Jak przygotować warzywa, żeby faktycznie były niskokaloryczne? Wypróbuj proste sposoby na zdrowe posiłki

Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwa dieta. Na każdym kroku czekają na nas pułapki, które podstępnie dodają posiłkom kalorii. Sprawdź, jak przygotowywać warzywa, żeby były pyszne, zdrowe i nietuczące. Proste triki sprawią, że warzywne smaki pokocha cała rodzina.

Warzywa nie muszą być nudne i niesmaczne
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Zonenberg

Parowar
Jeśli zależy ci na jak najlepszej i najzdrowszej diecie, parowar powinien stać się twoim najlepszym przyjacielem. Na głowę bije wszystkie sposoby gotowania - para nie pozbawia warzyw wartości odżywczych, które zazwyczaj wygotowują się w wodzie i lądują w odpływie zlewu. Wystarczy wlać wodę do podstawy urządzenia, umiejscowić produkty na półkach i nastawić odpowiedni czas. Za pomocą tego rodzaju sprzętu ugotujesz zarówno grzyby, marchew, jak i delikatne warzywa takie jak papryka, jarmuż czy czosnek. Parowar doskonały jest także oczywiście do przygotowania drobiu, ryb, ryżu czy makaronu. To sprzęt, który w tym samym czasie może gotować wiele różnych składników, które będą stanowić zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Pożegnaj się z rozgotowaną brukselką, brokułami i kalafiorem. Parowar zrobi z nich jędrne i pyszne kulinarne dzieło sztuki.

Grill elektryczny
Musimy przyznać, że smażone warzywa wywołują w naszych ustach niekontrolowany ślinotok. Jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że nie jest to najlepszy sposób obróbki tak cennych i pełnych witamin produktów. Kto z nas nie zna sytuacji, w której podczas smażenia warzyw należy ciągle dolewać tłuszczu na patelnię, by się nie przypaliły. Warzywa piją tłuszcz jak biegacz wodę po maratonie, więc kiedy przełożymy je na talerz, bezwstydnie w nim pływają. Jeśli masz ochotę na warzywa z charakterem, zamiast patelni wybierz grill elektryczny. Składniki wcześniej lekko popryskaj oliwą w sprayu i zamarynuj w ziołach, a następnie połóż na rozgrzanych blachach. Efekt będzie apetyczny i zdecydowanie zdrowszy.

Smoothie
Zdrowe koktajle, bez względu czy są przygotowane z owoców, warzyw czy ich mieszanki, to prawdziwa bomba witaminowa. Pomaga szybko nasycić organizm wartościami odżywczymi, szczególnie kiedy brakuje nam czasu. Zdarza ci się nie zjeść śniadania albo nie mieć możliwości na przygotowanie posiłku po siłowni? Smoothie sprawdzi się doskonale. Wraz z rozwijającą się modą na zdrowe odżywianie, którą wspieramy całym sercem, zielone koktajle nie są już zaskoczeniem. Aby je przygotować, wystarczy mieć dostęp do miksera koktajlowego. Jeśli chcesz przygotować smoothie tylko dla siebie, dobrym pomysłem jest blender osobisty, którego pojemnik możesz zabrać ze sobą jako butelkę. Szybko, wygodnie i zdrowo. Jeśli nie masz doświadczenia z warzywnymi koktajlami, zawsze dodawaj do nich odrobinę miodu lub cynamonu, dzięki którym łatwiej przyzwyczaisz się do specyficznego smaku. Gwarantujemy, że po pewnym czasie nie będziesz sobie wyobrażał dnia bez warzywnego smoothie.

Soki
Jeśli z kolei nie przepadasz za gęstą konsystencją smoothie, dobrym rozwiązaniem dla ciebie będą bardziej klarowne soki. Świetnie nawadniają i przemycają do diety ogromną ilość minerałów, witamin i antyoksydantów. Korzystając z sokowirówki, nie ograniczaj się jedynie do znanych połączeń i owoców takich jak jabłka czy pomarańcze. Dobra sokowirówka poradzi sobie także ze szpinakiem, natką pietruszki, marchewką czy burakiem. Intensywnie kolorowe soki są uzależniające i bardzo zdrowe. Pomagają oczyścić organizm z toksyn, poprawiają cerę i kondycję włosów oraz paznokci i wspomagają proces odchudzania. Z powodzeniem zastępują dużą porcję warzyw. Jedna szklanka soku z warzyw ma tak pozytywny wpływ na nasze ciało, że warto pić go codziennie. Zamiast kupować sklepowe wersje, podstępnie wypełnione cukrem i konserwantami, warto poświęcić chwilę, by przygotować go samodzielnie i to bez większego wysiłku.

Zobacz też: Soki, które mają właściwości antynowotworowe

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść