Jak wybrać i przygotować szparagi? Przeczytaj, zanim pójdziesz na zakupy

Szparagi to smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Warto pomyśleć o dołączeniu tych warzyw do jadłospisu, gdyż sezon na nie trwa zaledwie dwa miesiące.

Szparagi, radzimy jak wybrać idealne
Źródło zdjęć: © 123RF
Marianna Fijewska

Rodzaje szparagów
Sezon na szparagi trwa przeważnie od początku maja do końca czerwca. W sklepach pojawiają się skrzynie zielonych, białych i fioletowych łodyg. Warto wiedzieć, że wszystkie trzy rodzaje szparagów delikatnie różnią się w smaku. Te pierwsze są najbardziej popularne i najczęściej kupowane przez Polaków - są miękkie i mają intensywny smak. Fioletowe są znacznie twardsze i słodsze. Za to w białych czuć nutę goryczy.

Jak wybrać szparagi?
Przy wyborze szparagów w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich końcówki. Najlepsze szparagi to takie, które nie rozwinęły kwiatostanu - powinien być zbity i zamknięty oraz nieprzesuszony. Szparagi w dotyku powinny przypominać gumę. Jeśli potrzemy o siebie dwie łodygi i usłyszymy delikatne trzeszczenie, oznacza to, że są świeże.

Gotowanie i smażenie szparagów
Najłatwiejsze w przygotowaniu są zielone szparagi, których w przeciwieństwie do białych i fioletowych, nie trzeba obierać. W przypadku wszystkich trzech rodzajów należy uciąć suchą końcówkę.

Czas gotowania szparagów nie powinien przekroczyć 10 min. Łodygi można związać sznurkiem i gotować na stojąco lub położyć na spodzie garnka. Do wody warto dodać szczyptę soli i cukru. Szparagi można również przygotować na patelni. Czas smażenia z każdej strony nie powinien przekroczyć 6 minut.

Zobacz też: Szparagi w kuchni

Przepisy na szparagi
Szparagi są warzywami, które można wykorzystać do najróżniejszych dań. Warzywa idealnie sprawdzą się w towarzystwie makaronu spaghetti jako jeden ze składników sosu. Wystarczy dusić je na patelni wraz z cebulą, czosnkiem, cukinią i pieczarkami. Gdy warzywa i grzyby będą odpowiednio miękkie, dodać słodkiej śmietany i polać ugotowany makaron. Z kolei ugotowane w osolonej wodzie szparagi nadadzą się do dietetycznej sałatki. Łodygi będą idealnie smakować np. w towarzystwie rukoli, truskawek, pomidorów koktajlowych i sera feta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy