniki powodują, że w przewodzie pokarmowym tworzy się żel, który na długo zapewnia uczucie sytości. Opóźnia on także trawienie węglowodanów oraz przyczynia się do ustabilizowania poziomu glukozy we krwi, co jest ważne zwłaszcza w przypadku cukrzycy.

Jak zrobić zdrowy dżem

Chia można wykorzystać na wiele sposobów. Pożywne nasiona świetnie sprawdzają się jako dodatek do jogurtu, musli, owsianki oraz rozmaitych ciast. W hiszpańskojęzycznej Ameryce ogromną popularnością cieszy się naturalny i zdrowy napój energetyzujący – fresco, sporządzony na bazie namoczonych wcześniej ziaren chia, dokładnie wymieszanych z zimną wodą, sokiem z cytryny i limonki oraz wzbogacony świeżymi listkami mięty.

Z nasion przyrządza się również rozmaite puddingi czy musy. Są one także znakomitym zagęstnikiem do zup czy sosów. Ich walory warto wykorzystać też podczas przyrządzania domowych dżemów i konfitur, ponieważ zapewniają tego typu przysmakom idealną konsystencję.

Zadanie jest bardzo proste. Świeże lub mrożone owoce (mogą być to truskawki, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie), w razie konieczności pokrojone na mniejsze kawałki, dusimy na małym ogniu, z cukrem trzcinowym, ksylitolem lub syropem klonowym (ilość i rodzaj substancji słodzącej zależy od osobistych preferencji). Po 15-20 minutach wsypujemy nasiona chia (całe albo zmielone), odrobinę soku z cytryny lub limonki, ewentualnie łyżeczkę pasty z wanilii.

Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy przynajmniej na kwadrans (może być na małym ogniu), by masa zgęstniała. Następnie dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Przechowujemy w lodówce, jednak nie dłużej niż 7-10 dni.

Swój pomysł na dżem z nasionami chia prezentuje również Anna Lewandowska w książce "Zdrowe gotowanie by Ann". Według przepisu znanej celebrytki należy włożyć do garnka szklankę jagód, skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z połówki tego owocu, dwie łyżki słodu (np. cukru brzozowego, czyli ksylitolu), łyżkę nasiona chia (ok. 15 g) oraz jedną obraną mandarynkę, całość gotować na małym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Później przełożyć dżem do pojemnika.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości