Trwa ładowanie...

Jak sobie radzić z nieprzyjemnymi zapachami w kuchni? 9 sprawdzonych sposobów

Zapachy smażonej ryby, przypalonego jedzenia czy resztek z lodówki potrafią skutecznie zepsuć przyjemność z gotowania. Czasem unoszą się w powietrzu godzinami, a innym razem wydają się wręcz niemożliwe do usunięcia. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby, aby pozbyć się uciążliwych aromatów i przywrócić kuchni świeżość.

Nieprzyjemny zapach w kuchni potrafi uprzykrzyć życieNieprzyjemny zapach w kuchni potrafi uprzykrzyć życieŹródło: Adobe Stock
d310uk0
d310uk0

W każdej kuchni, która nie jest tylko na pokaz i do cieszenia oczu, zdarzają się sytuacje, kiedy nie pachnie zbyt ładnie. Czasami jest to woń bigosu, podsmażonej cebulki czy gotującej się zupy, a czasami cała mieszanina tych zapachów. I wtedy może to być przytłaczające i mało komfortowe. Jak sobie z tym radzić? Przede wszystkim zadbać o prawidłową wentylację, która jest niezbędna także ze względu na większą wilgotność w kuchni. Pochłaniacze, wentylatory, uchylone okna — to naprawdę potrafi zdziałać cuda i powinno być podstawą. Jak poza tym można sobie radzić z nieprzyjemnymi zapachami? Na początek przyjrzyjmy się sposobom na ich eliminację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny góralskich przysmaków z ferii - co było najdroższe?

Mycie naczyń i nietrzymanie ich przez wiele dni w zlewie czy na kuchennym blacie

Nie warto zbyt długo trzymać brudnych naczyń w zlewie czy na blacie kuchennym. Najlepiej zmywać od razu, zanim resztki jedzenia przyschną lub zaczną pleśnieć. Te opary oprócz nieprzyjemnego zapachu są szkodliwe dla naszego zdrowia.

d310uk0

Wkładanie do zmywarki naczyń bez resztek

Wkładając naczynia do zmywarki, warto usunąć resztki jedzenia. Te mniejsze i te większe mogą z jednej strony zatkać filtr lub odpływ, a z drugiej pozostawić nieprzyjemne zapachy wydobywające się ze zmywarki. Przepłukanie talerzy czy garnków lub przetarcie ich papierowym ręcznikiem zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Czyszczenie zmywarki

Regularne czyszczenie zmywarki zapobiega nie tylko brakiem nieprzyjemnych zapachów. To także, a może przede wszystkim sposób na bezawaryjne jej działanie. Umycie filtra z jednoczesnym usunięciem resztek niweluje ryzyko zatkania odpływu, a naczynia są naprawdę czyste i pachnące.

Jak zabrać się do wyczyszczenia zmywarki? Należy zacząć od rozkręcenia filtra, co jest proste i szybkie. Po wyjęciu wszystkich jego części trzeba je wstępnie wypłukać pod bieżącą, gorącą wodą. Najskuteczniejszym sposobem na dokładne umycie jest zanurzenie ich potem w bardzo gorącej wodzie z rozpuszczoną tabletką (lub kapsułką) do zmywarek i pozostawienie przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie, przy użyciu szczoteczki lub gąbki, należy usunąć wszystkie pozostałe resztki oraz wypłukać dokładnie.

To jednak nie wszystko: należy także pamiętać o wymyciu wnętrza zmywarki, a przede wszystkim gumowych uszczelek, które bez problemu się zdejmuje. Tu również dobrze sprawdza się rozpuszczona w bardzo gorącej wodzie tabletka do zmywarek.

d310uk0

Po umyciu wszystkich elementów i zamontowaniu ich na właściwe miejsca warto włączyć pustą zmywarkę na program z najwyższą temperaturą. Po takim myciu zmywarka będzie na pewno czysta, a zapach nie odstraszy.

Czyszczenie i dezynfekcja zlewozmywaka oraz odpływu

Mimo obecności zmywarki kuchenne zlewozmywaki są również narażone na zabrudzenia. Nie wszystko przecież nadaje się do mycia w zmywarce. Poza tym, to właśnie pod kranem pozbywamy się resztek jedzenia przed wstawieniem naczyń do zmywarki. I to tam myjemy produkty, z których przygotowujemy posiłki. Podobnie wygląda kwestia nieczyszczonego odpływu, który po pewnym czasie zaczyna wydzielać przykry zapach. O regularnym myciu zlewozmywaka nie trzeba nikomu przypominać, jednak czy wszyscy wiedzą, że i odpływ wymaga regularnego czyszczenia?

Najprostszym sposobem na odświeżenie odpływu jest wlanie do niego odpowiedniego preparatu. Jednak można skorzystać z bardziej domowych i ekologicznych sposobów. Jednym z nich jest wsypanie kilku łyżek sody oczyszczonej, a następnie zalanie mocno podgrzanym octem w ilości około 200-250 ml. Takie połączenie wywoła dość burzliwą reakcję chemiczną, która spowoduje wypłukanie zalegających resztek. Potem już wystarczy odkręcić na kilkanaście sekund gorąca wodę i gotowe. Ten sposób stosowany regularnie zapobiega nie tylko nieprzyjemnym zapachom, ale i zatykaniu kuchennego odpływu przez resztki jedzenia i tłuszczu.

Gąbki i ściereczki do mycia naczyń

Naukowcy od dawna alarmują, że jednymi z najbrudniejszych przedmiotów codziennego użytku są właśnie gąbki i ściereczki do mycia naczyń. Jednak bardzo często ta kwestia jest lekceważona i na kuchennych zlewach można zobaczyć brudne, poplamione i zniszczone gąbki oraz ścierki. Rzadko schnące, często leżące całymi dniami w zlewie, są idealną wylęgarnią bakterii i brzydkiego zapachu. A przecież tak niewiele kosztują i one, i troska o nie. Wystarczy po użyciu przeprać je krótko z dodatkiem płynu do naczyń, porządnie wypłukać i rozłożyć do wysuszenia, choćby w ostateczności przewieszając przez wylewkę kranu. Sposobów na zadbanie o nie jest przynajmniej kilka, choćby włożenie do niewielkiej miseczki z wodą i wstawienie do mikrofalówki. Wystarczy kilkadziesiąt sekund na najwyższej mocy, a gąbka lub ściereczka będzie zdezynfekowana. Nie są to również kosztowne rzeczy, więc i ich wymiana na nowe nie uszczupli znacząco domowego budżetu.

d310uk0

Deski do krojenia

Bez względu na to, z jakiego tworzywa są wykonane deski do krojenia, każda z nich wymaga porządnego mycia i co jakiś czas dezynfekcji. One również, zaniedbane, mogą wydzielać przykry zapach. Z pomocą, oprócz gotowych preparatów, przychodzą tutaj również soda oczyszczona lub ocet, działające bakteriobójczo. Drewniane deski można wygotować, zmieniając wodę kilkakrotnie, a szklane (o ile nie mają doklejanych silikonowych nóżek) i plastikowe myć w zmywarce.

Brudna lodówka to mało zachęcający zapach po otwarciu drzwiczek

Zastanów się i odpowiedz sobie, kiedy ostatnio twoja lodówka była umyta. Ale nie tak powierzchownie, z szybkim przetarciem półki, bo coś się rozlało. No właśnie…

Prawidłowe umycie lodówki to wyjęcie wszystkiego i dokładne jej wyczyszczenie we wszystkich zakamarkach. Z pomocą przyjdzie woda z płynem do naczyń lub - lepiej - z octem. Ocet, jak już wspominałam wcześniej, ma działanie bakteriobójcze, a przy tym nie jest preparatem chemicznym. Nie trzeba go więc zmywać czystą wodą. Wszystkie części, które dają się wyjąć, można umyć w zlewie lub w zmywarce. Natomiast z wnętrzem poradzi sobie gorąca woda z kilkoma łyżkami octu, który jednocześnie zneutralizuje wszystkie niechciane zapachy.

d310uk0

Regularne wyrzucanie śmieci, mycie kosza i szafki

Kosz na śmieci to prawdziwa pięta achillesowa zdecydowanej większości kuchni. To stamtąd wydobywają się najbardziej nieprzyjemne zapachy. Resztki jedzenia wrzucane do kosza już po kilkunastu godzinach potrafią dać o sobie znać paskudnymi aromatami. Czasami coś się wyleje czy wysypie z niego, więc i szafka zaczyna pachnieć podobnie. Aby temu wszystkiemu zapobiec, trzeba tam regularnie sprzątać i wyrzucać śmieci jak najszybciej, nie dopuszczając do ich rozkładania się. Kosze można szybko umyć zawsze wtedy, kiedy zabrudzoną się, podobnie wnętrza szafek, a to już prosta droga do braku przykrych zapachów.

Kiedy jest już czysto, można zająć się przyciągnięciem przyjemnych zapachów

Zapobiegając powstawaniu nieprzyjemnych zapachów, możemy również stosować proste sposoby na przyciągnięcie zapachów przyjemnych. Do lodówki można wstawić 2-3 niewielkie spodeczki z sodą oczyszczoną, która zadziała jak pochłaniacz zapachów. W szafce z koszem na śmieci można podwiesić w niewielkim woreczku (uszytym na przykład ze starej firanki) garść ziaren kawy. Natomiast fusami z zaparzonej wcześniej kawy można przepłukać odpływ w zlewie kuchennym. Nie mówię tu o dużych ilościach, bo te mogą taki odpływ zatkać, ale o pojedynczych porcjach.

Lubisz owoce cytrusowe? Obierając je ze skórki, nie wyrzucaj ich, ale ułóż do niewielkiego koszyczka lub miseczki i postaw na stole. Schnąc, oddadzą nieco ze swojego aromatu. Podobnie zadziałają zioła, a szczególnie mięta, więc nie żałuj ich sobie w kuchni.

d310uk0

Jeśli nie chcesz nieprzyjemnych zapachów, zadbaj o to, aby powstawało ich jak najmniej. Nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a zapach świeżości i czystości zrekompensuje każdą poświęconą na to chwilę.

d310uk0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d310uk0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj