Jak uratować potrawę – kuchenne triki

Doprawianie potraw to sztuka, którą nie każdy ma w małym palcu. Wszystkiego można się nauczyć, jednak na początku każdy popełnia gafy.

Sposoby na uratowanie każdej potrawy
Źródło zdjęć: © 123RF

O ile coś jest niesłone, możemy to bez problemu posolić. Gorzej, jeżeli sypniemy za dużo przypraw. Jednak bez obaw, taka potrawa nie musi od razu wylądować w koszu. Są sprawdzone metody na uratowanie dań.

Za słone

Jeżeli przesolisz zupę lub inną potrawę, możesz dodać do garnka obranego niepokrojonego ziemniaka. Wystarczy kilkuminutowa kąpiel i warzywo z pewnością wchłonie nadmiar soli. W za słonej zupie można także ugotować woreczek ryżu, który wchłonie nadmiar soli.

Za ostre

Jeżeli danie jest zbyt pikantne, wcale nie oznacza to, że jest do wyrzucenia. Skrop całość sokiem z cytryny, który wyciągnie nadmiar pikanterii. Podobne działanie będzie miało mleko i jogurt naturalny, ale nabiał nie pasuje do wszystkich potraw.

Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:

Za słodkie

Jeżeli podczas przygotowywania deseru dodałeś za dużo cukru, możesz uratować sytuację, uzupełniając go o kwaśne owoce lub sok z cytryny. Taka kombinacja na pewno będzie ciekawa dla kubków smakowych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów