WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Wyrzucasz tę część kukurydzy? Już nigdy tego nie zrobisz

Znamiona kukurydzy, czyli wąsy, które otaczają kolbę, są często przez nas wyrzucane. To błąd, ponieważ znamiona kukurydzy mają szereg korzystnych właściwości. Co ciekawe, ta zapomniana część kukurydzy już od wieków była doceniana w medycynie naturalnej w różnych kulturach .

KukurydzaKukurydza jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, także kwasów omega-3
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Znamiona kukurydzy są bogatym źródłem m.in. potasu, a także prowitaminy D i szeregu przeciwutleniaczy. Nic zatem dziwnego, że znamiona kukurydzy są cenione w ziołolecznictwie.

Znamiona kukurydzy od lat są popularne w medycynie naturalnej. Zwolennicy ziołolecznictwa doceniają je ze względu na ich korzystny wpływ m.in. na układ moczowy, obniżanie poziomu cukru, a także łagodzenie bólu mięśni po silnym wysiłku fizycznym. Co więcej, napar ze znamion kukurydzy może pomóc jako środek wyciszający i uspokajający. Świetnie sprawdzi się też w walce z nadciśnieniem.

Gotowy popcorn – co w nim siedzi?

Wąsy kukurydzy - jak je wykorzystać?

Herbata ze znamion kukurydzy świetnie sprawdzi się w codziennej diecie osób dbających o linię nie tylko ze względu na silne właściwości moczopędne, ale także w związku z tym, że są one niskokaloryczne. Co więcej, picie tego wywaru może spowodować uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy przekąsek między posiłkami. Ponadto zawarte w znamionach przeciwutleniacze pomagają usuwać toksyny z organizmu.

W ziołolecznictwie, a więc też w naszych własnych kuchniach, znamiona kukurydzy wykorzystuje się do przygotowania odwaru i naparu. Jaka jest między nimi różnica? Przygotowując odwar do składników dodajemy letnią wodą i gotujemy ok. 3 minut, z kolei przyrządzając napar zalewamy wszystko wrzątkiem. Następnie przecedzamy wywar przez sitko i pijemy jeszcze tego samego dnia.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu