Jak ugotować perfekcyjny kuskus? Prosty i szybki sposób
Kuskus jest produktem lekkostrawnym. Doskonały dla dzieci i osób starszych, które mają wrażliwy przewód pokarmowy. Mamy dla was prosty sposób, jak perfekcyjnie go przygotować.
Kuskus to produkt, który pochodzi z Afryki Północnej. Na tych terenach do dziś symbolizuje szczęście i bogactwo. Jest lekkostrawny. Znalazł zastosowanie zarówno w potrawach obiadowych, jak i deserowych. Łączy w sobie cechy makaronu i kaszy.
Aby ugotować perfekcyjny kuskus, należy wsypać go do naczynia żaroodpornego. Następnie pokruszyć jedną kostkę bulionową. Zagotować wodę do wrzenia i przelać na kuskus. Wlać odrobinę oliwy z oliwek i wcisnąć połówkę cytryny. Doprawić pieprzem.
W kolejnym kroku należy wymieszać kuskus. Naczynie szczelnie zakryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. W międzyczasie posiekać zioła i ulubione warzywa. Do kuskusu świetnie nadają się czerwona papryka i szczypiorek.