Wyrzucasz tę część kukurydzy? Już nigdy tego nie zrobisz

Znamiona kukurydzy, czyli wąsy, które otaczają kolbę, są często przez nas wyrzucane. To błąd, ponieważ znamiona kukurydzy mają szereg korzystnych właściwości. Co ciekawe, ta zapomniana część kukurydzy już od wieków była doceniana w medycynie naturalnej w różnych kulturach .

KukurydzaKukurydza jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, także kwasów omega-3
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Znamiona kukurydzy są bogatym źródłem m.in. potasu, a także prowitaminy D i szeregu przeciwutleniaczy. Nic zatem dziwnego, że znamiona kukurydzy są cenione w ziołolecznictwie.

Znamiona kukurydzy od lat są popularne w medycynie naturalnej. Zwolennicy ziołolecznictwa doceniają je ze względu na ich korzystny wpływ m.in. na układ moczowy, obniżanie poziomu cukru, a także łagodzenie bólu mięśni po silnym wysiłku fizycznym. Co więcej, napar ze znamion kukurydzy może pomóc jako środek wyciszający i uspokajający. Świetnie sprawdzi się też w walce z nadciśnieniem.

Gotowy popcorn – co w nim siedzi?

Wąsy kukurydzy - jak je wykorzystać?

Herbata ze znamion kukurydzy świetnie sprawdzi się w codziennej diecie osób dbających o linię nie tylko ze względu na silne właściwości moczopędne, ale także w związku z tym, że są one niskokaloryczne. Co więcej, picie tego wywaru może spowodować uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy przekąsek między posiłkami. Ponadto zawarte w znamionach przeciwutleniacze pomagają usuwać toksyny z organizmu.

W ziołolecznictwie, a więc też w naszych własnych kuchniach, znamiona kukurydzy wykorzystuje się do przygotowania odwaru i naparu. Jaka jest między nimi różnica? Przygotowując odwar do składników dodajemy letnią wodą i gotujemy ok. 3 minut, z kolei przyrządzając napar zalewamy wszystko wrzątkiem. Następnie przecedzamy wywar przez sitko i pijemy jeszcze tego samego dnia.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce