Jak uratować potrawę – kuchenne triki
Doprawianie potraw to sztuka, którą nie każdy ma w małym palcu. Wszystkiego można się nauczyć, jednak na początku każdy popełnia gafy.
O ile coś jest niesłone, możemy to bez problemu posolić. Gorzej, jeżeli sypniemy za dużo przypraw. Jednak bez obaw, taka potrawa nie musi od razu wylądować w koszu. Są sprawdzone metody na uratowanie dań.
Za słone
Jeżeli przesolisz zupę lub inną potrawę, możesz dodać do garnka obranego niepokrojonego ziemniaka. Wystarczy kilkuminutowa kąpiel i warzywo z pewnością wchłonie nadmiar soli. W za słonej zupie można także ugotować woreczek ryżu, który wchłonie nadmiar soli.
Za ostre
Jeżeli danie jest zbyt pikantne, wcale nie oznacza to, że jest do wyrzucenia. Skrop całość sokiem z cytryny, który wyciągnie nadmiar pikanterii. Podobne działanie będzie miało mleko i jogurt naturalny, ale nabiał nie pasuje do wszystkich potraw.
Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:
Za słodkie
Jeżeli podczas przygotowywania deseru dodałeś za dużo cukru, możesz uratować sytuację, uzupełniając go o kwaśne owoce lub sok z cytryny. Taka kombinacja na pewno będzie ciekawa dla kubków smakowych.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl