Wyrzucasz tę część kukurydzy? Już nigdy tego nie zrobisz

Znamiona kukurydzy, czyli wąsy, które otaczają kolbę, są często przez nas wyrzucane. To błąd, ponieważ znamiona kukurydzy mają szereg korzystnych właściwości. Co ciekawe, ta zapomniana część kukurydzy już od wieków była doceniana w medycynie naturalnej w różnych kulturach .

KukurydzaKukurydza jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, także kwasów omega-3
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Znamiona kukurydzy są bogatym źródłem m.in. potasu, a także prowitaminy D i szeregu przeciwutleniaczy. Nic zatem dziwnego, że znamiona kukurydzy są cenione w ziołolecznictwie.

Znamiona kukurydzy od lat są popularne w medycynie naturalnej. Zwolennicy ziołolecznictwa doceniają je ze względu na ich korzystny wpływ m.in. na układ moczowy, obniżanie poziomu cukru, a także łagodzenie bólu mięśni po silnym wysiłku fizycznym. Co więcej, napar ze znamion kukurydzy może pomóc jako środek wyciszający i uspokajający. Świetnie sprawdzi się też w walce z nadciśnieniem.

Gotowy popcorn – co w nim siedzi?

Wąsy kukurydzy - jak je wykorzystać?

Herbata ze znamion kukurydzy świetnie sprawdzi się w codziennej diecie osób dbających o linię nie tylko ze względu na silne właściwości moczopędne, ale także w związku z tym, że są one niskokaloryczne. Co więcej, picie tego wywaru może spowodować uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy przekąsek między posiłkami. Ponadto zawarte w znamionach przeciwutleniacze pomagają usuwać toksyny z organizmu.

W ziołolecznictwie, a więc też w naszych własnych kuchniach, znamiona kukurydzy wykorzystuje się do przygotowania odwaru i naparu. Jaka jest między nimi różnica? Przygotowując odwar do składników dodajemy letnią wodą i gotujemy ok. 3 minut, z kolei przyrządzając napar zalewamy wszystko wrzątkiem. Następnie przecedzamy wywar przez sitko i pijemy jeszcze tego samego dnia.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany