Jak uratować potrawę – kuchenne triki

Doprawianie potraw to sztuka, którą nie każdy ma w małym palcu. Wszystkiego można się nauczyć, jednak na początku każdy popełnia gafy.

Sposoby na uratowanie każdej potrawy
Źródło zdjęć: © 123RF

O ile coś jest niesłone, możemy to bez problemu posolić. Gorzej, jeżeli sypniemy za dużo przypraw. Jednak bez obaw, taka potrawa nie musi od razu wylądować w koszu. Są sprawdzone metody na uratowanie dań.

Za słone

Jeżeli przesolisz zupę lub inną potrawę, możesz dodać do garnka obranego niepokrojonego ziemniaka. Wystarczy kilkuminutowa kąpiel i warzywo z pewnością wchłonie nadmiar soli. W za słonej zupie można także ugotować woreczek ryżu, który wchłonie nadmiar soli.

Za ostre

Jeżeli danie jest zbyt pikantne, wcale nie oznacza to, że jest do wyrzucenia. Skrop całość sokiem z cytryny, który wyciągnie nadmiar pikanterii. Podobne działanie będzie miało mleko i jogurt naturalny, ale nabiał nie pasuje do wszystkich potraw.

Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:

Za słodkie

Jeżeli podczas przygotowywania deseru dodałeś za dużo cukru, możesz uratować sytuację, uzupełniając go o kwaśne owoce lub sok z cytryny. Taka kombinacja na pewno będzie ciekawa dla kubków smakowych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru