Jak wybrać i przygotować szparagi? Przeczytaj, zanim pójdziesz na zakupy
Szparagi to smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Warto pomyśleć o dołączeniu tych warzyw do jadłospisu, gdyż sezon na nie trwa zaledwie dwa miesiące.
Rodzaje szparagów
Sezon na szparagi trwa przeważnie od początku maja do końca czerwca. W sklepach pojawiają się skrzynie zielonych, białych i fioletowych łodyg. Warto wiedzieć, że wszystkie trzy rodzaje szparagów delikatnie różnią się w smaku. Te pierwsze są najbardziej popularne i najczęściej kupowane przez Polaków - są miękkie i mają intensywny smak. Fioletowe są znacznie twardsze i słodsze. Za to w białych czuć nutę goryczy.
Jak wybrać szparagi?
Przy wyborze szparagów w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich końcówki. Najlepsze szparagi to takie, które nie rozwinęły kwiatostanu - powinien być zbity i zamknięty oraz nieprzesuszony. Szparagi w dotyku powinny przypominać gumę. Jeśli potrzemy o siebie dwie łodygi i usłyszymy delikatne trzeszczenie, oznacza to, że są świeże.
Gotowanie i smażenie szparagów
Najłatwiejsze w przygotowaniu są zielone szparagi, których w przeciwieństwie do białych i fioletowych, nie trzeba obierać. W przypadku wszystkich trzech rodzajów należy uciąć suchą końcówkę.
Zobacz też: Szparagi w kuchni
Przepisy na szparagi
Szparagi są warzywami, które można wykorzystać do najróżniejszych dań. Warzywa idealnie sprawdzą się w towarzystwie makaronu spaghetti jako jeden ze składników sosu. Wystarczy dusić je na patelni wraz z cebulą, czosnkiem, cukinią i pieczarkami. Gdy warzywa i grzyby będą odpowiednio miękkie, dodać słodkiej śmietany i polać ugotowany makaron. Z kolei ugotowane w osolonej wodzie szparagi nadadzą się do dietetycznej sałatki. Łodygi będą idealnie smakować np. w towarzystwie rukoli, truskawek, pomidorów koktajlowych i sera feta.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl