Jak upiec chleb w domu? Przepis na domowy chleb i garść porad
Pieczenie chleba w domu nie jest trudne. Pierwszy bochenek może nie będzie idealny, ale po kilku próbach dojdziemy do wprawy. Podpowiadamy, jak upiec chleb.
Nawyki żywieniowe po epidemii
Pandemia koronawirusa wymusza na nas zmiany. Musieliśmy już zmienić nasze życie, pracę, a także nawyki żywieniowe. Pracę wykonujemy najczęściej posługując się komputerem. Tak samo część naszych aktywności - kultura, zakupy, kontakty z bliskimi i przyjaciółmi. Realizujemy to wszystko on-line. Badacze kultury jedzenia twierdzą, że nasze nawyki żywieniowe także zmienią się po pandemii. A właściwie jesteśmy już w trakcie tych zmian. Zdecydowanie ograniczyliśmy zakupy w sklepach - zarówno marketach, jak i w tych mniejszych.
Coraz częściej kupujemy w sieci z dowozem do domu. Korzystamy z gotowego jedzenia, zamawiając je w restauracjach i barach, ale jest to tylko mały wycinek tego, co robiliśmy wcześniej, tłumnie odwiedzając restauracje. Spędzając dużo czasu w domu, zaczynamy przede wszystkim wracać do smaków zapomnianych.
Pieczenie chleba w domu
Coraz więcej gotujemy sami, odkurzając znane kiedyś przepisy, wertujemy kajety mamy i babci, posiłkujemy się książkami kulinarnymi i sięgamy po receptury w sieci. Pytanie, które stawiamy sobie w zaciszu własnej kuchni brzmi, jak upiec chleb? Tak się składa, że wszystkie składniki potrzebne do jego upieczenia mamy w domu. Niektórzy zgromadzili już wcześniej zapasy mąki, drożdży, cukru. Okazuje się, że nauka pieczenia chleba przynosi niespodziewany spokój i odrywa od myślenia.
Zobacz też: Jak upiec chleb w domu
Przekonaliśmy się, że pieczenie chleba wcale nie jest takie trudne. Zdobywamy więc drożdże, uczymy się prowadzenia zakwasu i wertujemy przepisy na domowe pieczywo! W naszych domach pachnie chlebem. Może wyrabiamy w sobie nowe nawyki i czas po pandemii będzie wyglądał inaczej niż przed? Może porzucimy agresywny konsumpcjonizm i wrócimy do korzeni? Może pieczenie chleba będzie tym pierwszym krokiem...
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
- 300 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru lub miodu
Przygotowanie: w misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy je na średnich obrotach 10 minut - powinno powstać gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na 60 minut. Można wcześniej nagrzać piekarnik do 30 st. C, wyłączyć go i wstawić misę z ciastem.
Jeżeli ciasto podwoi objętość, jest gotowe. Jeżeli nie do końca, zostaw je jeszcze na 30 minut. Blat posyp mąką, wyłóż ciasto chlebowe i uformuj z niego kulę. Naczynie, w którym będzie się piekł chleb, wysmaruj oliwą i posyp mąką.
Przełóż kulę ciasta, przykryj folią i zostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 250 st. C. Formę z chlebem wstaw na środkową półkę. Po 15 minutach możesz spryskać chleb wodą - będzie miał chrupiącą skórkę. Piecz chleb jeszcze 15-20 minut. Kiedy będzie brązowy, wyjmij formę z piekarnika i wyjmij chleb z formy na kratkę. Ostudź. Tutaj wklej własny tekst. Nasz słownik dokona jego analizy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl