Trwa ładowanie...

Zupa kukurydziana – świetny pomysł na jesienny obiad

Jesień to najlepszy czas na delektowanie się świeżą kukurydzą, która o tej porze roku wykazuje najwięcej walorów smakowych. Jak ją wykorzystać w kuchni? Na przykład przyrządzając ulubioną zupę mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Zadanie wcale nie jest trudne.

Zupę kukurydzianą podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem albo kolendrą Zupę kukurydzianą podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem albo kolendrą Źródło: Adobe Stock, fot: David Kadlec
d2cnfso
d2cnfso

Kukurydza to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Z badań archeologicznych wynika, że już pięć tysięcy lat temu była ceniona przez mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej. Nie tylko za walory odżywcze, ale również właściwości… magiczne. Majowe czy Aztekowie wierzyli bowiem, że złociste ziarna są boskim darem i to właśnie z nich powstał rodzaj ludzki.

Rdzenni Amerykanie spożywali kukurydzę na wiele sposobów. Przyrządzali z niej m.in. pożywną zupę, która do dziś jest chętnie jadana w Meksyku, a także Stanach Zjednoczonych, gdzie upowszechniła się w XIX wieku i szybko została jedną z ulubionych potraw. Najstarszy opublikowany przepis na ten specjał pochodzi z książki kucharskiej "Boston Cook Book", która ukazała się w 1884 r. Jej autorką była Mary Lincoln, wykładowczyni słynnej Boston Cooking School.

W USA zupa kukurydziana była jednym z pierwszych dań sprzedawanych w puszkach. Do dziś Amerykanie bardzo często jadają ją właśnie w takiej postaci. Jednak smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem jest przygotowanie jej w domu. Na pewno warto spróbować.

Gotowy popcorn – co w nim siedzi?

Kukurydza – wartości odżywcze

Bazą zupy jest oczywiście kukurydza. To popularne zboże występuje w wielu odmianach, ale każda charakteryzuje się imponującą wartością odżywczą.

d2cnfso

Złociste ziarna są bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego błonnika, który wspomaga procesy przemiany materii i prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Jeden z jego kluczowych składników stanowią beta-glukany stymulujące systemu immunologiczny. Efekt? Zwiększona odporność organizmu na ataki bakterii, wirusów, grzybów i innych pasożytów. Badania naukowe wykazały, że beta-glukany mogą także wzmacniać efektywność działania niektórych leków, np. antybiotyków.

Kukurydza dostarcza też solidnej dawki tzw. skrobi opornej, nie ulegającej rozkładowi w przewodzie pokarmowym i obniżającej indeks glikemiczny przysmaków, do przygotowania których została wykorzystana. Dlatego są one zalecane m.in. cukrzykom.

Innym wartościowym składnikiem kukurydzy jest kwas ferulowy – bardzo silny przeciwutleniacz, który skutecznie neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających tempo starzenia organizmu i zwiększających ryzyko chorób serca czy nowotworów. Produkt kryje też dużo karotenoidów, zwłaszcza luteiny i zeaksantyny (chronią oczy przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej oraz filtrują szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie").

W kukurydzy nie brakuje witaminy E i witamin z grupy B, a także wartościowych składników mineralnych: potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu czy selenu.

d2cnfso

Przepis na zupę kukurydzianą

Do przygotowania pysznej zupy możemy wykorzystać kukurydzę z puszki, ale zdecydowanie lepszym pomysłem jest użycie świeżych ziaren o delikatnym, lekko słodkim smaku.

Cztery dorodne kolby obieramy z liści i "włosów", po czym zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziarenka staną się dość miękkie (ale nie rozgotowane). Oskrobujemy je nożem. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło klarowane (2 łyżki), wsypujemy słodką paprykę i kurkumę (po łyżeczce) oraz szczyptę pieprzu cayenne. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować dodajemy posiekane dwie cebule (najlepiej szalotki), chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (3-4 sztuki). Podsmażamy przez 5-6 minut.

Następnie do garnka wkładamy kukurydzę, zalewamy bulionem, warzywnym lub drobiowym (litr). Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut, później miksujemy, przecieramy przez sito, a na koniec wzbogacamy mlekiem lub – jeśli lubimy bardziej egzotyczne smaki – mleczkiem kokosowym (pół litra). Jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

d2cnfso

Zupę kukurydzianą podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem albo kolendrą. Możemy ją też zaserwować także z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli mamy ochotę na "wkładkę mięsną" do ugotowanej zupy warto dodać podsmażone na chrupko plastry wędzonego indyka czy boczku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj