Jak ugotować perfekcyjny kuskus? Prosty i szybki sposób

Kuskus jest produktem lekkostrawnym. Doskonały dla dzieci i osób starszych, które mają wrażliwy przewód pokarmowy. Mamy dla was prosty sposób, jak perfekcyjnie go przygotować.

Prosty sposób na perfekcyjny kuskus
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Kuskus to produkt, który pochodzi z Afryki Północnej. Na tych terenach do dziś symbolizuje szczęście i bogactwo. Jest lekkostrawny. Znalazł zastosowanie zarówno w potrawach obiadowych, jak i deserowych. Łączy w sobie cechy makaronu i kaszy.

Aby ugotować perfekcyjny kuskus, należy wsypać go do naczynia żaroodpornego. Następnie pokruszyć jedną kostkę bulionową. Zagotować wodę do wrzenia i przelać na kuskus. Wlać odrobinę oliwy z oliwek i wcisnąć połówkę cytryny. Doprawić pieprzem.

W kolejnym kroku należy wymieszać kuskus. Naczynie szczelnie zakryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. W międzyczasie posiekać zioła i ulubione warzywa. Do kuskusu świetnie nadają się czerwona papryka i szczypiorek.

Teraz wystarczy już tylko wymieszać warzywa z kuskusem i doprawić. W ten sposób przygotowany kuskus idealnie nada się na rodzinny obiad.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki