WAŻNE
TERAZ

Co z wotum zaufania? Hołownia: przekonałem premiera

Jak wybrać i przygotować szparagi? Przeczytaj, zanim pójdziesz na zakupy

Szparagi to smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Warto pomyśleć o dołączeniu tych warzyw do jadłospisu, gdyż sezon na nie trwa zaledwie dwa miesiące.

Jak wybrać i przygotować szparagi? Przeczytaj, zanim pójdziesz na zakupy
Źródło zdjęć: © 123RF
Marianna Fijewska
13

Rodzaje szparagów
Sezon na szparagi trwa przeważnie od początku maja do końca czerwca. W sklepach pojawiają się skrzynie zielonych, białych i fioletowych łodyg. Warto wiedzieć, że wszystkie trzy rodzaje szparagów delikatnie różnią się w smaku. Te pierwsze są najbardziej popularne i najczęściej kupowane przez Polaków - są miękkie i mają intensywny smak. Fioletowe są znacznie twardsze i słodsze. Za to w białych czuć nutę goryczy.

Jak wybrać szparagi?
Przy wyborze szparagów w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich końcówki. Najlepsze szparagi to takie, które nie rozwinęły kwiatostanu - powinien być zbity i zamknięty oraz nieprzesuszony. Szparagi w dotyku powinny przypominać gumę. Jeśli potrzemy o siebie dwie łodygi i usłyszymy delikatne trzeszczenie, oznacza to, że są świeże.

Gotowanie i smażenie szparagów
Najłatwiejsze w przygotowaniu są zielone szparagi, których w przeciwieństwie do białych i fioletowych, nie trzeba obierać. W przypadku wszystkich trzech rodzajów należy uciąć suchą końcówkę.

Czas gotowania szparagów nie powinien przekroczyć 10 min. Łodygi można związać sznurkiem i gotować na stojąco lub położyć na spodzie garnka. Do wody warto dodać szczyptę soli i cukru. Szparagi można również przygotować na patelni. Czas smażenia z każdej strony nie powinien przekroczyć 6 minut.

Zobacz też: Szparagi w kuchni

Przepisy na szparagi
Szparagi są warzywami, które można wykorzystać do najróżniejszych dań. Warzywa idealnie sprawdzą się w towarzystwie makaronu spaghetti jako jeden ze składników sosu. Wystarczy dusić je na patelni wraz z cebulą, czosnkiem, cukinią i pieczarkami. Gdy warzywa i grzyby będą odpowiednio miękkie, dodać słodkiej śmietany i polać ugotowany makaron. Z kolei ugotowane w osolonej wodzie szparagi nadadzą się do dietetycznej sałatki. Łodygi będą idealnie smakować np. w towarzystwie rukoli, truskawek, pomidorów koktajlowych i sera feta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić