Jak zabija cukier?

Nie bez przyczyny cukier nazywany jest białą śmiercią. Wszyscy dobrze wiemy, że nam szkodzi. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu jest nadużywanie tej substancji. Nie tylko powoduje próchnicę i rujnuje figurę, może też uzależniać, zaburzać funkcjonowanie narządów wewnętrznych, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Jak zabija cukier?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Jak narkotyk

Wielu naukowców jest zdania, że cukier uzależnia tak samo jak alkohol czy papierosy.

- To kwestia sporna i zdania na temat tego, czy częste spożywanie cukrów prostych można nazwać nałogiem, są podzielone - wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalista ds żywienia człowieka z poradni Dietosfera. - Jeden z francuskich naukowców twierdzi, że jeśli produkty pokarmowe zawierają składnik dający nam poczucie przyjemności, mogą działać jak substancje psychotropowe. I trudno się z tym nie zgodzić. Niektóre produkty poprawiają nam samopoczucie i naturalną tendencją jest, że sięgamy po te, które dają nam najwięcej przyjemności. W chwilach stresu czy w czasie chandry najczęściej jemy właśnie słodycze lub pijemy słodkie napoje, będące głównym źródłem cukrów prostych.

Pożywka dla raka

W 1931 roku niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg otrzymał Nobla za odkrycie, że nowotwory "żywią się" cukrem. Naukowiec wykazał, że metabolizm guzów złośliwych (a więc także ich wzrost i rozwój) uzależniony jest od spożycia glukozy. Kiedy spożywamy produkty bogate w cukry proste, nasz organizm wydziela dawkę insuliny, która pozwala glukozie wniknąć do komórek i podwyższa jej poziom we krwi.

Zdaniem wielu naukowców większe spożycie cukrów jest jednym z głównych czynników wzrostu liczby zachorowań na raka w ostatnich dziesięcioleciach. Jak czytamy w książce "Antyrak", której autorem jest dr David Servan – Schreiber, nasze geny rozwijały się w okresie, gdy ludzkiemu organizmowi dostarczaliśmy maksymalnie 2 kg cukru rocznie. Pod koniec XX w. jego spożycie wzrosło do 70 kg rocznie. Tak drastyczna zmiana musi się odbić na naszym zdrowiu, bo ludzki organizm nie jest w stanie przetworzyć takiej ilości cukrów.

Cukier a choroby cywilizacyjne

Cukrzyca, otyłość, choroby tętnicze czy problemy z sercem - to wszystko choroby XXI wieku. Twierdzenie, że za wszystkie odpowiada zbyt duże spożycie cukrów byłoby pewnym nadużyciem, jednak wpływ tego produktu na występowanie wymienionych wyżej chorób jest ogromny.

Oprócz popsutych zębów i dodatkowych centymetrów w talii zwiększona konsumpcja cukrów prostych może się przyczynić do zaburzeń pracy trzustki, a tym samym do rozwoju insulinooporności lub cukrzycy typu 2 - przekonuje Magdalena Czyrynda-Koleda. - Cukier może spowodować hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości, i to zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Wypłukuje też z organizmu sole mineralne i witaminy, w szczególności witaminy z grupy B, podnosi też ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca.

Biała śmierć niszczy intelekt
Cukier wpływa nie tylko na fizyczny stan zdrowia człowieka, ma też ogromny wpływ na nasz intelekt i samopoczucie. Dieta bogata w cukry proste wzmaga agresywne zachowania, nerwowość i nadpobudliwość. - Cukier powoduje również, że umysł dziecka ma kłopoty z uczeniem się i skupieniem uwagi. Zarówno u dzieci, jak i dorosłych cukier wywołuje destrukcyjne zachowania, trudności w uczeniu się oraz „łatwość zapominania” - tłumaczy dietetyczka. - Czysty cukier w postaci sacharozy nie jest dla człowieka niezbędny. Spokojnie możemy go zastąpić cukrem pochodzącym z owoców, warzyw czy produktów zbożowych typu kasze, makaron, ryż czy pieczywo.

Śmierć nie tylko biała

Wiele osób zakłada, że szkodliwy dla zdrowia jest wyłącznie biały (rafinowany) cukier. Rzeczywiście w procesie oczyszczenia poddawany jest on przetworzeniu, co z pewnością nie przemawia na jego korzyść. Niestety inne cukry także nie są dla nas bezpieczne. - Prawda też jest taka, że nie ma znaczenia, czy kupujemy cukier biały, brązowy, trzcinowy, kandyzowany, w kostkach czy pudrze. Różnią się smakiem, jednak każdy z nich jest nam tak samo zbędny. Dzienna podaż cukrów prostych powinna być jak najmniejsza i zdecydowanie nie powinna przekraczać 10 proc. spożywanej energii - podsumowuje dietetyczka.

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia