WP
WP

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym. Nie pójdzie w boczki - Przepis

Trwa ładowanie...
fot. Grzegorz Kozakiewicz fot. Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się
Składniki
  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperoncino
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • oliwa
  • parmezan
  • listki bazylii
Przepis

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.

fot. Grzegorz Kozakiewicz fot. Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP