Jak zabija cukier?

Nie bez przyczyny cukier nazywany jest białą śmiercią. Wszyscy dobrze wiemy, że nam szkodzi. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu jest nadużywanie tej substancji. Nie tylko powoduje próchnicę i rujnuje figurę, może też uzależniać, zaburzać funkcjonowanie narządów wewnętrznych, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Jak narkotyk

Wielu naukowców jest zdania, że cukier uzależnia tak samo jak alkohol czy papierosy.

- To kwestia sporna i zdania na temat tego, czy częste spożywanie cukrów prostych można nazwać nałogiem, są podzielone - wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalista ds żywienia człowieka z poradni Dietosfera. - Jeden z francuskich naukowców twierdzi, że jeśli produkty pokarmowe zawierają składnik dający nam poczucie przyjemności, mogą działać jak substancje psychotropowe. I trudno się z tym nie zgodzić. Niektóre produkty poprawiają nam samopoczucie i naturalną tendencją jest, że sięgamy po te, które dają nam najwięcej przyjemności. W chwilach stresu czy w czasie chandry najczęściej jemy właśnie słodycze lub pijemy słodkie napoje, będące głównym źródłem cukrów prostych.

Pożywka dla raka

W 1931 roku niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg otrzymał Nobla za odkrycie, że nowotwory "żywią się" cukrem. Naukowiec wykazał, że metabolizm guzów złośliwych (a więc także ich wzrost i rozwój) uzależniony jest od spożycia glukozy. Kiedy spożywamy produkty bogate w cukry proste, nasz organizm wydziela dawkę insuliny, która pozwala glukozie wniknąć do komórek i podwyższa jej poziom we krwi.

Zdaniem wielu naukowców większe spożycie cukrów jest jednym z głównych czynników wzrostu liczby zachorowań na raka w ostatnich dziesięcioleciach. Jak czytamy w książce "Antyrak", której autorem jest dr David Servan – Schreiber, nasze geny rozwijały się w okresie, gdy ludzkiemu organizmowi dostarczaliśmy maksymalnie 2 kg cukru rocznie. Pod koniec XX w. jego spożycie wzrosło do 70 kg rocznie. Tak drastyczna zmiana musi się odbić na naszym zdrowiu, bo ludzki organizm nie jest w stanie przetworzyć takiej ilości cukrów.

Cukier a choroby cywilizacyjne

Cukrzyca, otyłość, choroby tętnicze czy problemy z sercem - to wszystko choroby XXI wieku. Twierdzenie, że za wszystkie odpowiada zbyt duże spożycie cukrów byłoby pewnym nadużyciem, jednak wpływ tego produktu na występowanie wymienionych wyżej chorób jest ogromny.

Oprócz popsutych zębów i dodatkowych centymetrów w talii zwiększona konsumpcja cukrów prostych może się przyczynić do zaburzeń pracy trzustki, a tym samym do rozwoju insulinooporności lub cukrzycy typu 2 - przekonuje Magdalena Czyrynda-Koleda. - Cukier może spowodować hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości, i to zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Wypłukuje też z organizmu sole mineralne i witaminy, w szczególności witaminy z grupy B, podnosi też ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca.

Biała śmierć niszczy intelekt
Cukier wpływa nie tylko na fizyczny stan zdrowia człowieka, ma też ogromny wpływ na nasz intelekt i samopoczucie. Dieta bogata w cukry proste wzmaga agresywne zachowania, nerwowość i nadpobudliwość. - Cukier powoduje również, że umysł dziecka ma kłopoty z uczeniem się i skupieniem uwagi. Zarówno u dzieci, jak i dorosłych cukier wywołuje destrukcyjne zachowania, trudności w uczeniu się oraz „łatwość zapominania” - tłumaczy dietetyczka. - Czysty cukier w postaci sacharozy nie jest dla człowieka niezbędny. Spokojnie możemy go zastąpić cukrem pochodzącym z owoców, warzyw czy produktów zbożowych typu kasze, makaron, ryż czy pieczywo.

Śmierć nie tylko biała

Wiele osób zakłada, że szkodliwy dla zdrowia jest wyłącznie biały (rafinowany) cukier. Rzeczywiście w procesie oczyszczenia poddawany jest on przetworzeniu, co z pewnością nie przemawia na jego korzyść. Niestety inne cukry także nie są dla nas bezpieczne. - Prawda też jest taka, że nie ma znaczenia, czy kupujemy cukier biały, brązowy, trzcinowy, kandyzowany, w kostkach czy pudrze. Różnią się smakiem, jednak każdy z nich jest nam tak samo zbędny. Dzienna podaż cukrów prostych powinna być jak najmniejsza i zdecydowanie nie powinna przekraczać 10 proc. spożywanej energii - podsumowuje dietetyczka.

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥